Mes tik žmonės, kartais labai norisi pasakyti netinkamų dalykų labai netinkamam žmogui.

Perlenkę lazdą, pasikarščiavę, o vėliau, nurimus aistroms, garbingai atsiprašę, galite tikėtis, jog negeri žodžiai pasimirš ir galėsite judėti toliau.

Tik tais atvejais, kai tas netinkamas žmogus – jūsų viršininkams, nepatogesnę situaciją sunku ir sugalvoti. Dar blogiau tai, kad neatsargus žodis gali pradanginti ir didesnio atlyginimo, ir net paaukštinimo perspektyvą. Blogiausiu atveju, jeigu tik to paskutinio lašo ir trūko, galite būti atleistas.

Siekiant išvengti tokios katastrofos, išsaugoti darbą ir orumą, reikia įsidėmėti, kokių dalykų jokiais būdais ir jokiomis aplinkybėmis negalima sakyti savo viršininkui.

„Man reikia didesnio atlyginimo“

Norite uždirbti daugiau pinigų? Kaip netikėta.

„Daugiau pinigų nori visi, tad savo viršininkui nepasakysite nieko, ko jis nežinotų“, – konstatuoja karjeros mokymų bendrovės „Ama La Vida“ vykdomoji direktorė ir viena iš steigėjų Nicole Wood.

Laikykite liežuvį už dantų ir nekelkite reikalavimų savo vadovui, ypač atlyginimo klausimu. Didžiausia problema su šiuo keturių žodžių reikalavimu yra jos frazavimas, sako karjeros mokytoja ir EatYourCareer.com įkūrėja Chrissy Scivicque. „Faktas, kad jums „reikia“ daugiau pinigų, nes sugedo automobilis ar vaikui reikia kabių, nėra tinkama priežastis jums kelti algą“ – teigia ekspertė ir pridūrė, kad didinti atlyginimą jums turi už profesinius pasiekimus ir už nieką kitą.

„Geriau prašymą formuluokite taip: „Norėčiau aptarti didesnio atlyginimo klausimą, remdamasis savo praeito ketvirčio darbo rezultatais“. Tada įvardykite svarbiausius nuveiktus darbus, idealu, jeigu savo gerą darbą galite iliustruoti skaičiais. Pavyzdžiui, išsiderėjau naują sutartį su senu klientu, ji bendrovei per ateinančius pusę metų padėjo sutaupyti 20 tūkst. dolerių“, – pataria ekspertė.

„Negaliu dirbti su ...“

Tai vienas iš dažniausiai vadovus pasiekiančių skundų, konstatuoja karjeros mokymų bendrovės „The Compass Alliance“ vykdomasis direktorius Timas Cole‘as. Bėda ta, kad blogai kalbėdami apie kolegą ar kolegę pirmiausia galite pakenkti savo reputacijai – be to, vadovams visai neįdomūs pavaldinių tarpusavio nesutarimai dėl smulkmenų. Dar labiau nepatinka tuos nesutarimus spręsti.

Jeigu kyla problemų su vienu ar kitu kolega, geriausia tokius nesutarimus spręsti tiesiogiai su tuo žmogumi. Jeigu tai neįmanoma, o problemos daro neigiamą įtaką darbui ir jo kokybei, galima į tai atkreipti vadovo dėmesį, bet reiktų tai daryti labai atsargiai.

„Nebandykite to žmogaus sumaišyti su žemėmis“, – pataria N. Wood. Geriau koncentruotis į konkrečius dalykus, kuriuos tas žmogus padarė kurdamas problemą, ir pasiūlyti sprendimą.

„Geriau pasakykite: „Jimas nuolat vėluoja parengti man ataskaitas, o tai stabdo gamybą ir kyla rizikų nespėti įgyvendini užsakymų laiku. Štai ką siūlyčiau daryti...“, – sufleruoja ekspertai.
„Tai ne mano kaltė“

Pasinaudokime ką tik aptarta situacija. Įsivaizduokike, kad dėl vėluojančios Jimo ataskaitos nespėjote laiku įvykdyti gamybos užsakymo. Pirminė reakcija būtų kaltinti Jimą. Blogas sprendimas. Kai nutinka kas nors blogo, nerodykite pirštu į kitus žmones. Turite prisiimti atsakomybę už savo projektą, tvirtina T. Cole‘as.

