Nori nenori, bet ateina laikas, kuomet po atostogų reikia vėl kibti į darbus, o jus darbovietėje pasitinka sunkios pirmosios dienos: daug chaoso, streso, sunku grįžti prie sklandaus laiko planavimo proceso. Pašto dėžutėje laukia krūvos neatsakytų elektroninių laiškų, o darbo telefone dešimtys praleistų skambučių. Tarptautinės personalo valdymo ir atrankų kompanijos „Soprana Personnel International“ vadovė Diana Blažaitienė pataria kaip planuotis darbus, kad pirmoji savaitė netaptų kančia.

Neskubėkite grįžti

Jei tik galite, pasistenkite susiplanuoti taip, kad turėtumėt vieną laisvą dieną tarp atostogų ir grįžimo į darbą. Ją skirkite namų ruošos darbams, apsipirkimui, lagaminų išsikrovimui ir morališkam pasiruošimui grįžti prie įprasto režimo.

Vienas iš didžiausių atostogų malonumų – laisvas dienos ritmas. Todėl visiškai normalu, kad sugrįžti prie ankstyvo kėlimo bus ypač sunku pirmosiomis dienomis. Paprasčiausias būdas palengvinti savo rytą – nueiti miegoti anksčiau nei prieš atostogas. Ilgas miego laikas kompensuos pakitusį ritmą ir atsikelti bus šiek tiek lengviau.

Elektroninio pašto dėžutės tvarkymas

Ko gero elektroninio pašto dėžutė daugiausiai laiko reikalaujantis dalykas. Ekspertė pataria neskaityti susikaupusių laiškų chronologine tvarka. Peržvelkite gautus laiškus, o iš pradžių skaitykite tik tuos, kuriuose gali būti svarbi ar reikalinga informacija, be kurios negalėsite toliau darbuotis.

„Elektroninių laiškų skaitymas chronologine tvarka gali atimti iš jūsų daug brangaus laiko – nepamirškite, kad pašto dėžutėje tikriausiai nugulė ne tik svarbūs, bet ir mažai aktualūs laiškai, todėl negaiškite laiko smulkmenoms. Pasilikite tokius laiškus darbo dienos pabaigai arba kitai dienai“, – pataria personalo atrankų ekspertė.

„Nr. 1“ darbų sąrašas

Peržiūrėję svarbiausius elektroninius laiškus, susiplanuokite „Nr. 1“ darbų sąrašą. Jei atostogavote ilgesnį laiką, tikėtina, kad dauguma susikaupusių darbų yra „degantys“ ir juos žūtbūt reikia atlikti. Tačiau pirmą dieną arba net pirmą savaitę po atostogų visko padaryti tikrai nespėsite, todėl būtinai užfiksuokite, kokie darbai privalo būti padaryti iki šios dienos pabaigos.
Išsirinkite prioritetinius darbus, be kurių tolimesnė darbo diena sunkiai įsivaizduojama.

Bendraukite su kolegomis, vadovu

Paprašykite, kad kartu su jumis dirbantys žmonės supažindintų jus su pasikeitimais, naujienomis ir darbų eiga. Prieš pradėdami dirbti asmeninius darbus būtinai sužinokite ar „nekaba“ visai komandai svarbūs darbai. Pasidomėkite ar neatsirado svarbių datų ar susitikimų.

„Jei įmonėje esantys darbuotojai turi klausimų – skirkite jiems šiek tiek laiko: pasikalbėkite su jais ir suteikite reikalingus atsakymus, kad jie taip pat galėtų testi darbus. Jei prieš išvykdami delegavote neatidėliotinus darbus kolegoms susitikite aptarti progreso ir juos perimti. Būtinai padėkokite už pagalbą ir pavadavimą“, – teigia specialistė D. Blažaitienė.
Jei dirbate su klientais skirkite dėmesio ir jiems. Praneškite, kad grįžote iš atostogų ir pasidomėkite ar jiems nieko skubaus nereikia.

Peržvelkite susitikimų datas

Nepamirškite peržvelgti pirmosios savaitės po atostogų darbo kalendoriaus. Jame gali būti užrašyti susitikimai, apie kuriuos tikriausiai spėjote pamiršti dar atostogų pradžioje. Jei matote, kad prioritetais laikomi darbai užims daugiau laiko nei norėtumėte, o kalendorius mirga nuo susitikimų, atidžiai pamąstykite, ar tikrai visi planuoti susitikimai privalo įvykti pirmąją savaitę po darbo.

Diana Blažaitienė

„Susitikimų nukėlimas nėra naudingas dalykas, tačiau jei visur lėksite paskubomis, o dali darbų liks nepadarytų, kokia tuomet tų susitikimų nauda? Jei turite itin svarbių susitikimų, kurių nukelti niekaip nepavyks – įsirašykite juos į „Nr. 1“ darbų sąrašą, o likusiems susitikimams pasistenkite skirti laiko kitą savaitę“, – pataria D. Blažaitienė.

Nesistenkite kelių savaičių darbų padaryti per pora dienų. Dirbdami tokiu tempu ne tik perdegsite, bet ir labai greitai prarasite per visas atostogas sukauptą energiją. Pirmas dienas skirkite laiko prisitaikymui, informacijos rinkimui, dienotvarkės sudarymui ir maloniam grįžimui į įprastas vėžias. Nepamirškite daryti pertraukų ir nespauskite savęs. Ekspertė siūlo į susitikimus pradėti vaikščioti jau kelias dienas „apšilus kojas“ ir susipažinus su esama situacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)