Teisės studijas baigusi 26-erių vilnietė Miglė Lastauskaitė vos pradėjusi dirbti pagal profesiją suprato, kad ši sritis – ne jai.

„Buvau iš tų, kuriems buvo labai sunku apsispręsti, kokias studijas rinktis. Rimtai svarsčiau apie IT sritį, bet kažkodėl nutariau, kad ji man bus pernelyg techniška ir nebus įdomi. Ilgai blaškiausi, kol galiausiai nuėjau kartu su minia – įstojau į teisę, kaip ir dauguma mano draugių. Jau pradėjusi mokytis supratau, kad esu ne savo vietoje, bet nenorėjau nuvilti tėvų, todėl studijas baigiau“, – pranešime žiniasklaidai pasakojo Miglė.

Mergina priduria, kad gavusi diplomą maždaug dvejus metus dirbo įmonėse padėjėja ir teisininke, tačiau neslepia, jog dirbti nemielą darbą buvo kančia. Vis dėlto vieną dieną ji ryžosi pokyčiams: metė stabilias pajamas garantuojantį teisininkės darbą ir užsirašė į mokymus programavimo mokykloje.

„Kai išėjau iš darbo, klausimų, ką daryti toliau, nebekilo. Žinojau, kad noriu mokytis ir pasimatuoti IT sritį, apie kurią seniai svajojau. Ir tada man atsivėrė akys. Pradėjusi mokytis supratau, kad tai yra mano pasaulis“, – tvirtina mergina.

Šiandien Miglė jau pradeda dairytis ir darbų – karjerą IT ji planuoja pradėti kaip testuotoja, tačiau sustoti nežada: turi ir ambicingesnių tikslų. „Man labai keista, kad merginos vengia IT srities, galvoja, kad nesugebės, bus sunku ar neįdomu. Dabar matau, kad čia yra labai daug galimybių karjerai ir finansiniam pagrindui susikurti, nes atlyginimai net ir neturint patirties yra pakankami norint gerai jaustis tokiame mieste kaip Vilnius“, – pastebi pašnekovė.

Atlyginimų skirtumus lemia ne vien objektyvios priežastys: vyrai derybas dėl atlygio prilygina sportui

Darbuotojų paieškos ekspertai pastebi, kad IT darbo rinką papildo vis daugiau tokių kandidatų kaip Miglė – kvalifikaciją įgijusių ne universitete, bet kursuose, ir bandančių persikvalifikuoti.
Tarp IT srityje įsitvirtinti bandančių specialistų daugėja ir moterų, nors kai kuriose srityse (pvz., programavimo) ir ypač „senior“ pozicijose vis dar dominuoja vyrai.

Tiesa, moterų atlyginimai IT sektoriuje kol kas gana smarkiai atsilieka nuo vyrų: peržiūrėjus IT įmonių viešai skelbiamus atlyginimų vidurkius dažniausiai matyti, kad vyrų atlygis įmonėse beveik visuomet yra vidutiniškai didesnis. Kaip sako karjeros gido „Pinokis“ partneris Ąžuolas Lomonosovas, iš dalies tai lemia objektyvios priežastys, tačiau ne visuomet.

„Vyrų ir moterų atlyginimai IT srityje skiriasi visų pirma todėl, kad šiuo metu rinkoje IT specialistų vyrų yra bene 10 kartų daugiau negu moterų. Na, o tarp patyrusių programuotojų moterų yra bene penkiasdešimt kartų mažiau”, – pažymi Ą. Lomonosovas.

Pašnekovas pastebi, kad dauguma moterų šiuo metu dirba testavimo srityje, kur atlyginimai yra santykinai mažesni, nei dirbančių prie pagrindinio kodo rašymo. „Tais atvejais, kai moterys dirba prie pagrindinio kodo rašymo, dauguma renkasi dirbti prie taip vadinamos „Front-end” dalies, kur daugiau dizaino, spalvų ir grožio, bet šios pozicijos vėlgi yra šiek tiek mažiau mokamos, nei „Back-end” programuotojų pozicijos. Kodėl taip yra, sunku pasakyti, tačiau būtent „Back-end” pozicijos yra geriausiai mokamos rinkoje, kas ir iškreipia vyrų ir moterų atlyginimų santykį”, – teigia Ą. Lomonosovas.

Vis dėlto „Pinokio“ atstovas įvardija ir kitą tendenciją – vis dar pasitaiko, kai identišką kvalifikaciją turinčios moterys kandidatuodamos į tą pačią poziciją paprašo žymiai mažesnio atlyginimo nei vyrai.

„Tai irgi yra vienas veiksnių, lemiančių atlyginimų skirtumus rinkoje. Man atrodo, kad vyrai derybas dėl atlyginimo neretai laiko savotišku sportu. Esu matęs atvejų, kai tiek merginos, tiek vaikino patirtis yra identiška, tačiau mergina prašo 1300 Eur, o vaikinas nusistato 2500 Eur atlyginimą. Ir nors vaikinas ir negaus tokio atlyginimo, jis tiesiog šauna pridėdamas +1000 Eur prie dabartinio savo atlygio ir tada po truputį leisis žemyn: o gal pavyks nusiderant prisidėti kad ir 300-600 Eur”, – pastebi Ą. Lomonosovas ir priduria, kad tokia taktika neretai pasiteisina: atlygį pavyksta pasikelti.

Pataria derybose dėl atlygio būti drąsesnėms

IT bendrovė „Vertex“ yra viena iš nedaugelio technologijų įmonių Lietuvoje, kur moterų ir vyrų atlyginimų vidurkis beveik nesiskiria: vidurkis šioje įmonėje nežymiai svyruoja tai į vieną, tai į kitą pusę, bet išlieka labai panašus abiejų lyčių atstovams.

Paklaustas, kaip tai pavyko pasiekti, įmonės vadovas Ernestas Petkevičius teigė, kad bendrovė siekia visiems darbuotojams sudaryti galimybę gauti jų kvalifikaciją ir patirtį atitinkantį sąžiningą atlygį, nepriklausomai nuo lyties ar kitų aplinkybių.

„Įmonėms nėra svarbu darbuotojo lytis – atlyginimo dydį lemia ne lytis, bet darbuotojo kvalifikacija, rinkos situacija ir paties darbuotojo atlyginimo lūkesčiai. Aš, kaip vadovas, apie tai net nesusimąstau, kad dėl lyties atlyginimas gali skirtis“, – tvirtino E. Petkevičius.

IT bendrovės vadovas ir investuotojas sutiko su vertinimu, kad atlyginimų skirtumus vis dar lemia skirtingi vyrų ir moterų atlygio lūkesčiai.

„Mums irgi tenka pastebėti, kad moterų atlyginimo lūkesčiai, ypač startinėse pozicijose, iš tiesų yra mažesni, tačiau tarp labiau patyrusių darbuotojų tokio skirtumo nebematau – jis nyksta. Mano patarimas būtų paprastas: IT srityje karjeros galimybių ieškančios moterys turėtų būti drąsesnės, labiau pasitikėti savimi ir tiesiog prašyti didesnio atlyginimo“, – sako E. Petkevičius, manantis, kad ilgainiui šie skirtumai visiškai išnyks – jau dabar situacija atlygio klausimu yra visiškai kitokia, nei buvo prieš 3-4 metus.

„Tai lemia ir vis didėjantis moterų IT specialisčių kiekis rinkoje – jų vis daugėja, atsiranda lyčių balansas įvairiose pozicijose, tad nyksta ir atlygio skirtumai“, – pridūrė vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)