Kasmet daugiau kaip 200 darbuotojų įdarbinančios bendrovės „Telia Global Services“ atrankų komandos vadovė Indrė Bakutytė pranešime žiniasklaidai sako, kad ruošiant savo CV reikėtų nepamiršti 5 pagrindinių taisyklių.

Galvokite apie konkrečią poziciją

I. Bakutytės teigimu, CV yra pirmoji darbdavio pažintis su kandidatu, o pirmasis įspūdis visuomet yra labai svarbus. Dėl to į gyvenimo aprašymo rengimą reikėtų įdėti pastangų.

„Ruošiant CV, visų pirma, reikėtų galvoti apie konkretų darbdavį ir poziciją, į kurią kandidatuojama. Nuo to priklauso, kokią informaciją CV reikėtų išryškinti ir labiau akcentuoti, o kuriai galbūt skirti mažiau dėmesio. Pavyzdžiui, siekiant įsidarbinti IT įmonėje, patirtį ir kompetencijas šioje srityje verta detalizuoti labiau nei kitose srityse. Informacija apie tai, kokias atsakomybes turėjote užimdami IT pozicijas, darbdaviui bus tikrai įdomesnė nei, pavyzdžiui, detalus trumpo karjeros etapo aptarnavimo sektoriuje pristatymas“, – sako I. Bakutytė.

Anot I. Bakutytės, paėmus į rankas CV neturėtų susidaryti įspūdis, kad jis buvo išsiuntinėtas dešimtims įmonių, aklai „šaudant“ ir tikintis, kad kas nors susidomės. CV turi signalizuoti, kad kandidatą konkreti pozicija išties domina ir jis yra jai pasirengęs.
Indrė Bakutytė

Minėkite tik tai, kas išties svarbu

Atrankų specialistė sako, kad rengdami savo CV kandidatai neretai linksta į vieną iš kraštutinumų – informaciją pateikia labai lakoniškai ir nekonkrečiai arba stengiasi į gyvenimo aprašymą sutalpinti detalią savo autobiografiją su išsamiais laisvalaikio pomėgių ir prieš dešimt metų lankytų mokymų aprašymais.

„Rengiant CV reikia jausti, kuri informacija yra svarbi, o kuri – perteklinė. Darbdaviui, tikrai bus įdomu sužinoti, pavyzdžiui, kokias specifines kompetencijas žmogus turi aktualioje srityje. Dėl to minint patirtį panašiose darbovietėse reikėtų nepasivarginti įvardinti ir konkrečių atsakomybių bei technologijų, su kuriomis anksčiau teko dirbti, įgyvendintų projektų. Jei prieš pusmetį baigėte programavimo kursus, tai, be abejo, taip pat yra aktuali informacija. Tačiau darbinantis programuotoju nurodyti, kad mokykloje baigėte kompiuterinio raštingumo kursus, turbūt tikrai neverta“, – sako I. Bakutytė.

Anot I. Bakutytės, pertekline informacija CV neretai tampa perkrauti tuomet, kai naudojami gyvenimo aprašymo šablonai. Kandidatai stengiasi užpildyti kiekvieną šablono grafą, todėl į CV nugula daug mažareikšmės informacijos – pavyzdžiui, nurodomi pilni buvusių darboviečių rekvizitai, informacija apie tai, kad kandidatas geba naudotis konkrečiomis el. pašto programomis, arba išvardinama visa eilė technologijų su žyma „pradedančiojo lygmuo“.

Pateikite nuoseklų savo, kaip specialisto, portretą

I. Bakutytė pažymi, kad geras CV turėtų leisti susidaryti bendrą įspūdį apie kandidatą. Dėl to CV svarbu pateikti visapusišką informaciją apie profesinę patirtį, išsiugdytas kompetencijas ir įgūdžius, taip pat aktualias asmenines savybes.

