Išsiaiškinkite, ko verti esate

Derybos dėl aukščiausio atlyginimo prasideda ne tada, kai gaunate darbo pasiūlymą, o tada, kai atliekate namų darbus dar prieš sulaukdami pasiūlymo ateiti į pokalbį.

Svarbiausia yra išsiaiškinti, koks dabartinis jūsų įgūdžių apmokėjimo kursas rinkoje. Tai yra svarbiau už tai, kiek uždirbate dabar ir kiek manote esantys verti.

Ką daryti? Išsiaiškinkite savo vertę rinkoje, tada pateikite duomenis įtikinamu formatu. Pavyzdžiui, Lietuvoje veikia didžiausia individualiam palyginimui nemokamai prieinama atlyginimų duomenų bazė manoalga.lt.

Venkite ankstyvo atlyginimo aptarimo

Ankstyvose darbo paieškos stadijose nesunku prarasti budrumą ir atskleisti savo dabartinį darbo užmokestį. Tai gali nutikti pildant internetinę paraišką ar per pirmą susitikimą su personalo atrankos specialistais. Vis dėlto per ankstyvas konkretaus darbo užmokesčio įvardijimas gali labai stipriai pakenkti jūsų galimybėms derėtis šiuo klausimu.

Jūs galite būti eliminuotas dėl to, kad nurodėte per didelę ar per mažą sumą, arba pasmerkti save žemiausiam pasiūlymui. Geriausia būtų pasilikti tokio pobūdžio informaciją tai akimirkai, kai jau turėsite pasiūlymą.

Ką daryti? Stenkitės atidėti pokalbį apie darbo užmokestį iki interviu pabaigos ir niekada nekelkite atlyginimo klausimo pirmi.

Vaidmenų žaidimai ir praktika

Kaip sakė Benas Franklinas, „Nepasisekus pasiruošti, pasiruošiate nesėkmei“. Darbo pokalbiuose daugybė žmonių, manančių, kad yra pasiruošę deryboms, ištirpsta nuo įtampos, kai piktoji personalo atrankos specialistė paklausia: „Taigi, ką galvojate apie atlyginimą?“

Nors šis pokalbis išties gali būti nelengvas, geriausias būdas įveikti baimę ir padidinti sėkmės šansus – praktika. Kelis kartus su kažkuo pakartokite savo diskusiją dėl darbo užmokesčio ir taip ne tik įgausite daugiau pasitikėjimo, bet ir pasiruošite įvairiai pokalbio baigčiai.

Ką daryti? Suvaidinkite savo scenarijų su draugais, šeimos nariais ar pasamdykite tam trenerį.

Derėkitės tarsi FTB agentas

Kai jau išsiaiškinote, ko esate verti, apsiginklavote duomenimis ir parepetavote pokalbį, tikrai esate pasiruošę deryboms.

Vieni kandidatai sulaukia pasiūlymo elektroniniu laišku, kiti diskutuoja dėl darbo užmokesčio gyvai ir vietoje. Itin paklausių įgūdžių žmonės gali iškart išgirsti dosnaus atlyginimo pasiūlymą, kitų gi pirmasis personalo atrankos specialistų įvardintas skaičius gali nesužavėti. Pastaruoju atveju būtina išsaugoti ramybę ir taktiškai paprašyti to, ko jūs norėjote. Kitaip tariant, derėtis turite tarsi FTB agentas.

Ką daryti? Pateikite savo variantą dalykiškai ir derėkitės dėl kuo didesnio priartėjimo prie jūsų įvardintos sumos.

Turėkite omenyje visą paketą

Prieš pasirašydami ant punktyrinės linijos ties savo nauju atlyginimu, pažvelkite į situaciją plačiau. Tokie privalumai kaip sveikatos priežiūros paslaugos, atostogų laikas, pareigų pavadinimas, komisiniai ar galimybė įsigyti akcijų gali turėti itin didelę reikšmę galutiniam jūsų pasitenkinimui darbo vieta.

Ką daryti? Nuspręskite, kas jums yra svarbiausia, išsiaiškinkite, kurioje vietoje kompanija suteikia erdvės manevrui, ir nepabijokite klausti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)