– Įgijęs elektros ir elektronikos inžinerijos bakalauro, verslo administravimo magistrą, doktorantūroje studijavęs rinkodarą šiandien vadovaujate bankui. Kokia jūsų darbo patirtis?

– Finansų srityje dirbu jau daugiau nei 22 metus. Turkijoje įvairiuose pirmaujančiuose bankuose vadovavau produktų kūrimo, mažmeninės ir pasiturinčiųjų bankininkystės, institucinės bankininkystės, skaitmeninės bankininkystės verslui. Buvau pirmosios šalyje internetinės investavimo bendrovės generalinis direktorius, draudimo grupės Turkijos padalinyje vadovavau rinkodarai, analitikai ir produktų bei ryšių valdymui. Nuo 2021 m. esu skaitmeninio banko „European Merchant Bank“ generalinis direktorius.

Pastaruosius 10 metų taip pat dėsčiau skaitmeninės transformacijos, skaitmeninės rinkodaros ir strateginio valdymo kursus bakalaurams ir magistro studentams privačiuose universitetuose, kuriuose mokosi daugiau nei po 20 tūkst. studentų. Tai buvo puiki proga dalytis patirtimi ir mokytis, taip pat geriau suprasti naująsias kartas ir jų lūkesčius.

– Kodėl nusprendėte atvykti į Lietuvą?

– Man jau seniai patiko dirbti daugiakultūrėje aplinkoje. Su šeima esame aplankę beveik 50 skirtingų šalių, todėl buvome visiškai pasiruošę persikelti ir leisti savo vaikams – 11 m. sūnui ir 7 m. dukrai – augti kitoje aplinkoje.

Kodėl Lietuva? Tai šalis, kuri aktyviai pritraukia užsienio investicijas, strategiškai teisingai investuoja į naująsias technologijas. Taip pat lietuviai gerai kalba angliškai, ypač jaunoji karta, šalis yra auganti, Europos Sąjungos narė. Vos gavus „European Merchant Bank“ pasiūlymą dirbti Vilniuje, šeimoje nusprendėme, kad tai būtų labai geras pasirinkimas kitam mūsų gyvenimo etapui.

– Lietuvoje gyvenate jau keletą mėnesių. Kaip apibūdintumėte mūsų šalį ir žmones?

– Man labai patinka gyventi čia, Vilniuje. Esu jau šiek tiek pavargęs nuo miesto, kuriame gyvena 15 mln. žmonių – kaip Stambule. Vilnius labai tvarkingas, ramus, bet kartu ir aktyvus bei gražus miestas, kurį mėgstame su šeima atrasti.

Mūsų šeima apsigyveno netoli senamiesčio. Man labai įdomu vaikščioti miesto gatvelėmis ir grožėtis Vilniumi. Kalbant apie lietuvius – kiek patyriau iki šiol – jie yra labai išsilavinę, kvalifikuoti, padorūs ir mėgsta mėgautis gyvenimu.

Palyginus su mūsų Viduržemio jūros regiono kultūra, lietuviai gal iš pradžių ir gali atrodyti gana santūrus, bet iš patirties, kurią turiu, manau, kad tai nuoširdūs ir šilti žmonės. Labai patinka ir lietuvių kalba, kuri man šiek tiek panaši į portugalų.

Vilnius nustebino virtuvės įvairove. Čia galima rasti nuo tolimųjų rytų iki skirtingų pasaulio virtuvių maišymo ir egzotiškų ingredientų vartojimo.

Gal vienas stebinantis dalykas, susijęs su Lietuva, yra tai, kad tikėjausi, jog oras bus šaltesnis. Mes su šeima mėgaujamės žiema.

– Dalis jūsų komandos yra Lietuvoje, dalis – užsienyje. Kaip jums pavyksta suderinti darbo procesus? Kas užtikrina sklandų darbą?

– Jau kurį laiką pratinomės dirbti nuotoliniu būdu arba bendradarbiauti internetu, tačiau Covid-19 pandemija gerokai paspartino šią transformaciją. Technologijos ir mobilumas ne tik padidina galimybes į bet kurį procesą pasitelkti papildomų išteklių, bet ir pritraukti gerų talentų ir taip dar labiau sustiprinti komandą. Nuotolinis darbas – tai ateitis, kaip žmonės dirbs. Tai būdas, kuris panaikina iteracijas priimant sprendimus, ypač jei reikia tai padaryti greitai.

