1. Hipotetinės situacijos

Į šią kategoriją patenka daugiausia per darbo pokalbius užduodamų neįprastų klausimų. Atranką vykdantis asmuo paprašo kandidato įsivaizduoti save konkrečioje situacijoje arba einantį konkrečias pareigas. Daugeliu atvejų užsimenama apie pažintį ar pašnekesį su kokia nors istorine asmenybe.

• Su kuriuo prezidentu norėtumėte pavakarieniauti ir kodėl?
• Su kokiu žymiu žmogumi norėtumėte pasišnekučiuoti prie pietų stalo?
• Jei pasitaikytų galimybė ištisą dieną praleisti su kokiu nors žymiu žmogumi (jis gali būti iš bet kurios šalis, taip pat jau miręs arba dabar gyvenantis asmuo), kurį pasirinktumėte? Apie ką su juo kalbėtumėte? Kodėl pasirinktumėte būtent jį?

Šio tipo klausimai – savotiški kūrybinio mąstymo testai. Pasak vieno darbo pokalbio vedėjo, juos užduodant pavyksta susidaryti įspūdį apie žmogaus kūrybines galias, istorines žinias, mąstymo ypatumus. Kitas įmonės atstovas tokiais klausimais sakė mėginęs išsiaiškinti išskirtinius, unikalius kandidatų bruožus, jų gebėjimą išsisukti iš neįprastos situacijos.

2. Prioritetai ir pasirinkimai

Tai klausimai, į kuriuos atsakant tenka pasirinkti vieną iš dviejų pasiūlytų variantų arba išsakyti savo nuomonę. Jų, kaip ir hipotetinių klausimų, paskirtis – praskaidrinti rimtą pokalbio atmosferą ir leisti atsiskleisti kandidato asmenybei. Šio tipo klausimai paprastai padeda išsiaiškinti, ar kandidatas galėtų pritapti prie įmonės kolektyvo.

• Ką rinktumėtės: šunį, ar katę?
• Kokia jūsų nuomonė apie soduose pastatytus medinius nykštukus?
• Kokį restoraną ar užeigą dažniausiai renkatės?
• Kokio skonio ledus labiausiai mėgstate?

Teisingo atsakymo į šiuos klausimus nėra ir būti negali. Labiausiai samdančius asmenis domina kandidatų paaiškinimai ir jų reakcija: vienus tokie klausimai trikdo, kitus, atvirkščiai – išlaisvina, suteikia galimybę papasakoti kokią nors smagią, atsakymą pagrindžiančią istoriją.

3. Moralės patikra

Asmens moralinės vertybės – puikus indikatorius, leidžiantis suprasti, ar jis susidoros su konkrečiomis pareigomis. Užduodami tam tikrus klausimus samdantys asmenys siekia išsiaiškinti, kaip kandidatas elgsis provokuojamas.

• Kokį nusikaltimą padarytumėte, jeigu žinotumėte, kad niekas apie tai nesužinos? Ar pavyktų po to nuraminti sąžinę, žinant, kad neteks patirti jokių teisinių pasekmių?
• Kuri iš septynių mirtinų nuodėmių jums atrodo pati baisiausia?

Šie klausimai padeda perprasti kandidato charakterį. Jokio konkretaus atsakymo paprastai nesitikima: svarbiausia, kad tas atsakymas būtų pakankamai išsamus.

4. Kelionės

Dar viena keistųjų klausimų kategorija siejama su kelionėmis: vietomis, kuriose teko pabuvoti ir į kurias norėtųsi nuvykti.

• Į kokią neįprastą / unikalią / jaukią / keistą vietą teko nukeliauti?
• Kokios būtų jūsų svajonių atostogos / kelionė?

Atsakymai į tokius klausimus padeda išsiaiškinti, ar kandidato nuostatos ir pomėgiai atitinka įmonės kultūrą. Šie klausimai atskleidžia ir žmogaus gebėjimą guviai mąstyti. Aišku, kaip ir pirmiau minėtų klausimų atveju, svarbiausia čia – ne konkretus atsakymas, o jo išsamumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)