Blogiausiu atveju dalykinius reikalus su malonumais supainiojusių darbuotojų gali būti paprašyta pasiieškoti kito darbo, nes ne visose darbovietėse toleruojami tokie nuklydimai. Nutinka ir taip, kad patys romano kaltininkai pasijunta priversti išeiti iš darbo, kai santykiai pakrypsta ne itin palankia linkme.

Kad ir kaip būtų, tarnybinių romanų pasitaiko nuolatos (net Billas ir Melinda Gatesai susipažino ne kur kitur, o darbo vietoje!) Turint omeny, kiek laiko žmonės praleidžia darbe, neverta stebėtis, kad kai kurie vienas kitu susižavi ir vienas kitą įsimyli.

Vieno tyrimo duomenimis, net 74 proc. Jungtinės Karalystės biurų darbuotojų, kurių amžius – nuo 25 iki 34 metų, nurodė bent sykį gyvenime įsileidę į tarnybinius romanus, rašoma interneto portale thebalancecareers.com. Dar įdomiau tai, kad daugelis mano, jog, pasitaikius progai, ir vėl pasielgtų analogiškai, nors pripažįsta, kad už dalykinio bendravimo ribos nužengę santykiai turėjo įtakos jų darbo rezultatams.

Tarnybinis romamas

Štai kaip atrodo apibendrinta statistika:

• 53 proc. intymių santykių su kolega perspektyvą vertina palankiai;

• 29 proc. apsiribojo tik viena aistringa naktimi su kolega;

• 52 proc. įsitikinę, kad tarnybinis romanas mažina produktyvumą ir slopina kūrybingumą.

Bendriausias patarimas, matyt, skambėtų šitaip: užmezgę artimus santykius su kolega, pasirūpinkite, kad jie netrukdytų profesinei veiklai.

Kaip tai padaryti? Toliau pateikta keletas patarimų.

Pasidomėkite įmonės politika

Pajutę, kad pakvipo tarnybiniu romanu, prieš žengdami lemtingą žingsnį (arba tuoj pat po intymių santykių), pasidomėkite, ar įmonėje galioja kokios nors nuostatos į pasimatymus vaikštinėjančių darbuotojų atžvilgiu.

Nemenkame skaičiuje įmonių – tiek didelių, tiek mažų – įvestos griežtos taisyklės, prieštaraujančios asmeninių santykių su kolegomis kūrimui. Taigi, jeigu tarnybiniai romanai netoleruojamai, privalote pagalvoti, ar verta rizikuoti.

Dėmesio: net jei asmeniniai santykiai nėra draudžiami, pasistenkite būti maksimaliai diskretiški ir nusiteikite įvairioms pasekmėms.

Kai kuriose įmonėse personalo skyriaus atstovai gali paprašyti pasirašyti atitinkamą sutartį, įpareigoti suteikti atitinkamą informaciją vadovams ir bendradarbiams arba laikytis kokių nors nuorodų ar taisyklių.

Privalote būti tikri dėl to, ką darote

Leistis į intymius santykius su kolega turite tik visiškai įsitikinę, kad jūsų jausmai nuoširdūs, o nusiteikimas – rimtas. Galbūt darbuojatės prie svarbaus projekto, todėl iki vėlumos užsisėdite darbe? Galbūt abudu sieja nepakantumas bosui? O galbūt visgi tariatės žiną, kad užsimezgę santykiai neabejotinai turi ateitį? Privalote atsakyti sau į tokius klausimus, prieš atsiduodami kolegai puoselėjamiems romantiškiems jausmams.

Išlikite padorūs, dalykiški ir produktyvūs

Neleiskite, kad romantiški ryšiai neigiamai paveiktų jūsų darbo kokybę ir našumą. Jei asmeniniai santykiai tarp kolegų įmonėje nėra tabu, įsiplieskusio romano galite ir nelakyti paslapty, bet demonstruoti savo jausmų viešai nederėtų. Privalote elgtis taip, kad nesukeltumėte nepatogumo kolegoms. Dar atminkite, kad paaiškėjus, jog tarnybinis romanas daro neigiamą poveikį jūsų darbui, galite būti paprašyti jį nutraukti arba pasiieškoti kito darbo.

Turėkite omenyje, kad kolegos jūsų romaną gali vertinti nepalankiai ir imti ieškoti priekabių. Pasistenkite, kad niekas negalvotų, jog pritariate konkretaus asmens sprendimams vien todėl, kad esate su juo susisaistę. Nesėskite vienas šalia kito per susirinkimus, nepietaukite vien dviese, trumpiau tariant, nedemonstruokite išskirtinio savo ryšio. Taip pat nesiųskite asmeninio pobūdžio žinučių dalykiniam susirašinėjimui skirtomis priemonėmis.

Žemesnes arba aukštesnes pareigas einantys asmenys – tabu

Kai kalbama apie tarnybinius romanus, didžiausio budrumo reikalaujančiomis sferomis tampa įmonės politika ir pareigų hierarchija. Artimi santykiai su kito lygmens pareigas einančiu kolega gali padaryti dramatišką įtaką jūsų uždarbiui arba karjeros perspektyvoms.

Dėmesio: jei vienas iš romano partnerių yra pavaldus kitam, intymūs judviejų santykiai laikomi ypač probleminiais.

Bus geriausia, jei nemėginsite pasinaudoti pretekstu romanui su kolega, kuriam nuolatos tenka su jumis bendradarbiauti.

Venkite jausmus demonstruoti viešai

Kad ir kaip būtumėte įsimylėję, demonstruoti šiltų jausmų darbo vietoje šiukštu negalite. Kol būnate biure, santykiai su ypatingą statusą įgijusiu kolega neturi skirtis nuo santykių su bet kuriuo kitu kolektyvo nariu. Tai reiškia, kad apie susikibimą rankomis, bučinius, meilias pravardes ar, juo labiau, užsidarymą ilgesniam laikui, tarkim, daiktų sandėliavimui skirtose biuro patalpose, negali būti nė kalbos.

Santykių problemas spręskite po darbo

Nieku gyvu neimkite kivirčytis girdint bendradarbiams. Visus asmeninius nesutarimus privalote spręsti užvėrę biuro duris.

Pasiruoškite blogiausiam

Jau pačioje santykių pradžioje privalote susitarti, kaip elgsitės, jei jie nutrūktų. Triukšmingos skyrybos yra blogiausia, kas gali nutikti. Mat tokiu atveju ne tiktai jūs ir partneris, bet ir kiti kolegos liks jų aukomis. Po tokio tipo incidento gali pakisti įmonėje galiojanti pasimatymų politika.

Jeigu kuris nors vienas arba abu romano dalyviai priims sprendimą išeiti iš darbo, veikti privalo savarankiškai, be to, daug anksčiau nei galbūt bus priversti tai padaryti. Beje, minėti, kad nesėkmingai pasibaigusi romantiška afera buvo priežastis, dėl kurios palikote ankstesnę tarnybą, per darbo pokalbį tikrai nereikia.

Jei santykiai tampa rimti, kuris nors partneris turėtų pamąstyti apie įsidarbinimą kitoje įmonėje. Taip pavyks apsidrausti nuo karjeros ir asmeninio gyvenimo kelių susikirtimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)