Jonavoje veikianti Lietuvoje metalo apdirbimo įmonių „Iremas“ šiuo metu ieško daugiau nei pusšimčio darbuotojų: inžinierių, šaltkalvių, suvirintojų, CNC staklių operatorių, elektromontuotojų, krano mašinistų, staklių remontininkų, metalų apdirbimo technologo, Projektų centro filialo Projektų vadovo ir kitų specialistų.

Įmonės personalo direktorė Aida Jankauskienė sako, kad darbuotojų aktyviai ieškoma ne tik Jonavos padaliniuose, bet ir įmonės filialuose, įsikūrusiuose kituose miestuose – Kaune, Klaipėdoje, Mažeikiuose. Taip pat reikalingi darbuotojai, galintys dirbti objektuose Suomijoje.

Šiuo metu įmonė ieško darbuotojų:

1. CNC plazminių staklių operatorius (-ė).

Įmonė plečia savo veiklą ir ieško naujo komandos nario, turinčio darbo patirtį su CNC staklėmis ir CNC programomis. Būtina suprasti, skaityti ir analizuoti brėžinius. Gebėti programuoti ar parinkti reikiamus nustatymus.

Siūloma: atlygis iki 2200 €/mėn. (bruto); patrauklios papildomos naudos, dinamišką darbo aplinka ir profesiniai iššūkiai.

2. CNC tekinimo / frezavimo staklių operatoriaus (-ės).

Būtina darbo patirtis dirbti su CNC tekinimo/frezavimo staklėmis ir CNC programomis gaminant nestandartinius metalo gaminius. Būtina suprasti, skaityti ir analizuoti brėžinius. Gebėti programuoti ar parinkti reikiamus nustatymus.

Siūloma: atlygis iki 2200 €/mėn. (bruto), patrauklios papildomos naudos, dinamišką darbo aplinką ir profesiniai iššūkiai.

3. Staklių techniko (-ės), turinčio darbo patirtį remontuojant metalo apdirbimo stakles. Būtina suprasti, skaityti ir analizuoti brėžinius.

Siūloma: atlygis iki 1700 €/mėn. (bruto), patrauklios papildomos naudos, dinamišką darbo aplinką ir profesiniai iššūkiai.

4. Inžinieriaus (-ės) (Darbų vykdytojo (-jos)), turinčio darbo patirtį užsakymo resursų (žmogiškųjų ir materialinių) valdyme, vadovavime brigadai. Būtina suprasti, skaityti ir analizuoti brėžinius. Gebėti eskizo forma braižyti detalių brėžinius.

Siūloma: atlygis iki 2200 €/mėn. (bruto), patrauklios papildomos naudos, dinamišką darbo aplinką ir profesiniai iššūkiai.

5. Montuotojo (-jos) - šaltkalvio (-ės), turinčio darbo patirtį metalinių konstrukcijų surinkime, montavime, remontuoti ir montuoti vamzdynus, slėginius įrenginius. Būtina suprasti, skaityti ir analizuoti brėžinius.

Siūloma:

- darbas Suomijoje, atlygis, atitinkantis Jūsų kompetenciją iki 3500 €/mėn. (netto); patrauklios papildomos naudos, dinamiška darbo aplinka ir profesiniai iššūkiai.

- darbas Jonavoje, atlygis, atitinkantis Jūsų kompetenciją iki 1335 €/mėn. (netto); papildomai prie atlyginimo kintama darbo užmokečio dalis, patrauklios papildomos naudos, dinamišką darbo aplinką ir profesiniai iššūkiai.

6. Suvirintojo (-jo), turinčio darbo patirtį montuoti ir suvirinti metalinius vamzdynus ar įrenginius pagal brėžinius ir kokybės reikalavimus. Būtina suprasti, skaityti ir analizuoti brėžinius. Gebėti atlikti vamzdynų montavimo ir suvirinimo darbus radiografinei kontrolei 141-TIG procesu.

Siūloma:

- darbas Suomijoje, atlygis atitinkantis Jūsų kompetenciją iki 3500 €/mėn. (netto); patrauklios papildomos naudos, dinamiška darbo aplinka ir profesiniai iššūkiai.

- darbas Jonavoje, atlygis atitinkantis Jūsų kompetenciją papildomai prie atlyginimo kintamą darbo užmokečio dalį, patrauklios papildomos naudos, dinamiška darbo aplinka ir profesiniai iššūkiai.

7. Projektų vadovo (-ės). Įmonė plečia savo veiklą ir ieško naujo komandos nario filiale Projektų centras, Kaune.

Darbo pobūdis: naujų projektuojamų objektų analizė; bendrovės vykdomų objektų / statinių projektavimo darbų organizavimas; projektų analizė, rezultatų kontrolė; komercinių pasiūlymų projektavimui ruošimas.

Siūloma: atlygis iki 1900 €/mėn. (netto), patrauklios papildomos naudos, dinamišką darbo aplinką ir profesiniai iššūkiai.

Profesinės mokyklos neruošia tam tikrų verslui reikalingų profesijų

24-tus veiklos metus skaičiuojanti įmonė teikia pramonės įrenginių montavimo, remonto, metalo apdirbimo paslaugas, gamina įvairias detales ir mazgus pramonės įrenginiams, guolius, krumpliaračius ir pan., vykdo bendrastatybinius darbus, atlieka sudėtingus kapitalinius remontus.