„Didžiausias svoris CV turėtų tekti darbinės patirties ir anksčiau turėtų atsakomybių skiltims. Kaip jau minėta, kuo pozicijos buvo artimesnės tai, į kurią kandidatuojama, tuo detaliau jas reikėtų apžvelgti ir aprašyti. Verta paminėti darbo metodus, modelius, sistemas, technologijas ir projektus, su kuriais teko dirbti, jei jie gali būti aktualūs naujai pozicijai. Be abejo, reikėtų nurodyti ir kalbas bei jų mokėjimo lygį, kitus svarbius įgūdžius. Asmeninių savybių ar pomėgių skiltyse reikėtų nepersistengti – ši informacija atrankų specialistams yra tik papildomas orientyras, leidžiantis geriau pažinti kandidatą“, – sako I. Bakutytė.

Informaciją dėstykite struktūruotai ir aiškiai

I. Bakutytės teigimu, svarbu ne tik tai, kokia informacija CV pateikiama, bet ir kaip. Atrankų komandos vadovė pažymi, kad CV nėra motyvacinis laiškas ar rašinėlis – jame informacija turi būti struktūruota ir aiški, be literatūrinių nuokrypių ar painių išvedžiojimų.

„Atskiros CV dalys turėtų būti aiškiai išskirtos. Reikėtų vengti ilgų sakinių ar pastraipų – verčiau rinktis informaciją pateikti punktais. Svarbiausius dalykus galima paryškinti. Taip pat svarbu, kad dokumentas būtų tvarkingai sulygiuotas ir suformatuotas, jame nebūtų gramatikos klaidų, teksto šriftas nebūtų per smulkus. Jei CV siunčiamas elektroniniu būdu, geriausia rinktis PDF formatą. Tai leidžia užtikrinti, kad atidarinėjant dokumentą skirtingomis programomis jis nebus iškraipytas ar pakeistas. Atrankas vykdantiems specialistams tenka peržiūrėti daugybę CV, tad painiai ir netvarkingai surašytas gyvenimo aprašymas turės gerokai mažesnę tikimybę nugulti į sudominusių kandidatų krūvelę“, – sako I. Bakutytė.

Būkite nuoširdūs

I. Bakutytės teigimu, kiekvienas kandidatas siekia darbdaviui sudaryti kuo geresnį įspūdį, tačiau tai darant nereikėtų persistengti ir CV pateikti tik realybę atitinkančią informaciją. Tikrasis žinių ir kompetencijų lygis bet kuriuo atveju pasimatys darbo pokalbio metu, tad siekdamas pagražinti faktus kandidatas tik gaiš savo paties ir įmonės, kurioje siekia įsidarbinti laiką.

„Aukšta savivertė ir sveikos ambicijos yra teigiamos kandidato savybės, tačiau ne mažiau svarbu ir savivoka, objektyvus situacijos vertinimas, kritiškumas. CV tikrai nereikėtų stengtis išpūsti ankstesnėse darbovietėse užimtų pozicijų reikšmės. Pavyzdžiui, nederėtų rašyti „buvau atsakingas už visos įmonės IT sistemų priežiūrą“, jei realiai atsakomybės apėmė tik nedidelės tų sistemų dalies priežiūrą. Verčiau nurodyti konkrečias atsakomybes“, – pažymi I. Bakutytė.

Anot specialistės, kandidatai savo kompetencijas ar darbines patirtis dažnai linksta pagražinti tuomet, kai jaučia, kad jos yra nepakankamos konkrečiai pozicijai užimti. Visgi, I. Bakutytės teigimu, tokiu atveju geriau pabrėžti pasiryžimą mokytis, motyvaciją tobulėti ir augti, o ne klaidinti potencialų darbdavį. Įmonės šiandien itin vertina tobulėti norinčius specialistus ir stengiasi suteikti jiems tokias galimybes, todėl nuoširdumas tikrai gali padėti praverti norimos darbovietės duris.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Karjera“ projekto ciklo „HR žvilgsnis“ dalis. Ankstesnį ciklo tekstą rasite ČIA. Ciklas skirtas perteikti personalo vadovų, žmogiškųjų išteklių specialistų įžvalgas dėl gerovės darbuotojams sukūrimo ir patarimus, kurie gali praversti ieškant darbo ar keliant kvalifikaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją