Labiausiai augo švietimo specialistų poreikis

„Didžioji dalis kandidatuojančių šiuo metu yra dirbantys, t.y. jie yra atviri naujiems darbo pasiūlymams, besidairantys geresnio darbo, aukštesnio atlyginimo, karjeros ir tobulėjimo galimybių”, – teigia „CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė.

Darbo skelbimų portalo duomenimis, palyginus su pernai metų rudeniu, labiausiai išaugo švietimo (67 proc.), informacinių technologijų (45 proc.), transporto (53 proc.) bei gamybos (30 proc.) srities darbo pasiūlymų skaičius.

„Šiuo metu daugiausia darbo pasiūlymų skirta IT specialistams: programuotojams, testuotojams, projektų vadovams, vystytojams ir pan. Kiekvieną mėnesį paskelbiame apie tūkstantį IT srities darbo pasiūlymų“, – komentuoja R. Karavaitienė.

Toliau pagal darbo pasiūlymų skelbimų kiekį rikiuojasi gamybos ir pramonės sritis (ieškoma mašinų operatorių, mechanikų, gamybos darbininkų, technikų, inžinierių) bei klientų aptarnavimo sritis. Per mėnesį vidutiniškai šiems specialistams paskelbiama po 800 darbo pasiūlymų. Kiek mažiau – 700 darbo pasiūlymų per mėnesį – sulaukia pardavimų srities specialistai: pardavimų vadybininkai, pardavimų projektų bei skyriaus vadovai.

Didžiausi atlyginimus gauna vidutinio amžiaus vyrai

Anot „CV-Online“ rinkodaros vadovės, šiemet pastebimas atlyginimų augimas – Andalusiai jie kilo „deficitiniams“ ir aukštos kvalifikacijos darbuotojams bei besiplečiančiose ir ekonomiškai stipriose verslo srityse.

„2017 m. IT, telekomunikacijos, bankininkystės, valdymo, kokybės vadybos pareigų srityse vyravo didesni nei 900 Eur atlyginimai „į rankas“. Tuo tarpu šiemet tokių darbo sričių, kuriose mokami didesni nei 900 Eur „į rankas“ atlyginimai, gerokai padaugėjo. Prie anksčiau išvardintų sričių prisidėjo: ekonomika, finansai, rinkodara, teisė, statybos ir nekilnojamasis turtas, inžinerija, technologijos, farmacija“, – apie atlyginimų tendencijas kalba R. Karavaitienė.

Apibendrindama darbo rinką R. Karavaitienė teigia, kad didžiausius atlyginimus uždirba 30-40 metų vyrai su aukštuoju išsilavinimu, turintys 6-10 metų darbo patirtį, užimantys aukšto lygio pareigas, dirbantys stambioje, užsienio kapitalo, telekomunikacijų, nekilnojamojo turto, draudimo, IT, bankų ar finansų srities Vilniuje įsikūrusioje įmonėje.

Pasiūlymų ieško darbo valandomis

Anot vadovų paieškos įmonės „Master Class Lietuva” vadovės Lauros Duksaitės-Iškauskienės, Lietuvoje aktyviausiai darbo ieškoma rudenį ir pavasarį. Jos teigimu, jeigu rugsėjis, spalis, lapkritis darbo rinkoje yra itin intensyvūs mėnesiai darbo paieškoms, tai kitas suaktyvėjimas bus juntamas nuo vasario iki gegužės mėnesio.

„Gruodis labiau skiriamas viščiukų skaičiavimui nei plėtrai. Tuomet dažniau lankomi klientai ir rezgami verslo ryšiai arba atsidėkojama už gerą bendradarbiavimą nei yra samdomi nauji žmonės“, – teigia L. Duksaitė-Iškauskienė.

Anot „CV-Online“ atstovės, darbo paieškos procesai, sezoniškumas ir intensyvumas priklauso nuo itin paprastų dalykų, tokių kaip šventės, atostogos, geras oras ir pan. Ji pastebi, kad atostogų metu, savaitgaliais, šventiniu laikotarpiu drastiškai sumažėja tiek ieškančiųjų darbo, tiek darbdavių.

„Neveltui sakoma, kad darbo paieška irgi darbas, todėl matome, kad aktyviausiai darbo ieškoma būtent darbo metu ir darbo valandomis, ypač pietų pertraukos metu. Taip pat darbo keitimas ar paieška psichologiškai suprantama, kaip naujo etapo pradžia, todėl dažnu atveju jo pradedama ieškoti nuo simbolinių „pradžios taškų“, pavyzdžiui, nuo ateinančio pirmadienio, nuo kito mėnesio, nuo rudens, po atostogų, po švenčių ir pan.“, – sako R. Karavaitienė, atkreipdama dėmesį, kad būtent rudenį prasideda intensyvios naujų karjeros galimybių paieškos.

Jaučia suaktyvėjimą ir vadovų paieškoje

„Master Class Lietuva” vadovė L. Duksaitė-Iškauskienė sako pastebinti tendenciją, kad žmonėms, ieškantiems darbo, itin svarbiu veiksniu tampa darbo turinys. Tuo tarpu darbo užmokestis yra svarbesnis žemesnių pozicijų ieškantiems asmenims.

„Kuo įdomesnis darbas, tuo didesnė tikimybė darbdaviui pasamdyti žmones. Kuo pozicijos žemesnės, tuo svarbesnis darbo užmokestis. Tuomet ir 50 eurų darbo užmokesčio skirtumas gali būti lemiamas kriterijus, keičiant darbą. Ieškantiems aukštesnių pozicijų darbo užmokestis nebe toks svarbus veiksnys. Svarbiau – darbo turinys ir perspektyva“, – įsitikinusi L. Duksaitė-Iškauskienė.

Kaip sako vadovų paieškos įmonės vadovė, rudens sezonu intensyviai ieškoma ne tik samdomų darbuotojų, bet ir aukščiausio lygio vadovų, ypač pardavimų ir eksporto srityse.

„Kadangi ekonominė situacija yra gera, įmonės linkusios labiau plėstis į kitas šalis. Dėl šių priežasčių vadovų darbo rinka taip pat plečiasi. Žinoma, įmonės lygiai taip pat samdo ir vietinius vadovus, jei pavyzdžiui, plečiasi į Vokietijos rinką, tuomet į pardavimus iš pradžių pasamdomas vietinis vadovas, bet finansų valdymui visada bus paskirtas lietuvis“, – dėsto ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)