Vienoje feisbuko darbo paieškų grupėje Audrius (vardas pakeistas – DELFI) susidomėjo laikino darbo pasiūlymu. Įraše rašoma, kad estiško kapitalo įmonėje yra trys darbo pasiūlymai: reikalingi du sandėlio vadovai (darbo pobūdis – sekti sandėlio turinį, dėlioti žemėlapius vairuotojams), 11 vairuotojų ir 25 surinkėjų. Prie pastarosios pozicijos pridedama, kad tai dviejų dienų papildomas darbas klijuoti lipdukus ir prisukti keletą varžtelių, bei pabrėžiama, kad tai apmokama.

Įrašo autorius bei nurodytas kontaktinis asmuo savo feisbuko paskyrose nurodo dirbantys pavėžėjimo paslaugas teikiančioje platformoje „Bolt“.

Susidomėjęs Audrius susisiekė su kontaktiniu asmeniu, kuris po kurio laiko paskambino darbo ieškančiam vyrui. Šis skambučių įrašais pasidalino su redakcija.

„Antradienį, trečiadienį turėtumėte laiko? Visas darbelis bus toks, kad šį antradienį susirenkame popiet, o trečiadienį nuo ryto. Antradienį atvažiuoja 300 dėžių, trečiadienį dar 300. Tas dėžes turime išsipakuoti, užklijuoti vieną lipduką ant rėmo, kitą ant kitos vietos ir tada dar prisukti tokią dėžutę. Iš esmės to darbelio nėra daug, tik turime labai daug vienetų. Apmokame: vienas vienetas – vienas euras. Dirbsim konvejerio principu: sustosime eilute, kiekvienas žmogus darys vieną darbą“, – aiškino darbą siūlantis vyras.

Naktinė pamaina

Audrius pasitikslino, ar apmokama iškart po darbo dienos, o vadybininkas patikino, kad tikrai taip, neva galima užsidirbti tiek, kiek tam skiriama laiko, tikslas – 600 dėžių per dvi dienas.

Vyrai susitaria dėl darbo, tačiau jau kitą dieną Audrius sulaukė dar vieno skambučio, nes pasikeitė darbo laikas. Jiems dar kartą susitarus dėl naujo grafiko, vadybininkas pridūrė:

„Dar dėl atlyginimo turiu pasakyti, kad vis dėlto pasikeitė dalykai. Dirbame su „Bolt“ platforma, buvęs „Taxify“. Yra galimybė, sakykim, gauti dviem būdais. Vieną grynais, o kitą per programėlę. Toje programėlėje jums galime skirti vieną eurą, o jei norime grynais, tai išeina tik 80 centų.“

Audriui paklausus, ar šiuos pinigus galima išgryninti programėlėje, šis sulaukė neigiamo atsakymo ir pasiūlymo jais atsiskaityti už pavėžėjimo paslaugas, t. y. taksi ar paspirtukus.

„Nėjau į darbą. Koks durnius norėtų dirbti už elektroninę valiutą, kuri nieko nereiškia ir tik vienoje vietoje galima atsiskaityti? Pirmą kartą girdžiu tokią nesąmonę, kai siūlo tokį atsiskaitymo būdą“ – pasakoja Audrius ir pridūrė, kad po šio pokalbio kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją (VDI), tačiau pagalbos nesulaukė.

Sandėlis

„Klausiau, ar legalu mokėti ne pinigais. Sakė, kad ne, bet nieko negali padėti, nes nepasirašiau sutarties. Nesvarbu, kad vyko pokalbis, ir turiu balso įrašą. Gavau atsakymą, kad negalima tokiu būdu siūlyti atsiskaitymo, bet siūlytojams nieko negalima padaryti, kol nėra pačio fakto. Pasiūlė kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją, bet visi atostogauja“, – sako vyras.

