Tai įrodymas, kad skaitmeninių įgūdžių ugdymas nebėra tik nišinis poreikis, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tai turi įtakos kiekvienam asmeniui tiek darbe, tiek kasdieniame gyvenime. Pradėdama kampaniją „Virtuali praktika Baltijos šalyse“, LIKTA nori pabrėžti konkrečią naudą, kurią suteikia skaitmeninių įgūdžių tobulinimas nuotoliniuose skaitmeninių įgūdžių kursuose, skirtuose verslininkams ir Baltijos šalių gyventojams.

Skaitmeninių įgūdžių svarba sparčiai auga

Remiantis apklausos duomenimis, 38,3 proc. lietuvių mano, kad skaitmeniniai įgūdžiai padeda darbe būti produktyvesniais. Šiai nuomonei pritaria 44,1 proc. gyventojų Latvijoje ir 37,7% Estijoje.

Beveik trečdalis lietuvių (31,3 proc.) ir latvių (30 proc.) yra įsitikinę, kad darbuotojai, turintys skaitmeninių įgūdžių, yra labiau vertinami darbdavių. O kas penktas lietuvis (22,6 proc.) ir estas (22,7 proc.) yra įsitikinę, kad skaitmeniniai įgūdžiai padeda jiems kilti karjeros laiptais.

Bent pusė Pasaulio ekonomikos forumo pernai apibrėžtų TOP 10 įgūdžių, kurie bus paklausūs 2025 m., yra glaudžiai susiję su technologijomis. Tai technologijų taikymas ir stebėjimas, projektavimas ir programavimas, analitinis mąstymas ir naujovės, taip pat gebėjimas spręsti sudėtingas užduotis. Siekdami pakelti savo profesinę kvalifikaciją, 31,8% Latvijos, 28,4% Lietuvos ir 25% Estijos ekonomiškai aktyvių gyventojų norėtų tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius.

„Turime dar daug nuveikti, kad pavytume savo kaimynus ir kitas Europos Sąjungos šalis skaitmeniniu aspektu, – sakė Latvijos ekonomikos ministras Jānis Vitenbergs. – Šiuo metu didžiausius skaitmeninius iššūkius patiria mažosios ir vidutinės įmonės bei jų darbuotojai. Svarbu pabrėžti, kad skaitmeninių įgūdžių situacija yra unikali tuo, kad darbuotojai kasdieninėje savo veikloje dažnai nejaučia noro ir nemato poreikio tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius. Tikiuosi, kad šis projektas atskleis tokio mokslo poreikį ir paskatins norą žengti pirmuosius žingsnius skaitmeninių įgūdžių link, kurie padės tobulėti ir tapti dar konkurencingesniais“, – pabrėžia ministras J. Vitenbergs.

„Virtualios praktikos Baltijos šalyse“ 30-čiai tūkstančių Baltijos šalių gyventojų

Projektas „Virtualios praktikos Baltijos šalyse“ suteiks galimybę nuotoliniu būdu įgyti ne tik teorinių žinių, bet ir dalyvauti virtualiose praktikose įvairiose Baltijos šalių įmonėse ir organizacijose. Vykdant projektą, besidomintiems nemokamai rengiami mokymo kursai: Verslo ir duomenų analizė, kompiuterinių programų ir mobiliųjų programėlių kūrimas, „Python“ programavimo pagrindai, „Microsoft 365“ administravimo pagrindai. Visa tai lietuvių, latvių, estų ir anglų kalbomis.

Kampanijos šūkis yra „Viskas prasideda paspaudimu!“ (angl.: Everything starts with a click!). Bet kokios skaitmeninės veiklos pradžia, nesvarbu, ar tai būtų pristatymo kūrimas, programų ir programėlių kūrimas, el. laiškų rašymas, verslo ataskaitų rengimas ar paraiška nuotolinio mokymosi kursams, viskam reikalingas pirmasis paspaudimas.

Vaidas Velykis, „eRobotai" įkūrėjas, dalijasi savo patirtimi apie programą: „Ši programa – tai puiki priemonė tiems, kas nori persikvalifikuoti iš kitų sričių į IT. Vienas pavyzdžių – mūsų darbuotoja, kurią įdarbinome po praktikos buvusios programos metu. Iki tol ji dirbo finansų srityje. Dėl to ir šį kartą suteiksime praktikos vietas pabaigusiems kursus bei leisime panaudoti gautas žinias sprendžiant realius verslo iššūkius.“

Apie programą

„Virtualios praktikos Baltijos šalyse yra unikali galimybė įgyti tiek teorinių, tiek praktinių skaitmeninių įgūdžių internetu. Visos nuotolinės paskaitos taip pat bus prieinamos ir kaip vaizdo įrašai, tai ypač patogu norintiems mokytis sau tinkamomis valandomis arba pradėti dalyvauti programoje vėliau. Ši programa suteiks galimybę mokytis praktikuotis visose Baltijos šalyse“, – sako LIKTA prezidentė Signe Bāliņa.

Praktikos tikslas – pateikti teorinius skaitmeninių įgūdžių ugdymo kursus 30 tūkstančių Baltijos šalių gyventojų, iš kurių mažiausiai devyni tūkstančiai, pademonstravę naujai įgytas žinias ir gavę sertifikatą, kartu gaus galimybę atlikti praktiką įvairiose įmonėse Baltijos šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)