Sudaromas darbuotojo asmeninis ugdymo planas

Kuo sklandžiau ir tikslingiau įmonės vykdo darbuotojų ugdymo procesus, tuo efektyviau jie geba spręsti darbe kylančius iššūkius ir greičiau prisitaiko prie vidinių ir išorinių rinkos pokyčių, pranešime žiniasklaidai sako Sandra Savickienė, „Lidl Lietuva“ valdybos narė ir personalo vadovė.

„Pastaruoju metu versle, kaip ir daugelyje kitų gyvenimo sričių, pokyčiai vyksta vis greičiau ir greičiau. Be to, verslui įtaką daro ir išoriniai veiksniai, pavyzdžiui, pandemija, kurios metu teko nuolat prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos. Tad šiuo metu ypač svarbu, kad darbuotojai augtų kartu su verslu bei gebėtų lanksčiai reaguoti į pokyčius“, – sako S. Savickienė.

Siekdami skatinti darbuotojų tobulėjimą ir kokybiškai įvertinti jų pažangą, įmonė taiko tarptautinės įmonės patirties išgrynintą vidinę talentų ugdymo programą. Jos metu yra identifikuojamos kiekvieno darbuotojo tiek stipriosios, tiek ugdytinos sritys, pagal kurias kiekvienam komandos nariui yra sudaromas jo asmeninis ugdymo planas.
S.Savickienė

„Kasmet atliekame ir vadovų bei tam tikrų pozicijų darbuotojų 360° grįžtamojo ryšio tyrimą. Tyrime dalyvaujančiam įmonės komandos nariui grįžtamąjį ryšį suteikia jam atskaitingi darbuotojai, kolegos, vadovai, jis įsivertina ir pats save. Būtent tai leidžia įvairiapusiškai įvertinti mūsų vadovų bei darbuotojų esmines kompetencijas, identifikuoti stipriąsias savybes bei asmeninio tobulėjimo kryptis“, – pasakoja personalo mokymų vadovė Giedrė Rankauskaitė.
Įmonė į savo parduotuvių ir logistikos sandėlio komandą priima darbo sritį keičiančius ar net specifinės darbinės patirties neturinčius žmones, kurie darbui būtinų įgūdžių mokomi nuo nulio. Į savo komandą įmonė kviečia prisijungti įvairaus amžiaus bei skirtingą patirtį turinčius specialistus. Viso personalo augimui užtikrinti bendrovė naudoja ugdymo priemonių paketą, kuriame – darbuotojų ir vadovų mokymai, dalykinių kompetencijų kėlimo užsiėmimai, įgūdžių dirbtuvės, užsienio kalbų kursai. Daug komandos narių dėmesio, pasak S. Savickienės, sulaukia ir mentorystės programa, e-mokymai bei vadovų pusryčiai, kurių metu lyderystės ir koučingo praktikų patarimais dalijasi geriausi šios srities lektoriai.

Be to, įmonės naudojamas ugdymo priemonių paketas yra kasmet atnaujinamas, papildomas aktualiomis mokymų temomis, naujais ugdymo metodais ir naudomis. Pavyzdžiui, praėjusiais metais darbuotojai pradėjo naudotis „LinkedIn“ platformos e-mokymais, kurioje daugiau nei 600 įvairių mokymų temų – nuo komunikacijos, viešojo kalbėjimo pagrindų iki lyderystės, asmeninio produktyvumo patarimų, o norintys savo žinias plėsti dalyvaudami specifiniuose mokymuose, kurie nėra įtraukti į metinį įmonės ugdymo priemonių paketą, gali pasinaudoti papildomu mokymų biudžetu.
Giedrė Rankauskaitė

Galimybė darbuotojams lanksčiai rinktis mokymus

Darbuotojų ugdymo svarbą verslo sėkmei pabrėžia ir „Cognizant Technology Solutions Lithuania“ personalo vadovė Baltijos šalims Edita Znutienė.

„Įmonėse taikomos darbuotojų tobulėjimo programos leidžia jiems jaustis drąsiau, nebijoti reikšti savo minčių ir užmegzti artimą dialogą su darbdaviu. Tik tuomet organizacija geba prisitaikyti prie greitai kintančios, sudėtingos ir neapibrėžtos duomenų amžiaus realybės“, – teigia E. Znutienė.

Įmonė, norėdama įvertinti skirtingų mokymosi programų teikiamą naudą bei dalyvių žinių įsivertinimą, naudoja Kirkpatriko keturių lygių mokymosi įvertinimo modelį, kuris apima daugelį darbuotojų tobulėjimui svarbiausių aspektų.
Darbuotojai gali nemokamai prisijungti prie įvairių mokymosi platformų, jiems taip pat siūlomos įvairios mentorystės programos, kvalifikacijos kėlimo ir kalbų mokymosi užsiėmimai, veikia ir vadovų klubai bei darbuotojų komitetai.
Edita Znutienė

„Kiekvieną mėnesį darbuotojai, atsižvelgdami į savo prioritetines tobulėjimo sritis bei trūkstamas kompetencijas, kurios padėtų efektyviau įgyvendinti išsikeltus tikslus ar persikvalifikuoti, pasirenka tinkamiausius mokymus ir jų formas. Mokymasis yra pačių darbuotojų rankose ir atsakomybėje, darbdavys tik suteikia šaltinius, siūlo inovatyvias formas ir suteikia galimybę skirti pakankamai laiko mokymuisi darbo metu“, – sako E. Znutienė.

Pasakodama apie įmonėje taikomas darbuotojų tobulėjimo programas, E. Znutienė pabrėžia, kad yra svarbu suteikti galimybę darbuotojams lanksčiai rinktis mokymus: „Nespaudžiame komandos narių ir leidžiame jiems laisvai rinktis, kokiuose mokymuose ar ugdymo iniciatyvose jie dalyvaus. Manome, kad lanksčios sąlygos yra kur kas naudingesnės nei į akmenį įkalti ir visiems vienodi, pasenę metodai. Tai lemia aktyvų darbuotojų dalyvavimą įvairiuose organizacijos valdymo aspektuose ir atvirą norą diskutuoti bei dalintis sukaupta patirtimi su naujais kolegomis“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją