Kaip rašoma „Dineta“ pranešime žiniasklaidai, techniškai automatizuotas buhalterių darbo vietas Lietuvoje sukurti įmanoma, bet tam, kaip ir savaeigių automobilų atveju, koją gali pakišti teisinio reglamentavimo stoka.

Pirma, patys įrankiai dar nėra visiškai išgryninti. Kol kas Lietuvoje naudojamos programos, robotai ar net dirbtinis intelektas (DI) atlieka tik dalį darbų. Tačiau to neužtenka. Todėl diegti tokius sprendimus gali tik įmonės, kurios turi konkretų tikslą atsisakyti buhalterio ir apskaitininko paslaugų arba kaip įmanoma labiau sumažinti jo krūvį.

Antra, didele problema išlieka teisinės atsakomybės klausimas. Šiandien, teikiant įvairias deklaracijas automatiniu ar rankiniu būdu, visada yra reikalingas už viską atsakingo buhalterio parašas. Kol kas būtų sunku rasti buhalterį, kuris padėtų parašą ant dokumentų, kuriuos parengė DI, t. y. ant tokių, kurie yra paremti duomenimis, kuriuos suvedė DI.

Masiškai buhalterių įmonės atsisakinės, kai kas nors išgrynins tam skirtą produktą, pavyzdžiui, sukurs programą „Buhalteris robotas“ ar „Buhalteris dirbtinis intelektas“, kuris atlieka visus, šiuo metu buhalterių atliekamus, darbus. Galima prognozuoti 5–7 metų terminą, per kurį šis pokytis turėtų pasiekti Lietuvą. Užsienyje, ypač JAV, šis pokytis bus matomas kur kas greičiau.

Mokesčių vengimas

Pokytį taip pat lems ir tarp įmonių iš lūpų į lūpas pasklidusios sėkmės istorijos. Didžiosios įmonės gali tai daryti jau dabar, o mažosios ir vidutinės vėliau. Tačiau, tikėtina, kad ir didžiosios neskubės, nes lietuviai nėra linkę stipriai pasitikėti neišbandytais sprendimais.

Šiam žingsniui reikia daug drąsos ir ypatingo pasitikėjimo DI arba teisinio valstybės reglamentavimo, kuris atleistų tokį buhalterį nuo pareigos arba nuo atsakomybės pasirašinėti tokius dokumentus. Todėl, greičiausiai, Lietuva netaps pioniere šioje srityje. Ši situacija šiek tiek primena savaeigių automobilių situaciją. Amerikoje jie jau važinėja, o Lietuvoje jų nėra dėl teisinio reglamentavimo nebuvimo.

Prognozuojama, kad iki 2030 m. dauguma (nuo 400 iki 800 milijonų) darbo vietų taps automatizuotos, rodo McKinsey pasaulinio instituto (angl. McKinsey Global Institute) atliktas tyrimas. Ne išimtis ir buhalteriai.

Specialistai pastebi, kad buhalterių darbas turėtų keistis, o jų pareigos bus pervadintos į mokesčių ar finansų specialistus ar konsultantus, nes visus techninius skaičiavimus turėtų atlikti DI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)