Kitokie – nereiškia, kad prastesni

„Spartus technologijų kitimas lemia, kad jaunimas dabar yra kur kas žingeidesnis ir geriau informuotas, tad ir greičiau priimantis sprendimus. Anksčiau jaunas specialistas, patekęs į vieną ar kitą sritį, tik po 3-4 metų spręsdavo, ar jis tinka tai sričiai ir ar ta sritis yra tinkama jam. Šiais laikais jau po metų jaunam darbuotojui kyla tokie pat klausimai. Jei per pirmuosius metus negaus reikiamo dėmesio, nebus sudarytos sąlygos tobulėti, suteikiamas grįžtamasis ryšys, jaunas specialistas pradės mąstyti apie tobulėjimą kažkur kitur“, – pranešime žiniasklaidai teigia „Littelfuse LT“ atstovas.

Anot jo, su šiuo iššūkiu susidurs ne tik darbdaviai, bet ir švietimo įstaigos – kaip išlaikyti jauno žmogaus dėmesį, kaip sudominti, kaip pateikti informaciją, mokyti visai kitu greičiu – koncentruotai, įtraukiant bei suteikiant galimybę pritaikyti gaunamas žinias praktikoje.

Nebijoti keisti profesijos

Jau trečius metus su „Littelfuse Engineering Academy“ akademija dirbantis specialistas sako, jog dažniausiai studentų užduodamas klausimas – nuo ko jiems pradėti, kad jų karjera būtų sėkminga. Anot Jovirdo, vieno atsakymo nėra.

„Šių laikų „galvos skausmas“ – pasirinkimų gausa, o ne trūkumas. Mūsų tėvai ar seneliai galbūt 30-40 metų dirbo tą patį darbą toje pačioje darbovietėje ir tai buvo gana įprastas reiškinys.

Šiuolaikinėje darbo rinkoje tokių pavyzdžių jau ženkliai mažiau. Nėra vienos konkrečios pozicijos, nuo kurios geriausia pradėti savo karjerą. Veikiausiai patarčiau mąstyti, kad per visą savo karjerą teks ne kartą keisti specializaciją reaguojant į technologijų bei darbo rinkos pokyčius. Kas mokės prie to prisitaikyti – laimės“, – teigia J. Linkauskas.

Pašnekovas pabrėžia, jog jaunam žmogui svarbiausia atrasti širdžiai mielą sritį ir joje nuolat tobulėti ir nesustoti – ne todėl, kad taip liepia darbdavys, bet todėl, kad to reikia norint išlikti konkurencingu ir vertinamu specialistu darbo rinkoje.

Svarbu plėsti akiratį

Panašu, kad dabartinė švietimo politika orientuota į gan siaurą technologijų ir tiksliųjų mokslų specializaciją. Norint būti geru specialistu, neužtenka tik puikiai pažinti savo sritį, būti siauros specializacijos inžinieriumi, turinčiu vien tik techninius įgūdžius. Reikia lavinti ir kitus, taip vadinamus „minkštuosius“ gebėjimus.

„Išties, dabar jau niekas neklausia, ar moki anglų kalbą, ar gebi dirbti kompiuteriu. Tai yra vertinama kaip norma. Labai svarbūs yra „tiksliuko“ komunikaciniai, darbo komandoje, komandinio rezultato siekimo, darbų koordinavimo gebėjimai. Ar jis gali pristatyti temą didesnei auditorijai? Ar gali pateikti santrauką apie techninę sritį įmonės vadovams arba klientams suprantama kalba? Ar gali efektyviai dirbti komandoje, kurios nariai yra iš skirtingų žemynų, skirtingų kultūrų, skirtingų patirčių ir gal net turintys skirtingus prioritetus?“ – retorinius klausimus užduoda technologijų ekspertas.

Motyvuoja ne tik uždarbis

Jaunam darbuotojui renkantis pirmąjį darbdavį „startinio“ atlygio klausimas tampa mažiau svarbus. Daug svarbiau – ar pati veikla jam įdomi, ar bus pakankamai iššūkių, kokios perspektyvos laukia vienoje ar kitoje srityje, ar įmonė suteiks galimybes tobulėti ir mokytis iš geriausių specialistų, ar yra sudaromos sąlygos tapti tikru savo srities profesionalu.

Taip pat svarbi ir lanksti darbo aplinka. J. Linkauskas įsitikinęs, kad dirbti didelėje kompanijoje ir nepriklausyti nuo kitų – neįmanoma: „Žinoma, gali savo individualią užduotį atlikti ir namuose ar 4 valandą ryte, tačiau šiuolaikinėse kompanijose labai svarbus komandinis darbas, bendro rezultato siekimas, erdvė komandai susitikti, bendrauti, keistis idėjomis, derinti veiksmus ir t. t.“

Koks yra svajonių darbuotojas?

Vis tik egzistuoja ne tik darbuotojo, bet ir darbdavio norai bei lūkesčiai. Tad koks tas tobulas darbuotojas? „Manau, darbdaviui aktualiausi du komponentai. Visų pirma – „nuolatinio tobulėjimo genas“. Žmogus turi norėti tobulėti, ta vidinė jėga turi eiti iš jo paties – ne klaustų ar lauktų ką įmonė gali jam suteikti, o galvotų, ko norėtų ar ką galėtų pasiekti pats ir imtųsi iniciatyvos. Be to, svarbu ir bendro rezultato siekimas – kad asmeninės ambicijos ar principai neužgožtų įmonės tikslų ir netaptų kliūtimi įgyvendinant verslo strategiją“, – sako Jovirdas.

Svarbiausia – būti pastebėtam

Kaune veikianti amerikiečių kapitalo įmonė „Littelfuse“ (NASDAQ:LFUS) jau trečius metus iš eilės organizuoja akademiją „Littelfuse Engineering Academy“.

„Šios programos metu, atrankos barjerą peržengę studentai turi unikalią galimybę „pasimatuoti“ darbą globalioje kompanijoje. Čia jie įgyja neįkainojamos darbo pagal specialybę patirties ir susipažįsta su globalia elektronikos pramonės rinka, jos specifika.

Tai itin naudinga ir pačiai įmonei. Geriau susipažįstame su jaunaisiais talentais ir, kaip darbdavys, galime geriau atliepti būsimų darbuotojų poreikius. Pastebėjau, kad šių dienų jaunimas yra labai žingeidus ir turi didelių ambicijų, o tai yra puikios naujienos Lietuvoje investuoti pasirenkančiam vis didesniam skaičiui užsienio kapitalo įmonių“, – sako J. Linkauskas.

„Littelfuse Engineering Academy“ akademija yra orientuota į paskutiniųjų kursų bakalauro ar magistrantūros studijų studentus, kurie dar neturi patirties, bet jau galvoja apie būsimą karjerą.

„Dažnai absolventai skundžiasi, jog darbo pasiūlymuose prašoma kelerių metų patirties. O kaip ją turėti, jei visą laiką skyrei mokslams? Tad ši programa būtent tam ir skirta. Tai savotiškas „aklas pasimatymas“ su darbdaviu. Šiuo metu net 10 buvusių akademijos dalyvių sėkmingai ir toliau dirba bendrovėje“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, ši akademija skiriasi nuo tradicinių praktikų ir tuo, jog ji leidžia plačiau susipažinti su įmone, jos produktais, darbo aplinka, čia dirbančiais specialistais. „Praktikos metu įprasta, jog studentas dirba ir mokosi vienoje iš kompanijos komandų. O mes, galima sakyti, pasikviečiame jaunimą trims savaitėms ir dirbame jiems. Darome užsiėmimus, pristatymus, rengiame diskusijas. Visos veiklos yra organizuojamos taip, kad suteiktų galimybę iš arti susipažinti su įvairiomis specialybėmis, taip pat susitikti su kolegomis iš užsienio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)