Tą aš sužinojau pamačiusi reklamą ant feisbuko sienos: „Work For USA Summer Camp“. Nusekiau nuorodą, pradėjau domėtis ir paaiškėjo, kad tai, jog jau esu baigusi studijas, man neužkerta kelio išvykti dirbti į JAV. Dirbti ne tik vienoje iš Amerikos vasaros stovyklų, bet po jos dar keliauti visą mėnesį.

Šiuo metu rašau skirsdama į Niujorką. Po kelių dienų Konektikuto valstijoje pradėsiu dirbti „Camp Yewell YMCA“ stovykloje. Noriu jus supažindinti su šia darbo JAV stovyklose programa, dėl kurios dabar esu pakeliui į Ameriką. Ir pasidalinti žiniomis apie ją, nes informacijos apie tai, ypač Lietuvoje, ne per daugiausia.

Kas gali dalyvauti programoje?

Visi, kurie myli ir nori dirbti su vaikais ir yra pilnamečiai. Be to, reikia tam skirti mažiausiai 8-10 savaičių nuo gegužės vidurio iki rugpjūčio galo. Dalis stovyklų prašo atvykti birželio pabaigoje, kita dalis – birželio pradžioje. Dėl to labai svarbu pasverti savo galimybes prieš sutinkant su stovyklos pasiūlymu.

Kokios stovyklos laukia?

JAV yra daugiau kaip 10 tūkstančių vasaros stovyklų, jas aplanko per 10 milijonų vaikų kasmet. Privačios stovyklos, YMCA stovyklos, religinės stovyklos, stovyklos neįgaliesiems, mergaičių stovyklos, berniukų stovyklos… Visų neišvardinsiu, tačiau manau aišku, kad kiekvienas gali rasti stovyklą, kuri atitiks būdą, norus, o, svarbiausia, pomėgius. Mat dirbdami stovykloje turėsite galimybę su vaikais dalintis savo hobiais ir talentais: ar tai būtų tinklinio žaidimas, ar mezgimas, o gal kalbos.

Kaip dalyvauti, užsiregistruoti?

Norėdamas dalyvauti turi pasirinkti organizaciją, kuri padės ruošti dokumentus. Būtina pateikti dokumentus per organizaciją, neįmanoma gauti darbo stovykloje netarpininkaujant agentūrai. Aš pati pasirinkau „Americamp“, britų organizaciją, kuri dirba su IENA. Dabar kreipčiausi tiesiai į IENA. Yra ir kitų organizacijų. Viena yra ir Lietuvoje. Kodėl jos nesirinkau? Nes kaina, kurią sumoki jiems siekia 1850 JAV dolerių. Palyginimui, „Americamp“ mokėjau 279 svarus sterlingų, o jei rinktumėtės IENA, mokėtumėte 345 svarus sterlingų. Prieš pasirinkdami nepamirškite apsvarstyti daugiau variantų. „Google“ visagalis ir padės rasti optimaliausią būdą. Be to, pirminė kaina visada išauga prisidėjus mokesčiams.

Palapinės medžiuose Ignalinoje

Išsirinkęs agentūrą, turi užpildyti „online application“. Čia reikės tavo nuotraukų, asmeninių duomenų, videoprisistatymo, darbo patirties aprašymo, rekomendacijų iš darbdavių. Čia taip pat aprašomi lūkesčiai ir norai, į kokią stovyklą nori patekti.

Vėliau, patvirtinus anketą, ją mato stovyklų darbuotojai, ieškantys darbuotojų iš svečių šalių. Pagal tavo prioritetus renkasi, ar tu būtum tinkamas kandidatas. Į šią sistemą taip pat sukeliami visi vizai reikalingi dokumentai.

Stovyklos, kurios tavimi susidomi, paskiria interviu ir po jo, jei gauni darbo stovykloje pasiūlymą, turi sulaukti darbo kontrakto, įkelti jį į sistemą ir su reikalingais dokumentais ruoštis vizitui į JAV ambasadą.

Visus žingsnius nuolat aiškina tavo agentūra, todėl niekada nesijauti vienas. Galų gale, juk už tai ir moki jiems pinigus, ar ne?

Kokie mokesčiai laukia?

Taigi be mokesčio organizacijai, dar laukia vizos mokestis, sveikatos patikros mokestis, ir skrydžiai. Teistumo/neteistumo pažyma, kuri taip pat reikalinga, išduodama Registrų centre ir yra nemokama, tačiau pažymos vertimas kainuoja. Už tai mokėjau apie 15 eurų. Už sveikatos patikros formos užpildymą savo šeimos centre mokėjau 15 eurų. Vizos mokestis kainuos 140 eurų. Na, o už skrydžius tenka pakloti daugiausiai. Tačiau iš anksto stebint skrydžių kainas galima rasti optimalų variantą.

Nuvykus į Ameriką, tave pasitiks stovyklos darbuotojai, arba tau praneš išsamią informaciją, kaip pasiekti stovyklą. Be to jie informuos, ko nepamiršti kraunant lagaminą.

Stovykloje susipažinsi ne tik su amerikiečiais, bet žmonėmis iš viso pasaulio. Kartu su jais (arba atskirai) po stovyklos dar mėnesį galėsi keliauti po Ameriką. Už kokius pinigus? Vasaros stovyklos. Amerikoje, priklausomai nuo darbo trukmės, gaunamas atlyginimas nuo 1000 JAV dolerių iki kelių tūkstančių.

Tad ko lauki, pakuokis išsvajotai vasarai!

O jei nori likti Europoje ir jau nespėsi gauti laiku vizos, nepamiršk, kad vasarą viešbučiai, restoranai, barai ieško papildomų rankų. Pietuose gali bandyti gauti instruktoriaus ar gelbėtojo darbą. Be to, artėja ir vaisių sezonas, apie darbo vietas renkant obuolius, braškes gali rasti čia: pickingjobs.com. Sezoniniams darbams ieškoti gali naudotis šiuo puslapiu seasonworkers.com. Beje, abu internetiniai puslapiai talpina pasiūlymus ne tik iš Europos, bet viso pasaulio.