„STEAM centrai yra labai reikalingi ir yra neišvengiama modernaus ugdymo dalis. Jie reikalingi nacionaliniu mastu, nes daug kalbama, kad mokiniai renkasi socialinius mokslus, o mums, labiau – valstybei reikėtų, kad rinktųsi gamtos, inžinerinius mokslus“, – sako Kupiškio r. vicemeras Aurimas Martinka.

Kupiškio rajono savivaldybė, kaip ir Rokiškio, Pasvalio, Biržų žada į STEAM centrus atvežti ne mažiau kaip 10 proc. rajonuose besimokančių mokinių. Planuojama, kad centrą lankys per 12 tūkst. moksleivių nuo ketvirtos klasės.

Vienoje Panevėžio gimnazijoje turėtų įsikurti gamtos mokslų centras, tačiau remontas dar nepradėtas. Centrą išlaikyti teks savivaldybei – per metus bus skiriama apie 200 tūkst. eurų. Tačiau atvežančioms vaikus savivaldybėms turi būti leista naudoti neformalaus ugdymo krepšelio lėšas ne vien savo rajone.

3 atviri mokslo centrai įsikurtų didžiuosiuose miestuose ir 7 – regione. Tačiau kai kurie rajonų vadovai teigia, kad jie jau galėjo veikti, jei Švietimo ir mokslo ministerija nebūtų taip ilgai svarsčiusi, ar verta centrus kurti regionuose.

„Jeigu būtų tvarkos nesikeitę, būtų laikytasi pirminio varianto, centrai gal ir neveiktų šiais mokslo metais, bet artimiausiu metu STEAM centrai būtų pradėję veikti ir duotų teigiamus rezultatus“, – įsitikinęs Kupiškio r. vicemeras.

Ministerijos atstovai sako, kad pačios savivaldybės neapsisprendė, ar pajėgs centrus išlaikyti, ar turės specialistų.

„Neatsitiktinai STEAM centrai kuriami tose vietose, kur yra kolegijos ir universitetai, regioninės aukštosios mokyklos. Ten, kur jų nėra savivaldybės įsipareigojo skirti papildomas paskatas, o didieji metodiniai centrai aprūpins specialistais regioninius centrus“, – aiškina švietimo ir mokslo viceministras dr. Giedrius Viliūnas.

Planuojama, kad centrai bus atdaryti kitų metų pabaigoje arba 2020-ųjų pradžioje.