Asociatyvioji nuotr.

Žinoma, nenorite tiesiog prisiimti kaltės – vertėtų paaiškinti, kaip ketinate užtikrinti, kad tokios klaidos ir nesklandumai nepasikartotų ateityje. Štai kaip turėtų skambėti jūsų pasiaiškinimas: „Puikiai suprantu problemą. Štai kas nutiko ir štai kaip ketinu tokių dalykų išvengti ateityje“.

„Juk visada taip buvo“

Niekas nenori dirbti su bet kokiems pokyčiams alergiškais žmonėmis. „Vadovai nori darbuotojų, kurie geba prisitaikyti ir rasti naujų kelių, kaip padidinti darbo efektyvumą“, – sako Ch. Scivicque.

Patarimas: jai viršininkas paprašo ką nors daryti kitaip, nepulkite gintis ir neigti – pasistenkite reaguoti pozityviai, sako T. Cole‘as ir pataria, kaip derėtų reaguoti: „Skamba kaip tikrai gera mintis. Mielai išklausyčiau jūsų požiūrį, kaip tai veikia, nes seniau viską darėme kitaip“.

„Tai ne mano darbas“

Jeigu savo vadovui aiškinsite, kad viena ar kita užduotis jums nepriklauso, nes to nėra pareigybės aprašyme, vargu, ar galite tikėtis palankios reakcijos. „Visai nesvarbu, kokiam darbui esate pasamdytas. Turėtume būti lankstus ir noriai prisidėti prie bendro gėrio visais įmanomais būdais“, – konstatuoja N. Wood.

Jeigu vadovas paprašo atlikti kažką, ką geriau padarytų jūsų kolega, nebijokite to garsiai pasakyti viršininkui. Štai galimas variantas: „Su malonumu tuo pasirūpinsiu. Tik įprastai tuo užsiima Jonas. Norėtumėte, kad užduotį perduočiau jam ar šį kartą patikėsite ją man?“.

„Tai ne mano kompetencija“

Jeigu viršininkas paprašo atlikti kažką, kas, jūsų manymu, viršija jūsų įgaliojimus ar kompetenciją, turėtume vadovą apie tai informuoti. Svarbiausia tai pasakyti neutraliai.

Geriausia atsakymą formuluoti ne kaip puolimą: „Nemanau, kad turiu įgaliojimų priimti tokį sprendimą. Nemanote, kad kolega X su tuo susidorotų geriau?“.

„Esu per daug užsiėmęs“

Dauguma žmonių mano, kad sprendimas atsisakyti naujo projekto ar užduoties gali būti palaikytas tingumu ar nesugebėjimu susidoroti su darbo krūviu, tačiau galbūt jūs tiesiog nenorite aukoti kokybės dėl kiekybės. Šiuo atveju labai svarbu aiškiai išsakyti savo poziciją, tačiau nepradėti skųstis viršininkui.

Geriau sakyti: „Šiuo metu būtų sunku priimti naują užduotį, tačiau, jeigu ji prioritetas, tuomet galbūt padėtumėte perorganizuoti dabartinius mano darbus?“. Jeigu tik įmanoma, pasiūlykite vadovui sprendimą, kaip jis galėtų sumažinti jūsų dabartinį krūvį: „Naujam projektui šią savaitę reikės daugiau mano dėmesio. Galbūt šią užduotį galima skirti Amandai, nes ji praeityje jau turėjo reikalų su šiuo klientu?“.

„Man nuobodu“

Vis dažniau save prigaunate sėdintį prie darbo stalo ir nuobodžiaujangtį? Jeigu tai tiesa, tik jūs esate atsakingas už tai, kaip išnaudosite savo tuščiai leidžiamą laiką. „Jeigu savo viršininkui atviru tekstu pareikšite, kad jums nuobodu, problemą permesite jam ant pečių“, – paaiškina N. Wood.

Geriausia taktika būtų išsiaiškinti, ar jūsų vadovas turi užduočių, kurias galėtų perleisti jums. Pasiūlykite peržiūrėti jūsų skyriaus darbus, galbūt galima kažką patobulinti.

Galite pasakyti štai ką: „Yra keli dalykai, su kuriais man būtų įdomu padirbėti. Galbūt būtų galima man suteikti daugiau įgaliojimų šioms užduotims arba galbūt turite kitų minčių, kur galėčiau būti naudingas?“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)