Pasak A. Jankauskienės, ne paslaptis, kad aukštos kvalifikacijos darbuotojų trūkumas tokio pobūdžio darbams atlikti rinkoje jaučiamas jau ilgus metus. Tačiau pagrindinė priežastis, kodėl bendrovė „Iremas“ šiandien aktyviau ieško darbuotojų – įmonės veiklos plėtra ir nauji užsakymai.
„Aktyviai dirbame su Skandinavijos šalimis – Suomija, Švedija, Norvegija. Pastaraisiais metais įgijome ir naujų užsakovų. Nemaža jų dalis iš užsienio rinkų, tarp kurių Vokietija, Australija, Amerika, – vardija personalo direktorė. – Dažniausiai susiduriame su pramonės darbuotojų, tokių kaip šaltkalvių-remontininkų, montuotojų, kompresoristų, turbinistų, suvirintojų, statybininkų ir panašaus profilio darbuotojų trūkumu. Nelengva surasti operatorių, dirbančių metalo apdirbimo programinėmis valdymo staklėmis, mechanikos inžinierių, technologų, projektuotojų.“

Kalbėdama apie darbuotojų trūkumo priežastis įmonės atstovė pastebi, kad jų bendrovė nėra išskirtinė – kvalifikuotų darbuotojų trūksta visose išsivysčiusiose pasaulio šalyse. Lietuvoje didžiausias darbuotojų trūkumas jaučiamas stambiose įmonėse. Pramonės sektoriuje laisvų darbo vietų skaičius šiuo metu siekia beveik 60 tūkst. Darbuotojų tarsi yra, tačiau ryškėja aukštos kvalifikacijos, kompetencijų trūkumo tendencija.

„Profesinės mokyklos neberuošia pramonės šaltkalvių, o ir stojančiųjų į profesines bei aukštąsias mokyklas skaičiai mažėja, emigracija taip pat daro neigiamą įtaką. Pastebime, kad trūkstamų profesijų kandidatai dažniausiai darbo aktyviai neieško, todėl turime sutelkti didžiules pastangas, kad surastume darbuotojus patys. O konkurencija dėl darbuotojų gamybos sektoriuje išties yra didelė“, – sako A Jankauskienė.

Dėl šios priežasties tenka ieškoti naujų veiksmingų sprendimų, kaip pasiekti tikslinę auditoriją.

„Naudojamės ne tik įprastinėmis darbo skelbimų platformomis, bet ir socialiniais tinklais. Taip pat kviečiame esamus darbuotojus rekomenduoti mums savo draugus, bendradarbiaujame su užsieniečių įdarbinimo agentūromis, palaikome ryšį su profesinėmis mokyklomis“, – darbuotojų paieškos šaltinius apžvelgia personalo direktorė.
Įmonė taip pat apmoko darbuotojus ir pati. Norintieji įgyti darbo patirties įsidarbina stažuotojais. Jiems yra sudaroma speciali mokymų programa, paskiriamas mentorius, kuris dirba kartu, skiria praktines užduotis ir suteikia kitų profesinių žinių visą stažuotės laikotarpį. Pasibaigus stažuotei darbuotojas atestuojasi, komisija vertina jo įgytas žinias. Sėkmingai išlaikęs egzaminą darbuotojas įgyja kvalifikaciją.

Lietuvius vertina skandinavai
Kvalifikuoti lietuvių specialistai paklausūs ne tik Lietuvoje. Didžioji dalis „Iremas“ užsienio klientų – skandinavai. Jie ne tik teikia įvairių metalo gaminių užsakymus, bet ir ieško specialistų, galinčių įgyvendinti projektus vietoje. Šiuo metu įmonės „Iremas“ brigados dirba keliuose Suomijos miestuose.

„Salo ir Vaanta kogeneracinėse jėgainėse vykdome technologinių vamzdynų montavimo darbus. Į komandiruotę darbų atlikimui per visą šio projekto laikotarpį buvo išvykę apie 30 kvalifikuotų įmonės darbuotojų. Vieni darbuotojai išvyksta ilgesniam laikui, kiti keičiasi, atsiradus būtinoms aplinkybėms sugrįžta į Lietuvą“, – pasakoja A. Jankauskienė.

Suomijoje kartu su inžinieriniu personalu dirba šaltkalviai bei suvirintojai. Pagrindinis privalumas bei didžiausias reikalavimas mūsų darbuotojams yra aukšta kvalifikacija, gebėjimas laiku bei kokybiškai atlikti darbus, ne mažiau svarbi ir vidinė darbuotojo motyvacija.

Įmonės personalo direktorės teigimu, skandinavai, kaip ir kiti užsienio užsakovai, yra patenkinti lietuvių darbu, juos vertina kaip aukštos kvalifikacijos specialistus.

***

Šis straipsnis yra specialaus KARJERA projekto ciklo „Ieško darbuotojų“ dalis. Jei turite įdomių darbo pasiūlymų ar prie komandos norite pakviesti prisijungti savo srities profesionalus, susisiekite: roma.macijauskaite@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)