Anot platformos „Glassdoor“ vyr. ekonomisto Andrew Chamberlaino, jaunesnieji Y ir visi be išimties Z kartos atstovai drąsiai reikalauja įvairių privilegijų ir lengvatų, apie kurias prabilti ankstesnių kartų atstovams būtų atrodę per daug įžūlu. Tarp ypač dažnų, esą, minėtini su apmokamu laisvalaikiu ir galimybėmis dirbti nuotoliniu būdu susiję reikalavimai.

„Daugeliui jaunesnio amžiaus tūkstantmečio ir Z kartos atstovų neteko gyventi ekonominio nuosmukio sąlygomis, – pamini A. Chamberlainas. – Į darbo rinką jie įsiliejo tada, kai paskutinė krizė jau buvo pasibaigusi. Manau, kad šiandienos prioritetai kinta dar ir dėl to, kad žmonės tampa daug išrankesni.“

Dabartinio dešimtmečio viduryje dirbančiųjų gretas papildęs jaunimas galėjo patirti ganėtinai stabilios rinkos įtaką. Spalio mėnesį nedarbo lygis buvo pats žemiausias per visą nuo 1969-ųjų trunkantį laikotarpį. Kad užpildytų galybę laisvų darbo vietų, darbdaviai prasimano įvairiausių pareigų ir samdo per automatinių skambučių modulį užsiregistruojančius kandidatus.

Z karta

„Dabartinė rinka yra stabiliausia per ištisos kartos gyvavimo laikotarpį, – tikina A. Chamberlainas. – Jungtinėse Valstijose suskaičiuojama apie 7 mln. laisvų darbo vietų. Įmonės verčiasi per galvas siekdamos prisivilioti konkrečių įgūdžių turinčius talentus.“

Kiek daugiau nei 20 metų turintys jaunuoliai, nors, atrodytų, turėtų džiaugtis neįtikėtinai tvirtos rinkos teikiamais garantais, tikrai nėra lojalūs savo darbdaviams.

Remiantis 2018 metais atliktos apklausos „Deloitte Millennial Survey“ rezultatais, 43 proc. Y ir 61 proc. Z kartos atstovų jau po poros metų ketina palikti įmonę, kurioje šiuo metu dirba. Tik 28 proc. Y ir 12 proc. Z kartos jaunimo mano išdirbsią dabartiniame darbe daugiau nei penkerius metus.

Tačiau nors jauni darbuotojai, kaip sako A. Chamberlainas, ir gali visiškai laisvai pareikalauti tokių lengvatų kaip apmokamos nuo darbo laisvos valandos arba galimybė dirbti iš namų, jokių esminių garantijų, kaip antai pensijų planų, jie iš darbdavių nesitiki.

Z karta

„Kaip rodo gruodžio pradžioje atliktos tūkstančio asmenų apklausos rezultatai, ką tik dirbti pradėjęs šiuolaikinis jaunimas neturi jokių iliuzijų, susijusių su saugumu, kurį gali užtikrinti juos pasamdę darbdaviai. Sprendžiant iš pateiktų atsakymų, 18–29 metų darbuotojai, kitaip nei į apklaustųjų amžiaus vidurkį patenkanti grupė, nėra taip tvirtai įsitikinę, kad pensija – vienas iš pagrindinių gero darbo pranašumų. Ši nuostata svetima 19 proc. už vidutinio amžiaus žmonių grupę mažesniam skaičiui jaunimo, o jai pritariantys daugiau nei 60 metų turintys individai sudaro 13 proc., palyginti su vidurkiu, gausesnę grupę“, – konstatuoja su „Business Insider“ bendradarbiaujanti Shana Lebowitz.

Šie rezultatai leidžia daryti ganėtinai paradoksalias išvadas apie jauniausius darbo rinkos dalyvius: jie tikisi greitai ir nesunkiai rasti darbą bei laisvai paprašo leisti dirbti nuotoliniu būdu, tačiau nemano, kad darbdaviai nusiteikę investuoti į jų ateitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)