Kadangi esame skaitmeninis bankas, efektyviai naudojame ne tik „Microsoft Teams“, bet ir kitus vaizdo konferencijų sprendimus, kurie, mano nuomone, dėl laiko sąnaudų, greičio yra efektyvesni už įprastus fizinius susitikimus. Dauguma procesų pas mus vyksta sklandžiau tvirtinant dokumentus, naudojant el. parašus, kurie labai pagerina veiklos efektyvumą.

Vis dėlto iš tiesų tikiu gyvu bendravimu ir vis dar manau, kad tikras rankos paspaudimas ir nuoširdus pokalbis yra nepakeičiamas, bent jau šiuo metu. Todėl įmonėje taip pat skatiname gyvą bendravimą ir kviečiame kolegas, dirbančius nuotoliniu būdu, apsilankyti mūsų gražiame biure Gedimino prospekte, nors ir trumpam.

– Kokios darbuotojų savybės jums daro didžiausią įspūdį? Koks jūsų paties gyvenimo šūkis?

– Tikiu, kad reikia būti orientuotam į sprendimus. Blogiausia įmonėje yra matyti žmones, kurie kalba apie tai, „kodėl kažko negalima padaryti“, o ne apie tai, „kaip galima kažką padaryti“. Man visada daro įspūdį žmogus, kuris žvelgia plačiai, yra atsidavęs, darbštus ir orientuotas į rezultatą.

Taip pat tikiu skaidrumu, glaudžiu bendravimu ir niekada netoleruoju grubumo. Mėgstu kartoti šią afrikiečių patarlę: „Jei nori eiti greitai, eik vienas. Bet jei nori nueiti toli, eikime kartu“.

Mano gyvenimo šūkį apibendrina garsus fizikos profesorius R. Feinmanas: „Jūs neprivalote likti tuo pačiu žmogumi, kuriuo buvote prieš metus, prieš mėnesį ar net prieš dieną. Jūs esate čia tam, kad nuolat kurtumėte save“. Tikiu ir noriu mokytis, bandyti, atrasti ir tobulėti, siekiu geresnio gyvenimo, geresnio pasaulio.

– Jūsų nuomone, ar Lietuva yra palanki šalis verslui? Kokių privalumų ar trūkumų regite lyginant su kitomis šalimis?

– Manau, kad Lietuva yra viena iš palankiausių šalių verslui. Tą puikiausiai įrodo Pasaulio banko reguliariai rengiama „Doing Business Report“ ataskaita, kur Lietuva paskutinį kartą užėmė 11 vietą tarp 190 šalių.

Iš tiesų sutinku, kad dėl šalies reformų Lietuva turi daug privalumų įmonėms vystyti verslą. Lietuvos lyderystė fintech srityje šią šalį daro išskirtine. Asmeniškai man atrodo, kad anglų kalbos mokėjimo lygis, taip pat skaitmeninis išprusimas Lietuvoje yra labai aukštas, o tai, manau, labai svarbu pritraukiant užsienio investicijas.

Tačiau vieną dalyką galiu įvardyti kaip trūkumą – tai masto problema dėl palyginti mažo gyventojų skaičiaus, kuris būtų ypač aktualus vartojimo prekių ir paslaugų įmonėms.

– Ką veikiate laisvalaikiu? Gal jau aplankėte ir kitus Lietuvos miestus ar miestelius?

– Laisvalaikiu mėgstu leisti laiką su šeima. Kai tik turime galimybę, keliaujame. Per pastaruosius kelis mėnesius pavyko šiek tiek pakeliauti po Lietuvą. Vasaros pabaigoje buvome Klaipėdoje, paskui Palangoje. Pajūris labai maloniai mane nustebino. Taip pat keliavome į Druskininkus, kur mėgavomės SPA ir vandens pramogomis, išbandėme ir sniego areną.

Buvome ir Kaune, kur stebėjome krepšinio rungtynes tarp „Žalgirio“ ir „Fenerbahçe“. Taip pat aplankėme Trakus.

Be kelionių, mėgstu daug skaityti, ypač apie ateities antropologiją, istorinę sociologiją ir elgsenos ekonomiką, taip pat – užsiimti muzika ir menu bei kartais planuoti sportines keliones.

Užbaikite:

* Diena būtų nesėkminga, jei... nesielgčiau kaip geras žmogus.

* Jei nebūčiau banko vadovu..., manau, man puikiai sektųsi dirbti duomenų analitiku.

* Knyga, kurią rekomenduočiau perskaityti kitiems... yra „Homo Deus: Glausta rytojaus istorija“, kurią parašė Yuval Harari. Knyga ypatinga, nes sujungia įvairias disciplinas, tokias kaip mokslas, sociologija, istorija, filosofija ir suteikia įžvalgos apie pasaulio ateitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)