ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto trečio kurso studentė Akvilė Zubernytė apie savo karjerą pradėjo galvoti nuo pirmų dienų universitete. Nors aukštojoje mokykloje praktika privaloma tik po trečio kurso, tarptautinį verslą ir komunikaciją studijuojanti mergina jau po pirmų metų susiorganizavo praktiką Vilniuje esančiame „Microsoft“ biure, o praėjusiais metais išvyko atlikti praktikos į tos pačios kompanijos biurą Amsterdame.

Pretendavo į 30 skirtingų šalių

„Prieš praktiką Olandijoje, jau buvau atlikusi praktiką bendrovėje Lietuvoje. Man pirmoji praktika labai patiko ir vėliau nusprendžiau pretenduoti į praktiką toje pačioje kompanijoje, tačiau užsienio šalyse. Užpildžiau prašymus gal į 30 šalių. Net nežiūrėjau, į kokias pozicijas, tiesiog žiūrėjau, ar atitinku reikalavimus“, – prisiminė tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovė.

Po kurio laiko su mergina susisiekė atstovai iš „Microsoft“ biuro Amsterdame. Po pokalbio A. Zubernytė buvo pakviesta atvykti į Olandiją ir susipažinti su įmonės darbo specifika bendrovės biure Amsterdame.

„Kadangi praktika buvo pusmečio, pasiėmiau vienam semestrui akademines atostogas ir išvykau į Amsterdamą darbuotis“, – kalbėjo ji. Kol mergina atliko praktiką svečioje šalyje, jos karjera pasisuko netikėta linkme. A. Zubernytė pamatė darbo skelbimą „Microsoft“ kompanijoje Vilniaus biure ir sėkmingai gavo darbą, todėl po keturių mėnesių vėl grįžo į Lietuvą ir šiuo metu dirba sostinėje.

Lietuvė pasakojo, kad dirbant Amsterdame ji jautė didelį skirtumą biuruose tarp Rytų ir Vakarų: „Vien biuras Amsterdame yra didžiulis – penkių aukštų su tūkstančiu darbuotojų. Pozicijų yra visai kitokių, kokių mes Lietuvoje neturime. Daug didesnės galimybės karjeros prasme. Be to, renginių mastas visai kitoks“.

Visgi kartu pašnekovė pripažino, kad dirbant dideliame biure darbuotojas jaučiasi galintis įmonėje padaryti pokyčio.

„Taip, jautiesi kaip mažas sraigtelis dideliame aparate, bet manau, kad viskas ir nuo žmogaus priklauso, ir nuo to, kiek tavimi pasitiki“, – kalbėjo ji.

A. Zubernytė pasakojo, kad įrodžius, kad tu gali ir moki susitvarkyti su užduotimis ir įgavus pasitikėjimą, įmonės atstovai pradeda atidžiau įsiklausyti.

Kavos nešioti nereikėjo

Kalbant apie didžiules tarptautines įmones neretai įsivaizduojama, kad jose atliekant praktiką jaunimui patikimos tik nesvarbios užduotys, tačiau lietuvei „Microsoft“ biure Amsterdame nešioti kavos darbuotojams nereikėjo.

„Kai tik atvažiavau, mano pirma užduotis buvo dirbti su žmogumi, kuris buvo atsakingas už suvažiavimą Amsterdame apie dirbtinį intelektą. Tai buvo tikrai didžiulio masto renginys. Buvau rinkodaros komandoje, kurios vienam projekto vadovui ir padėjau su šiuo renginiu“, – prisiminė pašnekovė.

Po mėnesio, kai jau turėjo vykti renginys, projekto vadovas išvyko atostogų, ir A. Zubernytė po mėnesio praktikos bendrovėje buvo palikta atsakinga už „Microsoft“ įmonę tame renginyje.

Lietuvė prisipažino, kad save laiko karjeros žmogumi, todėl vietoj vasarų su pramogomis ji renkasi laiką išnaudoti efektyviau.