DELFI susisiekus su vadybininku, šis atsakė, kad už šią situaciją atsakingi kiti asmenys, ir patikino, kad greitu metu perskambins, tačiau vėliau nebeatsiliepė. Situaciją pakomentavo „Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius. Jo teigimu, minėtas asmuo nedirba ir niekuomet nedirbo šioje įmonėje.

„Pareigas socialiniame tinkle šis žmogus nurodė savo iniciatyva. Deja, mes, kaip ir kitos organizacijos, neturime galimybių to kontroliuoti – bendrovei nereikia patvirtinti panašių įrašų iki jiems atsirandant socialiniuose tinkluose. Jau susisiekėme su šiuo žmogumi ir paprašėme klaidinančią informaciją pašalinti“, – komentuoja A. Pacevičius.

Iš tikrųjų vyras dar prieš dieną savo feisbuko paskyroje buvo nurodęs, kad nuo liepos mėnesio „Bolt“ įmonėje pradėjo dirbti elektrinių paspirtukų vadybininku, o draugai sveikino su nauju darbu. Tačiau dabar šių pareigų nebematyti. Verta atkreipti dėmesį, kad ir kitas jaunas vyras, darbo skelbimo autorius, feisbuko paskyroje prie darbovietės nurodė dirbantis „Bolt“ sandėlio vadovu, bet šiandien tokios informacijos nebėra.

Bolt paspirtukai

Taip pat „Bolt“ atstovas pabrėžė, jog žmonės, kurie surenka ir išvežioja elektrinius paspirtukus Vilniaus mieste, nėra „Bolt” darbuotojai. Jie – laisvai samdomi asmenys, teikiantys paslaugas per subrangovą.

„Iš jūsų mus pasiekė informacija, jog mūsų subrangovas, teikiantis logistines elektrinių paspirtukų aptarnavimo paslaugas, galimai neetiškai atsiskaitė už darbą su darbuotojais. Galime patikinti, jog nebuvome informuoti apie tokius atsiskaitymus, subrangovas yra įsipareigojęs paslaugas teikti teisėtu būdu. Aiškinamės susidariusią situaciją, pasitvirtinus minėtai informacijai, imsimės sprendimų“, – sako A. Pacevičius.

DELFI šią situaciją taip pat paprašė pakomentuoti VDI. Atsakyme akcentuojama, kad paprastai UAB „Taxify Lithuania“ („Bolt“, buvęs „Taxify“) vairuotojai pavėžėjimo paslaugas teikia civilinių sutarčių pagrindu, taigi tokių ginčų VDI nenagrinėja. Specialistų teigimu, pačios šalys sprendžia, kokiu būdu įforminti susiklosčiusius tarpusavio santykius, atsižvelgiant į Darbo kodekse bei kituose įstatymuose numatytų sutarčių (veiklų) požymius, kriterijus ir pan.

„Tuo atveju, jeigu tarp šalių susiklosto ne darbo, bet civiliniai teisiniai santykiai (paslaugų teikėjo ir paslaugų gavėjo), tokių santykių aiškinimas nepriskirtinas VDI kompetencijai. Atitinkamai, darbo ginčų komisija nenagrinėja ginčų, kilusių iš civilinių teisinių santykių. Dėl civilinės sutarties nevykdymo ir jo pažeistų teisių gynimo asmuo turi teisę kreiptis į teismą įstatymų nustatyta tvarka“, – rašoma VDI komentare.

Kitu atveju, kai su darbdaviu buvo sudaryta darbo sutartis, darbo užmokestis privalo būti mokamas pinigais (Darbo kodekso 139 straipsnio 3 dalis), o kilę nesutarimui tarp darbuotojo ir darbdavio (darbo ginčai) dėl neišmokėto darbo užmokesčio sprendžiami Darbo kodekso IV dalyje „Darbo ginčai“ nustatyta tvarka. Darbuotojas turi teisę per 3 mėnesius nuo tada, kai sužinojo ar turėjo sužinoti apie jo teisių pažeidimą, kreiptis į darbo ginčų komisiją su prašymu išnagrinėti darbo ginčą dėl teisės, aiškina specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)