Tai – ne stebuklai, tai natūralus, žmonėms iš prigimties duotas įgūdis. Psichologų teigimu, apie 80 proc. informacijos gauname iš mimikos, gestų ir pan. neverbalinių signalų, o tik 20 proc. informacijos teikia žodžiai, kalbėjimas ir t. t. Šios žinios ypač vertingos tam tikrų profesijų atstovams: psichologams, verslininkams, politikams, garsenybėms ir, žinoma, specialiesiems agentams.

Buvęs FTB darbuotojas Joe Navarro, kuris dabar skaito paskaitas apie kūno kalbos supratimą ir jos naudojimą, šito meno mokėsi kelis dešimtmečius, kadangi tai buvo susiję su jo darbu. Dabar ekspertas važinėja po visą pasaulį ir rengia mokymus, kaip kurti produktyvų bendravimą su pašnekovu, praktiškai nesikalbant su juo.

Tinkamas pasisveikinimas

Rankos paspaudimas – universalus pasisveikinimas praktiškai visame pasaulyje. Kita vertus, ne paslaptis, kad net šio pasisveikinimo mokyti nedaugelis.

Susipažįstant su žmogumi, svarbu pelnyti jo palankumą, o ne atstumti – vadinasi, nereikėtų stipriai spausti rankos (paduoti visiškai suglebusį delną – irgi ne geriausias variantas). Dėmesio, pravarti gudrybė – paspaudę žmogui ranką, ženkite žingsnį atgal, kad suprastumėte, kokiu atstumu jam komfortiška su jumis bendrauti. Pamatysite – pasąmoningai žmonės įvertins šį jūsų poelgį.

Kaip parodyti susidomėjimą

Vienas iš greičiausių ir patikimiausių būdų – su mimika ir galvos judesiais. Tarkime, galite aukštai kilstelėti antakius ir pademonstruoti ne šiaip interesą, o sveiką smalsumą ir susidomėjimą pokalbiu ar pašnekovu.

Galima pasimokyti vieno dalyko iš princesės Dianos – šiek tiek palenkti galvą į šoną. Galbūt tai turi pasąmoninį poveikį (prisiminkite, kaip šunys palenkia galvą, kai stengiasi suprasti, ką jiems sakote). Galiausiai, paties eksperto teigimu, „jau nuo seniausių laikų žmonės teisingai suprasdavo šį gestą“.

Kaip parodyti abejingumą

Tikriausiai ir patys pastebėjote – kai esate atsipalaidavę ir suinteresuoti bendravimu su žmogumi, nevalingai palinkstate į pašnekovo pusę, poza būna atviresnė, neuždengiate rankomis pilvo ar krūtinės. Ir priešingai – kai nenorite bendrauti, užsidarote (ryškiausias pavyzdys – sukryžiuotos rankos). Apie sukryžiuotų rankų ir kojų reikšmę žino praktiškai visi, bet mažai kas kreipia dėmesį į kitą kūno dalį – į riešus. Riešai – patikimiausias suinteresuotumo indikatorius. Kodėl? Kontroliuoti rankas ir kojas moka daugelis, o riešai dažniausiai „gyvena savą gyvenimą‘.

Per pasimatymą, vakarėlį ar susitikimą darbo reikalais atkreipkite dėmesį, kaip jūsų pašnekovas laiko rankoje taurę. Teigiamai nusiteikęs žmogus dažnai atsuks į jūsų pusę delną, o abejingas pašnekovas demonstruos išorinę pusę.

Kaip išreikšti palaikymą

Kaip raminame verkiantį vaiką? Žodžiai ne visada padeda, tiesa? Kur kas dažniau mažylį apkabiname, glostome jam galvą ar švelniai triname nugarą. Tas pats – su suaugusiais. Jei kažkas nusiminęs, susikrimtęs, paprasčiausiai apkabinkite tą žmogų.

Ką daryti, jei prisilietimai būtų netaktiškas sprendimas? Tokiu atveju pasitelkite vieną gudrybę. „Vienas iš lengviausių būdų nuraminti žmogų ir sudaryti jam galimybę komfortiškai pasijusti – atsistoti šalia, o ne priešais jį, aiškina ekspertas. Pasak jo, tokiu būdu tarsi sakote: „Aš – tavo pusėje.“ J. Navarro pasakoja neseniai pastebėjęs šią taktiką vienoje didelėje įmonėje: „Vakare vienas vyras sužinojo, kad jo žmona sunkiai serga, o aš pastebėjau, kaip jo draugai instinktyviai atsistojo šalia ir ėmė plekšnoti per nugarą. Tai – vienas nuoširdžiausių ir natūraliausių būdų parodyti empatiją.“

Pasitikėjimo savimi demonstravimas

Vokietijos kanclerė Angela Merkel mėgsta vieną gestą, veikiausiai visi jį atpažintų – nameliu suremti delnai.

A. Merkel šį gestą demonstruoja praktiškai per kiekvieną viešą pasisakymą, kas, buvusio agento nuomone, yra pasitikėjimo savimi, savo žodžiais ženklas arba būdas įgyti daugiau pasitikėjimo savimi. Po teisybei, šį gestą pasitelkia daug politikų (vadinamasis namelis gali žiūrėti tiek aukštyn, tiek žemyn), o, pasak eksperto, tokia rankų padėtis mums visiškai natūrali – tokį gestą rodo net nuo gimimo akli žmonės.

Kaip atpažinti melagį

Būdų – milijonai, bet buvęs FTB agentas įspėja – nėra vieno, konkretaus būdo atpažinti apgaulę.

Patartina įsidėmėti nesudėtingą formulę: „Melagis visada nori įtikinti, o sąžiningi žmonės tiesiog pateikia informaciją. Žmonės nelengvai atpažįsta apgaulę, užtai mes puikiai jaučiame, jei kažkas yra negerai.“ Į šį jausmą ir patartina orientuotis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)