Skirtingi pramonės sektoriai gyvuoja skirtingu ritmu, o skirtingoms pareigoms būdinga sava specifika, todėl apie universalius darbuotojų samdymo dėsningumus kalbėti neįmanoma. Vis dėlto daugelis ekspertų sutinka, kad palankiausias metas ieškoti darbo yra metų pradžia. Priežasčių taip teigti – toli gražu ne viena.

„Laikotarpis nuo sausio iki vasario pradžios yra tas metas, kai daugelyje įmonių kuriami nauji planai, o kolektyvas papildomas naujais darbuotojais, tikintis, kad jie padės pasiekti užsibrėžtus tikslus ir užtikrinti plėtrą“, – portale businessnewsdaily.com aiškina turinio projektų vadovė Valerie Streif, dirbanti darbo pokalbių imitavimo platformoje „Pramp“.

Šiai minčiai pritaria ir Shane‘as Greenas, mokymus organizuojančios konsultavimo įmonės „SGEi“ įkūrėjas. „Biudžetiniai metai įmonėse pasibaigia spalį arba lapkritį, o gruodį paskelbiama apie naujų darbuotojų paieškas, kad jau sausį arba vasarį būtų aišku, ką įdarbinti“, – sako jis.
Daugelis žmonių metų pabaigoje persvarsto dabartines savo pareigas ir atsakomybę, todėl kaip tik tada nusiteikia leistis į naujų galimybių paieškas. Štai kodėl metų pradžioje kai kurie personalo nariai pereina į kitą darbą ir štai kodėl būtent tada atsiranda laisvų darbo vietų potencialiems pretendentams.

„Tai metas, kai nemažai žmonių palieka ligtolines darbovietes arba pradeda eiti kitas pareigas. Taip atsilaisvina pirmiau jų užimtos darbo vietos ir atsiveria daugiau galimybių ieškantiems darbo, – sako V. Streif. – Kadrų kaitą tikrai lemia naujametiniai pasižadėjimai ir daugelio troškimas kažką gyvenime pakeisti.“

„Sprendžiant iš portale „Monster“ pateiktos 2018 metų ataskaitos, kurioje apibendrinta situacija darbo rinkoje konkrečiais metais, sausis ir toliau yra sėkmingiausias mėnuo darbo paieškoms, – sako „Monster“ turinį kuruojanti Vicki Salemi, komentuodama konkrečių finansinių metų duomenis. – Vis dėlto norint įgyvendinti išsikeltą tikslą ir susirasti naują darbą, derėtų pasistengti ir pasibaigus sausiui.“

Nepalankiausias metas darbo paieškoms

Niekas netvirtina, kad susirasti darbą vidury vasaros arba atostogų sezonu tikrai neįmanoma, bet šiuo laikotarpiu specialistai rekomenduoja nerizikuoti. „Įsibėgėjus vasarai užregistruojama mažiausiai darbo skelbimų. Tuo metu mažai kas ieško tiek sezoninių, tiek nuolatinių darbuotojų. Iš dalies taip yra todėl, kad įmonių darbuotojai pavaduoja atostogaujančius kolegas, – sako V. Streif. – Metų vidurys, beje, laikomas pačiu nepalankiausiu laikotarpiu įsilieti į naują kolektyvą ir įsivažiuoti į naujas pareigas.“

Pateikti prašymą dėl darbo pačioje metų pabaigoje taip pat nėra daug žadantis sprendimas. Dalykas tas, kad baigiantis metams daugelis patiria stresą arba pasiima atostogų šventiniu laikotarpiu, taigi, palaukite. Na, o kol lauksite, galite tobulinti savo CV ir motyvacinį laišką, nuodugniau ištyrinėti konkrečių įmonių veiklą ir pan.

Sh. Greenas įsitikinęs, kad darbo paieškoms nepalanki ir antra metų pusė, kadangi tuo laikotarpiu įmonėms svarbiausia – įsitekti į numatytą biudžetą ir, aišku, vengti papildomų išlaidų, todėl apie naujų darbuotojų samdymą paprastai negalvojama.

„Mano patarimas – susirasti darbą per pirmą metų ketvirtį, kad per antrą galėtumėte įsitvirtinti naujose pareigose ir įrodyti, kad pateisinate su jumis siejamus lūkesčius. Taip užsitikrinsite, kad, iškilus finansinių sunkumų, nebūsite tas, kurį atleis pirmiausia“, – nurodo Sh. Greenas.

Prieš kiek laiko pradėti ieškoti darbo

Pravartu žinoti ne tik kada pateikti prašymą dėl darbo, bet ir kada pradėti darbo paieškas. Idealiausiu atveju startuoti turėtumėte likus 1–3 mėnesiams iki pageidaujamos įdarbinimo datos. Du mėnesiai laikomi optimaliu laikotarpiu daugelio sričių specialistams. Jei pasiliksite vieną mėnesį, gali tekti paskubėti, o per tris mėnesius gali susiaurėti galimybės.

Įtakos turi ir savaitės diena

Vieni mėnesiai, kaip jau minėta, yra palankesni negu kiti. Tą patį galima pasakyti ir apie savaitės dienas. Remiantis bendrovės „SmartRecruiters“ atlikta analize, per kurią buvo apibendrinti 240 tūkst. įmonių duomenys, geriausia darbo pasiūlymų žvalgytis savaitės pradžioje, ypač – antradienį. Kaip tik antradienį pasirodo daugiausia darbo skelbimų. Šią dieną dažniausiai vyksta darbo pokalbiai ir apsisprendžiama dėl įdarbinimo. Darbo skelbimus rekomenduojama naršyti vėlyvą rytmetį, kadangi tokiu metu atnaujinami jų sąrašai. Atsižvelgiant į aršią konkurenciją, darbo prašymą geriausia išsiųsti tarp 11 ir 14 valandos.

Nenuleiskite rankų per anksti

Nors tam tikru metu susirasti darbą gali būti gana nesunku, vis dėlto ieškoti turėtumėte tol, kol pasitaikys idealiai jums tinkamas variantas.


Jei kilo mintis įsidarbinti, paieškas, anot V. Streif „geriausia pradėti tuojau pat, todėl negaiškite, bandykite. Nepraraskite energijos ir nenuleiskite rankų, kol rasite trokštamą pasiūlymą. Atminkite, kad galimybių tikrai yra – tereikia jas surasti.“

Kaip pasiruošti

Dabar, kai jau žinote, kada geriausia ieškoti darbo, galite patobulinti savo gyvenimo aprašymą ir pasiruošti darbo pokalbiui. Jei jūsų „LinkedIn“ profilyje pateikta informacija nebeatspindi realybės, pats metas ją atnaujinti. Per „LinkedIn“ ir įdarbinimo organizacijas galite susisiekti su jus dominančių sričių atstovais. Būtų gerai, kad savo gyvenimo aprašymą galėtumėte papildyti rekomendacijomis, todėl, jei tik įmanoma, turite jomis pasirūpinti. Darbo skelbimų sąrašus naršykite nuolatos, kad susidarytumėte nuomonę apie padėtį darbo rinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)