Darbo paieškos – taip pat naudinga patirtis

Neretai teigiama, kad jaunosioms Y ir Z kartoms koją darbo rinkoje pakiša jų maksimalizmas ir nepamatuoti lūkesčiai – noras labai greitai užimti aukštas pozicijas ir gauti solidų atlygį. Tačiau psichologė Daiva Balčiūnienė sako, kad šios savybės jauniems žmonėms gali būti ir naudingos, nes aukšta savivertė, pasitikėjimas savo jėgomis dažnai leidžia pasiekti daugiau.

„Jei žmogus jaučia, kad yra vertas vieno ar kito darbo, pozicijos, atlyginimo, deda pastangas, kad to pasiektų, ir dėl to gerai jaučiasi – puiku! Tačiau problemų gali kilti, kai tokiam žmogui nepasiseka, jo lūkesčiai nėra pateisinami. Tuomet gali susvyruoti asmens pasitikėjimas savimi, užklupti didelio nusivylimo jausmas, tampa sunku su nesėkme susitaikyti. Taip pat nėra gerai, kai siekdamas savo tikslų žmogus turi apsimetinėti, paminti savo vertybes. Toks kelias, žinoma, nėra tvarus ir gali privesti prie psichologinių problemų“, – sako D. Balčiūnienė.

Psichologės teigimu, net ir nesėkmes reikėtų priimti kaip tam tikrą patirtį, iš kurios galima pasimokyti. Išgirdus iš darbdavio neigiamą atsakymą – ypač jei su konkrečiu darbu buvo sieta daug lūkesčių – natūraliai kyla tam tikri neigiami jausmai, nusivylimas. Juos, psichologės teigimu, reikėtų priimti, o ne neigti. Tačiau taip pat nereikėtų per ilgai su šiais jausmais užsibūti, laikyti jų savyje. Visuomet pravartu su kuo nors pasikalbėti, pasidalinti savo išgyvenimais. Tuomet galima pereiti į konstruktyvųjį etapą – išanalizuoti situaciją, ramiai įvertinti, kas nepavyko, ką galbūt buvo galima padaryti kitaip. Tai leidžia toliau judėti į priekį.

„Į naujas situacijas, tokias kaip pirmojo darbo paieška, visuomet pravartu žengti su požiūriu, kad tai bet kokiu atveju suteiks vertingos patirties. Kad ir kaip nedrąsu būtų, reikia suprasti, kad visos naujos patirtys yra savęs ir pasaulio pažinimo dalis, ir gali būti mums naudingos“, – sako D. Balčiūnienė.

Raktas į geidžiamą poziciją – noras tobulėti

Tuo metu tarptautinio kontaktų centro „Transcom“ personalo specialistė Kristijana Blaževičienė pažymi, kad darbo patirtis šiandien toli gražu nėra pats svarbiausias faktorius kandidatuojant į tam tikras pozicijas. Dažnai daug svarbiau yra žmogaus motyvacija, noras mokytis ir tobulėti. Tokius žmones darbdaviai taip pat samdo noriai.

„Kiek tenka susidurti, pastebiu, kad jaunosios kartos atstovai yra entuziastingai nusiteikę, imlūs naujovėms, itin greitai mokosi ir dėl to sparčiai kyla karjeros laiptais. Mūsų kaip darbdavių tikslas yra jauniems specialistams padėti, suteikti jiems geriausias sąlygas tobulėti. Dėl to įsidarbinusius apmokome, palaikome, siūlome lankstų darbo grafiką ir įvairius kitus privalumus“, – sako K. Blaževičienė.

Keturi žingsniai, siekiant pirmojo darbo:

K. Blaževičienės teigimu, rasti įdomų bei perspektyvų darbą ir be ankstesnės profesinės patirties yra įmanoma. Pasiekti rezultatų padės keturi pagrindiniai žingsniai.

1. Pažink save ir atrask, kas tau įdomu

Vienas svarbiausių dalykų, siekiant gauti pirmąjį darbą, anot K. Blaževičienės, yra savęs pažinimas, savo stipriųjų ir silpnųjų savybių įsivardijimas, sričių, kuriose reikėtų patobulėti, identifikavimas.
„Siekiant sėkmingos karjeros, reikia ją planuoti, o pirmasis žingsnis, be abejo, yra ypač reikšmingas. Dėl to svarstant, nuo ko pradėti, derėtų pagalvoti apie ateities perspektyvą, įvertinti, ar darbas, kurį bandoma gauti, žmogui apskritai tinka. Suprantama, kad savąjį kelią nebūtinai pavyksta atrasti iš pirmo karto, tačiau kuo geriau save pažinsi, išsigryninsi prioritetus, tuo bus lengviau tai padaryti“, – sako K. Blaževičienė.

