„Galėčiau sakyti, baikit, aš atėjau į darbą kaip visada ir viskas buvo gerai. Paprašiau padaryti kavos ir tiesiog sedėjau. Bet taip tikrai nebuvo. Manau, visi patiria tą stresą, nesvarbu, ar tu esu vadovas, ar ne. Juk pirmiausia, visi mes žmonės ir bet kokia užgriuvusi atsakomybė daro įtaką“, – dalyvaudamas kassavaitinėje DELFI TV laidoje „Boso valanda su Jovaišu“ kalbėjo T. Burovas.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad prieš tapdamas naujuoju generaliniu direktoriumi, toje pačioje įmonėje jau dirbo trejus metus. Anot T. Burovo, tai buvo viena iš lengvinančių aplinkybių pasikeitus pareigoms. Dar vienas svarbus aspektas, kuris, anot T. Burovo labai svarbus tuo metu, kai gyvenime vyksta įvairūs pokyčiai – šeimos palaikymas.

Tomas Burovas ir Saulius Jovaišas

„Mavo atveju jaučiau labai stiprų šeimos palaikymą. Žinoma, tada akcininkai, kurie taip pat gali arba palaikyti, arba ne, arba reikalauti, tai turėjau tokį komfortą, kad mane palaikė. Tada – komanda, kuri, įvykus šiam pokyčiui, džiaugėsi ir plojo. Visa tai vadovui leidžia stresą grąžinti į tą normalų, valdomą lygį, kuris, kaip jau minėjau, egzistuoja pas visus ir jis turi būti“, – pasakojo pašnekovas.

Pats T. Burovas įsitikinęs, kad kiekvienas vadovas neabejotinai turi turėti savo viziją ir matymą, o pirmoji naujai atėjusio direktoriaus užtuotis – nebūtinai viską šluoti ir statyti iš naujo. T. Burovas, kaip pats sako, ėmėsi plokščiojo organizacijos valdymo modelio.

„Yra piramidžių šalininkai, yra ir plokščiųjų organizacijos strategijų šalininkų. Būtent toks esu ir aš. Manau, šiuolaikinis verslas neišvengiamai turi judėti link komandinio darbo, nuleistų atsakomybių ir galimybės priimti sprendimus kiek įmanoma žemesniuose organizacijos lygiuose ir tokiu būdu didinti efektyvumą, žmonių sąmoningumą bei bendro tikslo siekimą“, – dėsto T. Burovas.

Vos tapus generaliniu direktoriumi, pasakoja laidos dalyvis, teko susidurti ir su ta komandos dalimi, kuri nėra nusiteikusi ar apskritai nemėgsta pokyčių. Tačiau, kaip įsitikinęs T. Burotas, žmones reikia stengtis įtraukti į visus įmonės trasformacijos procesus bei paaiškinti jiems žaidimo taisykles.

Pasak pašnekovo, valdyti verslą ir paversti jį sėkmingu yra sudėtingas iššūkis, nesvarbu, ar tieki paslaugas, ar kuri produktus. Ypač tai sunku, kai tenka kartu su įmone ištverti visas fazes – tiek įmonės augimą, tiek brandą. O vadovavimas kiekvienu atveju turėtų būti skirtingas.

„Daugumoje verslų vyksta nuolatinė konkurencija, o pas mus ji labai didelė ir aštri. Telekomunikacijų segmentas iš esmės Lietuvoje užaštrintas konkurencijos, kainų karų, beprotiškos dinamikos. Tai yra verslas, kuris negali nustoti investuoti, nes kitaip nebetobulėsi technologiškai, o technologijos labai greitai bėga į priekį“, – komentavo T. Burotas.

Jis teigia, jog pats skatina žmones klysti, nes klaidos yra pačios geriausios ir vertingiausios pamokos. O jeigu klysta tik vadovai, visa organizacija nesupranta, ko iš to galima pasimokyti, nes tai nėra darbuotojų sprendimas, ne jų padaryta klaida.

„Aš manau, kad mano didžioji sėkmė darbe slypi tame, kad aš leidžiu, netgi skatinu žmones patirti nesėkmes, iš kurių jie gali pasimokyti“, – pokalbį užbaigė T. Burotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)