„Jau po pirmos mugės supratome, kad renginys atrado savo nišą ir rinkai yra reikalingas, – pranešime žiniasklaidai sako programavimo mokyklos „Vilnius Coding School“ įkūrėja, TECH mugės organizatorė Julija Rimšelė. – IT rinka turi daugybę norinčių joje dirbti ir jau žengusių pirmus žingsnius link to; bet turi ir daug laisvų darbo pozicijų. Vien mugės metu įmonės gavo nuo 30 iki 190 naujų potencialių darbuotojų kontaktų. Tad kyla natūralus klausimas, kurį siekia išspręsti ir mugė – ko gi trūksta, kad įvyktų sėkminga partnerystė?.“
Julija Rimšelė

IT darbdaviai: darbuotojų poreikis yra milžiniškas

Pandemijos atnešti pokyčiai į darbo rinką visam technologijų sektoriui reiškia išaugusią programuotojų, WEB kūrėjų, debesijos paslaugų, duomenų analitikų, kibernetinio saugumo, AI sprendimų ir kt. specialistų paklausą. Ši paklausa yra daug didesnė, nei prognozuota prieš pandemiją. Karjeros mugėje kalbintos įmonės sutinka, kad kova sektoriuje dėl talentų nenuslops.

„Labai stipriai augame, naujų žmonių poreikis yra be proto didelis ir į Lietuvą jau nebetelpame su savo ambicija, – sako kibernetinio saugumo sprendimų bendrovės „Nord Security“ personalo atrankų vadovė Lauryna Girenienė. – Neseniai atidarėme biurą Berlyną ir ten per kelis mėnesius taip pat jau sukūrėme beveik 50 darbo vietų. Lietuvoje toliau sprogsta įvairios jaunos organizacijos, startuoliai, atkeliauja labai daug organizacijų iš pasaulio, tad IT specialistų reikės vis daugiau.“

L. Girenienės nuomone, visi rinkos senbuviai sutiks, kad IT galvų medžioklė prasidėjo ne dabar. Kova jau vyksta bent dešimtmetį, pasikeitė tik intensyvumas ir atsirado drastiškesnių metodų. „Ne paslaptis, kad tiek mūsų darbuotojus medžioja, tiek ir mums tenka medžioti. Tai diktuoja rinka ir iš to naudos gauna būtent darbuotojas, jeigu jis yra geras savo srities specialistas“, – sako L. Girenienė.

Fintech bendrovės „Bankera“ žmonių ir kultūros vadovė Sigita Kilkutė sutinka, kad stiprus kandidatas šiandien renkasi iš kelių pasiūlymų. „IT srityje labai trūksta darbuotojų, ir natūralu, kad IT įmonės dėl talentų kovoja. Stengiamės, kad ta kova iš mūsų pusės būtų etiška, orientuota į individualių specialisto lūkesčių ir poreikių atliepimą. Bet tikrai dėl kiekvieno talento tenka susigrumti“, – sako ji.
Lauryna Girenienė

Darbuotojus vilioja visaip: nuo dovanų, akademijų iki rekomendacijų programų
Bendrovės „Bankera“ atstovė S. Kilkutė pasakoja, kad šiandien žmonių ieškoma įvairiai. „Kandidatų ieškome pasitelkiant visas priemones nuo a iki z: visi socialiniai tinklai, vidinės rekomendacijų programos, t. y. skatiname savo darbuotojus rekomenduoti pažįstamus, draugus, bendrakursius ir tai labai veikia, taip pat įvairios karjeros mugės, universitetai, IT akademijos ir kt. Visur, kur galime pasiekti tuos reikalingus žmones, kurie domisi fintech sritimi, ten ir būname“, – teigia S. Kilkutė ir pabrėžia, kad įmonės viduje galima sutikti įvairių žmonių, nuo gabaus jaunuolio iš mokyklos suolo ar persikvalifikavusių suaugusiųjų iki solidžią patirtį sukaupusių profesionalų.
Sigita Kilkutė

Roberta Mikalauskaitė, „Kilo.Health“ personalo atrankos vadovė, prisimena, kad tik prasidėjus pandemijai atrankų tempai sulėtėjo, nes žmonės nebuvo užtikrinti, kas bus rytoj. Jiems buvo baisu keisti darbovietę, kiekvienas kandidatas įmonės klausė, kaip ją paveikė pandemija, ar ji stabili.

„Dabar nebėra šios problemos – žmonės grįžo į vėžes. Tai, kas vyksta dabar, pavadinčiau kvalifikuotų kandidatų valdoma rinka, kur profesionalas turi daugybę pasirinkimų ir kiekviena įmonė kovoja dėl jo, ypač jeigu tai yra IT sritis“, – sako ji.

„Mes patys ieškome nestandartinių būdų pritraukti kvalifikuotų žmonių. Pavyzdžiui, siunčiame personalizuotą dovaną norimam žmogui į jo biurą, – atvirauja bendrovės atstovė. – Einame ir standartiniais būdais, pvz., įvairūs renginiai, taip pat puikiai veikia rekomendacijų sistema. Kiekvienas savo aplinkoje turime žmonių, kuriuos galime rekomenduoti, ir tokios rekomendacijos yra aukso vertės, kai ateina iš vidinių darbuotojų. Jau viduje esantis žmogus žino, kokia yra mūsų įmonė, jos kultūra ir koks naujas žmogus čia tiktų, – teigia R. Mikalauskaitė.

Komandos auga šviesos greičiu

Bendrovė turi jau beveik 600 darbuotojų – prieš metus įmonėje dirbo kiek daugiau nei 100 žmonių. „Nors didžioji dalis mūsų darbuotojų dirba Lietuvoje, tačiau geriausių talentų žvalgomės ir globaliai. Labai džiaugiamės, kad įmonėje yra beveik vienodas lyčių pasiskirstymas – 47 proc. moterų ir 53 proc. vyrų. Technologijų srityje tai dar nėra įprasta“, – pasakoja R. Mikalauskaitė.

Neringa Šukytė, elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“ produkto vadovė, teigia, kad įmonė dar praeitais metais buvo labiau žinoma paslaugų sektoriuje, o šiandien jau tampa tech įmone.

„Šiandien kuriame įrankius ne tik klientams, kad jie galėtų pasinaudoti mūsų paslauga, bet ir vidinius įrankius mūsų darbuotojams, kad jie kuo efektyviau galėtų atlikti savo darbus. Dar neseniai įmonėje turėjome 18 IT žmonių, o dabar – 60 ir toliau nuolat jų ieškome“, – sako N. Šukytė.
N. Šukytė

Pasak N. Šukytės, įmonėje yra gausu pavyzdžių, kai ateina jau ir persikvalifikavęs žmogus: „Turime kolegę, kuri šiuo metu studijuoja chemijos doktorantūrą ir pas mus dabar dirba junior pozicijoje front-end programuotoja, kita kolegė po dešimties metų buhalterės darbo šiandien yra junior testuotoja.“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)