Kaip rašo „Time“, šio titulo laimėtojos pasižymi noru kurti geresnę ateitį ir tai daryti kartu su bendruomenėmis iš skirtingų pasaulio kampelių. Jos dirba dėl geresnio pasaulio. Žurnalas suteikė šį titulą skirtingų profesijų atstovėms: aktyvistėms, žurnalistėms, verslininkėms, literatėms, sportininkėms.

Ypatingai reikšmingas vaidmuo atiteko Amal Clooney, kuri buvo išrinkta dėl savo ryžto niekada nepasiduoti, kai tenka kovoti su žmogaus teisių pažeidimais.

Marija Ressa, kuri yra Nobelio taikos premijos laureatė, kalbino advokatę Amal, kuri 2019 m. ją gynė byloje prieš Filipinų valdžios institucijas. Clooney teigė, kad reikia turėti didelį ryžtą kovojant su žmonėmis, kurių galia priklauso nuo sunkių nusikaltimų, žinant, kad jie nepasiduos. Advokatė pabrėžia, kad tokiomis aplinkybėmis negalima pasiduoti jokiu būdu. „Time“ išsakyti jos žodžiai, pasirodo, yra pranašiški Rusijos surengtos atakos Ukrainoje kontekste.

Advokatė nemėgsta pasakoti apie save, bet Ressai pavyko prakalbinti Clooney apie jos darbo specifiką atsidurti pačiose pavojingiausiose pasaulio vietose, kur karaliauja despotai ir kur savo teisių gynimas gali kainuoti gyvybę. Amal tikina, jog vis dėlto yra žmonių, pasipriešinančių režimui ir tai dažniausiai būna moterys, kurias advokatė palaiko ir joms padeda.

„Time“ rašo, kad Amal savo tikslų įgyvendinimui pasitelkia ir žinomumą. Žurnalistė Ressa pastebi, jog iš advokatės galima pasimokyti empatijos, taip pat drąsos bei teisės išmanymo, siekiant pagelbėti kitiems.

Kita straipsnio herojė, įvertinta „2022 m. metų moters“ titulu, yra Rukhshana Media įkūrėja, afganų žurnalistė Zahra Joya, kuriai taip pat gerai pažįstama moters teisių pažeidimo tema. Ji, pasak „Time“, nusipelnė šio titulo dėl savo atkaklumo papasakoti pasauliui apie moterų teisių menkinimą ir gyvenimo sąlygas Afganistane ypač dabar, kai į šalį sugrįžo Talibano režimas, kuris privertė Zahrą palikti savo gimtinę. Žurnalistė pabrėžė, kad sunku dirbti žurnalistinį darbą, tačiau ji nesiliaus to dariusi.

„Time“ titulą pelniusių moterų sąrašą tęsia Tracy Chou, kuri yra informacinių technologijų specialistė, kovojanti su virtualioje erdvėje vykstančiomis patyčiomis internete.

Apdovanojimas taip pat skirtas akušerei Jennie Joseph, dirbančiai su juodaodėmis moterimis JAV.

Tarp įverti tų matome ir Sherrilyn Ifill, kuri kovoja už žmogaus teises, Amanda N. Nguyen – verslininkę, norinčią padėti nuo smurto (tiek psichologinio, tiek fizinio) nukentėjusioms moterims.

Taip pat į sąrašą įtraukta dainų autorė Kacey Musgraves, atletė Allyson Felix, direktorė Adena Friedman, poetė Amanda Gorman. Pagerbtos buvo ir aktorės Kerry Washington bei MJ Rodriguez, kurios pasinauodamos savo žinomumu siekia iškelti į dienos šviesą pamirštus asocialius asmenis.

„Time“ nuolat renka metų žmogų ir tai daro nuo 1999 m., bet ilgametė tradicija lėmė, kad buvo renkamas tik metų vyras. Tik prieš metus žurnalo redakcija nusprendė, kad reikėtų skirti ypatingą leidimą moterims, tik rinkti ne 100 laimėtojų, o 12 moteriškosios lyties atstovių, kurios yra svarbios šiuolaikiniame XXI amžiaus pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją