Kurių vietų ar baldų nepamiršti ir kokias priemones rinktis, pataria komercinių patalpų švara ir higiena besirūpinančios įmonės „North Clarity“ vadovas Aurimas Žala.

Kilimas, kuris leidžia kvėpuoti

Biurų valymas Vilniuje, Kaune ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose jau prasidėjo, o kiliminės dangos švara – tai viena svarbiausių šio tvarkymosi užduočių. Pasak A. Žalos, kilimai yra didžiausias dulkių šaltinis, tad jų priežiūrai reikėtų skirti ypatingai daug dėmesio.

„Reguliarus ir tinkamas kiliminės dangos valymas ne tik padidina paviršiaus ilgaamžiškumą, bet ir užkerta kelią sveikatos sutrikimams, alerginėms reakcijoms ir kvėpavimo takų ligoms. Per metus vidutinio dydžio kilimas gali surinkti iki trijų kilogramų dulkių, kuriuose slypi dulkių erkutės, negyvos odos ląstelės, purvas ar maisto likučiai – ir tai gali tapti rimtų alerginių ligų priežastimi“,– sako specialistas, pažymėdamas, kad nereikia laukti, kol nešvarumai ant kilimo taps akivaizdūs – užsiimti priežiūra verta nuolat.

Pavasarį pasitikite švariais langais

Prižiūrėti biuro langus taip pat svarbu, kaip ir bet kurį kitą darbo vietos plotą. Švarūs langai, kaip ir gerai nublizginti batai, palieka gerą įspūdį. Pasak A. Žalos, prieš valant langus, rekomenduojama iš kampų, taip pat – nuo palangių ir rėmų pašalinti susikaupusį dulkių sluoksnį. Pačių langų valymui patariama rinktis švelnias mikropluošto šluostes, tam, kad stiklas nebūtų subraižytas. Valant langą, jis liečiamas daug kartų, dėl to, naudojant netinkamas priemones, jo paviršius būna pažeidžiamas.

Vilniuje atidarytas „Creolink“ biuras ir sandėlis

Nepamirškite pertvarų ir sienų

Atėjus tvarkymosi metui, dažniausiai dulkes nubraukiame nuo lengvai pasiekiamų paviršių, tokių kaip stalas, lentynos ar kompiuterio ekranas. Vis dėlto nešvarumai kaupiasi ir ant biuro sienų bei erdves skiriančių pertvarų. Jei ant sienų nėra purvo dėmių, švarai palaikyti užteks tik nušluostyti dulkes. Susidūrus su pastebimomis dėmėmis, komercinių patalpų švaros ir higienos specialistas pataria jas naikinti su melanino kempinėlėmis. Kempinėlės veikimas analogiškas trintuko veikimui – nešvarumai pasišalina kartu su kempinėlės mikrolikučiais, tad jomis galima valyti stiklą, dažytas sienas ir kitus paviršius.

Valykite žaliuzes

Jei langų valymas atrodo kaip įprastas pavasarinio tvarkymosi žingsnis, tai į biuro žaliuzių švarą dažnai žiūrime pro pirštus. A. Žala tikina, kad žaliuzės, kaip ir kilimai, ne ką mažiau kaupia dulkes, tad valant langus ir kitas biuro erdves skirti laiko jų priežiūrai yra būtina.

Modernus biuras

„Kruopštus žaliuzių valymas užtikrina ilgesnį jų tarnavimo laiką – išlaiko medžiagos, audinio kokybę ir spalvą. Metalinių, plastikinių ar medinių žaliuzių priežiūra paprasta: purvas ir dulkės lengvai pašalinamas minkštu šepetėliu ir vos drėgna šluoste. Medžiagines žaliuzes prižiūrėti reikia atidžiau: jų negalima plauti skalbimo mašinoje, trinti ar gręžti – dėl neteisingo plovimo ant medžiaginių juostų gali atsirasti dėmių. Šią užduotį verčiau patikėti profesionalams“, – teigia specialistas, pridurdamas, kad biurų valymas Vilniuje – ar kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – turi nemenką paklausą.

Dėl šviestuvų verta pasistiebti

Biuruose populiariausi yra lubiniai šviestuvai, apie kurių priežiūrą dažnai nė nesusimąstoma. Visgi pavasarinio tvarkymosi metu vertėtų palypėti iki lubų ir nubraukti ant jų nusėdusias dulkes. Metalo konstrukcijų lubinius šviestuvus rekomenduojama valyti minkšta šluoste naudojant vandenį arba švelnų ploviklį. Svarbu įsitikinti, kad pasirinktose valymo priemonėse nėra abrazyvinių medžiagų, amoniako ar alkoholio, galinčio pažeisti šviestuvų paviršių. Atminkite, kad šiuo atveju svarbi ne tik nepriekaištinga švara, bet ir jūsų saugumas, tad rizikuojant susižeisti, tokių švaros darbų nesiimkite patys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją