Tarpusavio pasitikėjimo ir pagarbos atmosfera

Kai esi nedidelė organizacija, darbuotojui reikia leisti suprasti, kad jis ne visada atsakingas tik už vieną ir konkretų dalyką. Jis turi jausti, kad nėra tik „sraigtelis dideliame mechanizme“.

Niekada neverta skubėti kurti korporatyvinės kultūros. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad dar gana nedideliame kolektyve mes tarpusavyje dažnai diskutuodami ir dalindamiesi patirtimi pastebėjome, kad darbuotojas jaučiasi kur kas jaukiau, kai puikiai žino, kuo kiekvienas jo kolega kvėpuoja. Taip pat, kas svarbu įmonei ir kokie šiandien yra pagrindiniai tikslai ir uždaviniai.
A. Karpickis

Tad kodėl negali kažkuris iš mūsų pasiūlyti idėjos IT specialistui, nors pats yra atsakingas už marketingą? Kodėl nepasiūlyti kompanijos vadovui priimti tam tikrą sprendimą, o kitą atmesti? Svarbiausia – mokėti priimti tiek geras, tiek ir pačiam ne itin patinkančias idėjas.

Gerbti kolegos nuomonę ir visada juo pasitikėti. Kalbėti apie viską atvirai ir ne tik apie gerus dalykus. O kai kolektyvas nedidelis, tai yra faktoriai, kurie ženkliai prisideda prie jaukios atmosferos darbe sukūrimo.

Nuolatinis tikslo, kurio link einame žinojimas

Ar jaustumėtės motyvuotas, jeigu be atlyginimo, daugiau nežinotumėte kodėl dirbate? Ko gero, kad ne. Todėl ir darbuotojo lojalumas išliks kur kas didesnis, jeigu jis aiškiai matys, kad pastangos veda link tam tikro tikslo, su kuriuo jis puikiai susipažinęs.

Motyvuočiausi darbuotojai per savo karjerą siekia ne tik užsidirbti. Jiems rūpi ir asmeniniai pasiekimai.

Tad jeigu jūsų kolektyvo narys žinos įmonės, kurioje dirba, tikslą ir matys, kad žengiant link to tikslo jis yra svarbi dalis, tikrai norės kartu keliauti į priekį.

Lankstus darbo grafikas

Kasdienis darbas nuo 8 iki 17 valandos – jau praeitis. Kaip ir būtinybė kiekvieną dieną būti ofise. Tad darbuotojas tikrai nesijaus motyvuotas ir vargu ar pasižymės lojalumu, jei nejaus nė trupučio laisvės. O ji pasižymi galimybe rinktis.

Viena iš paprasčiausių galimybių rinktis, kurią gali pasiūlyti darbdavys – tai darbo grafikas. Moderniausios įmonės dar prieš COVID-19 pandemiją savo darbuotojams suteikdavo visas sąlygas darbui iš namų ir joms buvo visiškai nesvarbu, bus pradedama dirbti 7 ar 9 valandą ryto.

Remdamasis dar tik augančio mano kolektyvo patirtimi galiu pasakyti, kad darbuotojams patinka, kai jie žino, jog darbas, nesvarbu namuose ar ofise, vienaip ar kitaip turi būti atliktas. Ir tai, kad nei pati vieta, nei darbo dienos pradžia ar pabaiga neturi tam įtakos.

Nuolatiniai mokymai ir investavimas į darbuotojus

Darbuotojui motyvacijos niekada nestigs, jei jis žinos, kad įmonėje yra nenutrūkstamos galimybės mokytis bei tobulėti.

Tad jeigu norite lojalumo, turite investuoti į darbuotojo galimybes mokytis. Ir tą daryti ne tik suteikiant geras darbo sąlygas darbovietėje, bet ir galimybes lankytis įvairiuose seminaruose, mokymuose.

Kartais tam tikri mokymai kainuoja tūkstančius eurų, bet ar tai blogai, jeigu taip užsitarnaujate pasitikėjimą? Svarbiausia būti aktyviais – ne tik skatinti mokymų ir seminarų ieškoti pačius darbuotojus, bet ir kuo dažniau pasiūlyti patiems.

Laiką praleisti kartu – ne tik darbe

Tikrai ne gėda ir nėra nejauku po darbo, su kompanija, kurioje yra ir vadovai, linksmai praleisti laiką – jaukioje vietoje pasišnekučiuoti, atsigerti arbatos, kavos ar bokalą alaus. Ir tokių pasibuvimų norint išlaikyti gerą atmosferą, šiltus santykius ir darną kolektyve turi būti kuo dažniau.

Pavyzdžiui, su kolegomis savo įmonėje taikome praktiką, jog tam tikrą savaitės dieną visi kolegos pietauja kartu ir tuos pietus apmoka darbovietė. Skatinama kuo daugiau bendrauti neformaliai.

Darbuotojas tikrai jausis kelis kartus jaukiau ir jam nestigs nei noro, nei motyvacijos siekti daugiau būtent su ta įmone, kurioje vadovas jaučiasi lygus paprastam darbuotojui. Ko gero nieko nestebina, jog didesnėse įmonėse artimą kontaktą, kai į vadovą galima kreiptis „tu“, išlaikyti sunku. Tačiau mažesnėse tą padaryti tikrai įmanoma.

Aspektų skatinti lojalumui galima išvardinti daug daugiau, tačiau svarbiausia žinoti vieną dalyką - svarbiausias yra abipusis ryšys.

Darbuotojams šiais laikais atlyginimas yra tik dalis bendros motyvacijos. Tad jeigu pasistengsite patys, tą patį padarys ir jūsų kolektyvo narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)