1. Mėgstantys procesą

Tai – gausiausia vadovų grupė (iki 45 proc.), ją sudaro paties darbo proceso mėgėjai. Šios kategorijos lyderiai dažnai nusakomi kaip jokie. Jie gali tiek mėgti savo darbą, tiek jo nekęsti, bet garantuotai nesuvokia savo vaidmens ilgalaikiam verslo formavimui ir jo pelningumo didinimui. Iš pavaldinių tokie vadovai reikalauja tikslaus, kruopštaus savo pareigų vykdymo. Jokios saviveiklos.

Mėgstančio procesą vadovo požymiai:

- aiškiai, struktūruotai patiekia komandai užduotis,
- leidžia keisti terminus, papildyti, perdaryti, galutinio rezultato kokybė jam nėra neturi didelės reikšmės,
- jam patinka susirinkimai,
- nori žinoti, kada ėmėte vykdyti eilinę užduotį, ką šiuo metu veikiate, kiek konkrečiai išteklių reikėjo kiekvienam projektui,
- nemano, kad reikia jums išaiškinti galutinį užduoties / projekto tikslą (šventai tiki – niekas nepastebi, kad jis pats to tikslo dar nežino),
- visada žino, kiek valandų per savaitę dirbote biure ir kiek kartų per mėnesį pavėlavote.

Išvada: Vadovaujamam tokio boso, praktiškai neįmanoma tapti savo profesijos guru, užtai sukaupsite puikų bagažą tolimesniam karjeros etapui.

2. Jiems svarbu – rezultatas

Talentingiausi, rezultatyviausi vadovai sudaro apie 20 proc. visų vadovų. Nepriklausomai nuo veiklos srities, lyties ir amžiaus, šie žmonės kryptingai siekia tikslo. O tiksliau – savo veiksmais siekia iš karto kelių tikslų: asmeninių, lokalių – komandos, bendro pobūdžio – verslo. Pakeliui jie moko, kilsteli iki savo lygio kiekvieną, kuris patenka į veiklos perimetrą. Iš pavaldinių iš karto tikisi rezultato. Bet kokia kaina. Kartais – ne aiškiai nesuformulavę užduoties.

Norinčio rezultato vadovo požymiai:

- pateikia užduoti ir kuriam laikui ją pamiršta. Paskui netikėtai pareikalauja papasakoti apie rezultatus,
- sklandžiai pereina nuo vieno skubaus darbo prie kito,
- kartais leidžia sau mažo produktyvumo laikotarpius, komandos nariams šito neleidžia,
- komanda jį nuoširdžiai gerbia,
- kiekvienu klausimu turi savo nuomonę, bet niekam jos neperša; nepaklausi – nesužinosi,
- greitai priima sprendimus, turi profesinę intuiciją,
- yra pasirengęs aptarti, išklausyti, paaiškinti, negailėdamas laiko ir jėgų,
- net pačiomis nepalankiausiomis aplinkybėmis pasiekia rezultato,
- mėgsta ir moka dirbti rankomis.

Išvada: patekus į rezultato siekiančią komandą – trumpiausias kelias į bet kokios profesijos aukštumas. Tokioje komandoje visada bus kur tobulėti, visada bus progų lavinti asmenines ir profesines savybes. Kita vertus, gresia emocinis perdegimas. Įtampa degina iš vidaus, greitai kyla klausimų apie gyvenimo vertybes.

3. Siekiantis padidini savo vertę kitų sąskaita

Laimė, kolegų sąskaita siekiančių didinti savo vertė vadovų nėra daug – apie 15 proc. Įdomu, kad būtent tokie vadovai pasiekia aukštus postus, dažnai būna antras pagal svarbą vadovas kompanijoje.

Siekiančio padidinti savo vertę kitų sąskaita vadovo požymiai:

- jam svarbiausia – kad aukščiausio rango vadovas būtų patenkintas,
- ilgai laiko užduotis ant savo stalo, paskui išsiuntinėja su prierašu „skubu“,
- projektą vertina pagal klaidų skaičių, visada įvardina kaltininkus,
- demonstratyviai, tragiškai yra pasirengęs prisiimti kaltę,
- globoja jaunimą, su malonumu patarinėja,
- negirdi kolegų, nepaiso kitų nuomonės.

Išvada: Jei pavaldiniai atsparūs stresui, moka numoti ranka, darbas gali būti gana sėkmingas. Toks vadovas nepadės, bet ir netrukdys. Jis susitelkęs į save, į savo ambicijas. Svarbu neleisti suversti visos bėdos jam ir bus galima dirbti ir tobulėti. Galiausiai – kažkas turi nudirbti darbus, kol toks bosas puoselėja save.

4. Trokštantys ramybės

Vienas sudėtingiausių vadovų tipų. Tai daug pasiekę, daug nuveikę žmonės. Dažnai jie – savo srities ekspertai, tačiau labai pavargę ir abejingi. Dirbančių su tokiu bodu laukia migloti pageidavimai, kosminiai rekordai ir painiava.

Trokštančio ramybės vadovo požymiai:

- kartą per pusmetį suorganizuoja susirinkimą, reikalauja nedelsiant pateikti rezultatus,
- moka kalbėti, bet nemoka (arba nenori) klausyti,
- dažna nuotaikų kaita,
- vengia aštrių klausimų, priimti sprendimus,
- greitai įsiplieskia ir greitai atvėsta,
- nesidomi detalėmis.

Išvada: Žmogus prie visko įpranta, prie tokio vadovo galima prisitaikyti. Teks išsiugdyti atsparumą stresui. Svarbius klausimus galima spręsti savarankiškai, kartais – rizikuojant savo reputacija, juk toks visas gali anuliuoti susitarimus, pakeisti taisykles, nepasirašyti dokumentų. Teks dieną palaukti ir vėl bandyti laimę. Ne visiems patiks tokios sąlygos.

5. Besidomintis savimi

Tokio tipo vadovų nėra daug. Jų profesiniai sugebėjimai neretai nebūna iki galo įvertinti. Pabendravus daugiau, galima sužinoti daug naujo, vadovaujamam tokio boso žvaigždės galima daug išmokti.

Besidominčio savimi vadovo požymiai:

- išvaizdus kaip graikų dievas,
- konkretus kaip britų monarchė,
- turi vieną ar kelis pomėgius, apie kuriuos su malonumu pasakoja.

Išvada: Su tokiu vadovu lengva ir malonu dirbti profesionalams, jis vertina savarankiškumą, iniciatyvumą, netrukdo tobulėti. Už klaidas griežtai nebaudžia. Dažniausiai mažai domisi ir procesu, ir rezultatu. Užtai domisi savimi ir vertina tuos, kurie irgi juo domisi. Naujokams bus sunku, bet ir įdomu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)