„Prisimenant mano pirmą praktiką Lietuvoje, man tai buvo labai džiugu vien dėl įmonės: galvojau, kaip tai atrodys mano gyvenimo aprašyme ir kaip vėliau į mane žiūrės darbdaviai. Nors vėliau išvykau į praktiką užsienyje, man ten buvo svarbiau patirtis ir ką ten išmokau“, – svarstė mergina.

Buvo ir sunkių akimirkų

Nors A. Zubernytė nesigaili, kad vyko į Olandiją išbandyti savo jėgų vienoje didžiausių pasaulio įmonių, ji prisipažino, kad buvo akimirkų, kai norėjosi viską mesti ir grįžti namo. Tačiau ne dėl darbinių dalykų.

„Esu žmogus, kuris negali būti vienas ir man labai svarbu žmonės, kurie yra šalia. Kai nuvykau į Olandiją, pirmas mėnuo man labai patiko. Bet po to pripratau prie gyvenimo būdo ir supratau, kad ten esu viena“, – atviravo pašnekovė.

Nors vietinių draugų merginai ir pavyko susirasti, visgi ji jautė, kad jai trūksta artimųjų.

„Buvo daug pakilimo ir kritimo akimirkų bei ašarų. Buvo daug ir linksmų akimirkų. Būdavo, kad kai nueinu į darbą, jaučiuosi laiminga, nes man ten patiko, bet grįždavau namo ir pasijusdavau vieniša“, – tęsė mergina.

Visgi A. Zubernytė džiaugiasi savo turėta patirtimi ir teigia, kad praktika užsienyje jai padėjo ne tik profesine prasme, bet sustiprino ir kaip asmenybę.

Nesiskundžia studentų aktyvumu

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto karjeros paslaugų grupės vadovė Živilė Gribulytė tinklaraščiui Euroblogas.lt teigė, kad neretai susiduria su situacija, kai studentai patys imasi iniciatyvos ir kreipiasi į karjeros centrą su prašymu padėti jiems susirasti stažuotės galimybę Lietuvoje ar svečioje šalyje.

„Išsiaiškinę jų poreikius ir tikslus padedame susirasti praktikos vietą jų norimoje šalyje, pasidaliname patikimų, mums žinomų ir jau su kitais studentais bendradarbiavusių įmonių kontaktais“, – teigė ji.

Ž. Gribulytė teigė, kad studentai yra skatinami plėsti savo akiratį, būti savarankiškais ir save realizuoti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

„Labai džiaugėmės, kuomet jie patys rodo iniciatyvą, savarankiškai susiranda praktiką, susisiekia su juos dominančia įmone, aptaria stažuotės užsienyje galimybes ar paprašo mūsų patarimo“, – pridūrė pašnekovė.

Be to, tarptautinės praktikos galima gauti ir pasinaudojus „Erasmus+“ programa. Ji leidžia studentams ar neseniai universitetą baigusiam jaunimui įgyti patirties užsienyje ir gauti stipendiją.

Kaip pastebėjo aukštosios mokyklos atstovė, į praktikas svetur studentai dažniausiai renkasi išvykti 2–6 mėnesiams. Kai kurie tai daro net ir kelis kartus studijų metu.

„Pastebime, kad dažniausiai išvykti pasiryžta vyresnių – trečio ar ketvirto – kurso studentai, tačiau vis didesnį susidomėjimą praktikos galimybėmis užsienyje rodo ir ką tik į universitetą priimti pirmakursiai, kurie yra labai aktyvūs, drąsūs, norintys išnaudoti visas galimybes“, – toliau kalbėjo Ž. Gribulytė.

Jos žiniomis, norintys praktikos užsienyje studentai dažniausiai renkasi Didžiąją Britaniją, Portugaliją ir Ispaniją. O jos atstovaujamos aukštosios mokyklos studentai yra patirtį kaupę tokiose įmonėse kaip „Microsoft“, „Nike“ Olandijoje, „Zara UK“ ar „L’Oreal Baltics“ Latvijoje.