Anot personalo specialistės, kai gerai žinai, ko nori, tada gali tikslingai dirbti, kad tai pasiektum. Tokiais atvejais ir patirties trūkumas nebus didele kliūtimi.

2. Pasidomėk būsimu darbu ir darbdaviu

Kitas svarbus aspektas, K. Blaževičienės teigimu, yra nuoširdus domėjimasis sritimi ir įmone, kurioje bandysi įsidarbinti.

„Neretai jauni žmonės išsiuntinėja savo gyvenimo aprašymus dešimtims įmonių, nė viena iš jų rimčiau nepasidomėję – nei kuo jos tiksliai užsiima, nei kokios jų vertybės ar veiklos principai. Darbdaviui tai signalizuoja, kad konkreti pozicija žmogui nėra tokia jau įdomi ar norima. Ir priešingai – kandidatus, parodžiusius nuoširdų susidomėjimą bei entuziazmą, darbdaviai vertina daug palankiau ir gali pasiūlyti darbą, net jei žmogus neturi ankstesnės patirties“, – sako K. Blaževičienė.

Kuo daugiau sužinoti apie potencialų darbdavį, pasak „Transcom“ personalo specialistės, pravartu ir pačiam kandidatui. Tai leidžia sužinoti, kokios įmonėje karjeros galimybės, kiti privalumai, galiausiai – atsakyti sau, ar darbovietė būtų tinkama.

3. Parodyk savo laimėjimus

Vienas dažniausių dalykų, dėl kurių nerimauja pirmojo darbo ieškantys jauni žmonės – neturėjimas, ką įrašyti į savo gyvenimo aprašymą. Vis tik, anot K. Blaževičienės, daugeliu atveju įmanoma atrasti CV tinkančių asmeninių laimėjimų.

„Darbo patirtis – tikrai ne vienintelis dalykas, kurį darbdaviai vertina. Įvairios praktikos, seminarai, savanorystė ir kita „užklasinė“ veikla gali liudyti apie tokias kandidato savybes kaip organizuotumas, veiklumas, iniciatyvumas. Dėl to nedarbinę patirtį verta paminėti savo gyvenimo aprašyme. Tik, žinoma, nereikėtų perlenkti lazdos ir prirašyti nebūtų dalykų“, – sako K. Blaževičienė.

Personalo specialistės teigimu, šiuolaikiniai darbdaviai supranta, kad niekas negimsta su darbo patirtimi – ją tenka įgyti. Dėl to progresyvios įmonės neatstumia jaunų kandidatų be patirties.

4. Paieškok būdų darbdaviui prisistatyti originaliai

Tiesa, K. Blaževičienė pažymi, kad įmonė visgi sulaukia jaunų kandidatų gyvenimo aprašymų – kartais netgi labai išsiskiriančių ir originalių.

„Be abejo, išskirtiniai prisistatymai patraukia darbdavių dėmesį ir parodo, kad kandidatas įdėjo pastangų, siekdamas norimos pozicijos. Kaip prisistatyti, kokį CV siųsti – priklauso tik nuo paties kandidato kūrybiškumo. Tai gali būti labai stilinga ir estetiškai pateikta įprasto gyvenimo aprašymo versija, prezentacija ar net video formato prisistatymas. Žinoma, visuomet reikėtų turėti omenyje, kur kandidatuojama. Pavyzdžiui, norint įsidarbinti banke ar teisinių paslaugų įmonėje, greičiausiai nebūtų pati geriausia mintis siųsti šmaikštų spalvotą CV“, – sako K. Blaževičienė.

Personalo specialistės teigimu, savo gyvenimo aprašymą reikėtų dėlioti atsižvelgiant į konkretų darbdavį. Visuomet patartina siųsti nešablonišką, konkrečiai įmonei ir pozicijai pritaikytą gyvenimo aprašymą. K. Blaževičienės teigimu, taip pat reikėtų pasirūpinti, kad CV būtų tvarkingas, be gramatinių klaidų.

Personalo specialistė apibendrindama padrąsina, kad, siekiant gauti pirmąjį darbą, svarbu nebijoti, gerai pasiruošti, būti nuoširdžiam ir nusiteikusiam tobulėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)