„Nors mokymasis visą gyvenimą kaip frazė pastaraisiais metais tapo dažnai girdima, realybėje ir Lietuvoje to pavyzdžių matome dar nedaug. Persikvalifikavimas ir drąsus srities pakeitimas labiau būdingas jauniems žmonėms. Deja, vyresni į persikvalifikavimą vis dar žiūri nepatikliai ir nedrąsiai. Jie linkę prisirišti ir retai kada ryžtasi pokyčiams“, – pranešime spaudai sako Užimtumo tarnybos direktorė I. Balnanosienė.

Atsirado poreikis naujoms kompetencijoms

Pandemija parodė, jog tokiais sudėtingais laikais išlieka tie, kurie geba greičiausiai prisitaikyti ir būti lankstūs įvairioms darbo sąlygoms.

„Prie kiekvienos įprastos profesijos atsirado dar papildomas kompetencijų sąrašas: lankstumas, streso valdymas, gebėjimas labai greit persiorientuoti, greit priimti sprendimą, gebėjimas dirbti nuotoliniu būdu. Deja, pandemija parodė, jog ne kiekvienas sugeba dirbti savarankiškai, daugeliui vis dar reikia vadovo priežiūros, nuolatinio patvirtinimo, jog viską daro gerai“, - sako Užimtumo tarnybos direktorė.

Taip pat pandemijos metu išaugo poreikis technologiniam raštingumui, o tie, kurie sunkiai „susidraugauja“ su technologijomis buvo smarkiai paveikti nuotolinio darbo.

Skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė sako, jog ir savo finansų technologijų srityje mato smarkų augimą ir išaugusį poreikį specialistams, kurie būtų imlūs technologijoms:

„Žmonės, kurie yra lankstūs, smalsūs ir nebijo šiuolaikinių technologijų – nėra taip stipriai paveikiami krizių, jiems lengviau suvaldyti savo finansus, jie rečiau skolinasi ir greičiau priima svarbius sprendimus. Todėl net finansų technologijų srityje matome labai didelį augimą ir padidėjusį poreikį būtent tokiems specialistams. Domėjimasis technologijomis ir gebėjimas valdyti finansus – savybės, kurios kriziniu laikotarpiu yra itin vertinamos“.

Kas išlieka paklausu, o kas nebe?

Ši pandemija labiausiai paveikė visą paslaugų sektorių ir jo atstovus, tačiau tai dar nereiškia, jog visiems žmonėms, priklausantiems paslaugų sektoriui, reikia persikvalifikuoti.

„Nors aviacijos sektorius dabar yra labai apribotas ir daugelis jame dirbančių specialistų yra prastovose, tačiau pandemijai pasibaigus jų vis dar reikės ir paklausa šio sektoriaus specialybėms bus didelė“.

Taip pat, I. Balnanosienė sako, jog kaip ir iki pandemijos, taip ir dabar itin trūksta IT, inžinerinės pramonės, medicinos ir lazerių specialistų. Šių profesijų pandemija nepaveikė, o tik dar labiau sustiprino jų poreikį. Na, o tos specialybės, kurių ir prieš pandemiją buvo per daug, kenčia ir dabar: mažiau reikia vadybininkų, teisininkų, sociologų.

Nuo ko pradėti persikvalifikavimą?

Sugalvojus persikvalifikuoti pandemijos metu, visų pirma reikėtų atsakyti į labai svarbų klausimą: ar aš galiu palaukti, kol baigsis krizė, ar visgi man reikia sprendimo čia ir dabar? Jei nusprendėte, jog norite pakeisti specialybę, tuomet Užimtumo tarnybos direktorė išskiria šiuos pagrindinius žingsnius, kuriuos turi pereiti kiekvienas, norintis persikvalifikuoti:

1. Apsispręsti, į kurią sritį norite pereiti

Jei nežinote tikslaus atsakymo, o žinote tik kryptį arba savo stipriąsias puses, tuomet Užimtumo tarnybos karjeros specialistai jums gali padėti atrasti atsakymą. Beje, šiuo metu jie konsultuoja ir nuotoliniu būdu.

2. Oficialiai užsiregistruoti

Norint pradėti procesą – turite užsiregistruoti ir išreikšti norą persikvalifikuoti. Nuo to viskas ir prasideda.

3. Pasirinkti mokymosi vietą

Šiuo metu persikvalifikavimo galimybė yra teikiama tiek darbo ieškantiems, tiek turintiems darbą. Todėl norėdami pradėti mokytis – nebūtinai privalote išeiti iš savo esamos darbovietės ir prarasti pastovias pajamas.

Užimtumo tarnyba bendradarbiauja su įvairiomis įmonėmis ir verslais, kurie ieško naujų specialistų ir gali juos apmokyti. Pasirinkimas tikrai nemažas, todėl kiekvienoje srityje galite rasti sau tinkamą vietą.

4. Pabaigti mokymus

Mokymų trukmė priklauso nuo pasirinktos specialybės: tai gali trukti nuo kelių savaičių iki 9 mėnesių. Idealiausiu atveju prieš mokymus yra sudaroma trišalė sutartis, kurioje yra nurodoma, jog pabaigus mokymus žmogus gaus darbo vietą įmonėje, kurioje atliko praktiką.

Prieš pasirašant sutartį, kandidatas susipažįsta su darbdaviu ir aptaria darbo sąlygas.

Taip pat I. Balnanosienė nori pabrėžti, jog dabartinėmis karantino sąlygomis viskas šiek tiek sulėtėja. Todėl pradžioje, nuotoliniu būdu išklausomas teorinis kursas, o kai ribojimai sušvelnės – bus galima atlikti ir praktiką pasirinktoje įmonėje ar mokymo įstaigoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)