„Investuok Lietuvoje“ ir tvarių inovacijų centro „Rockit“ duomenimis, 2020 m. pabaigoje Lietuvoje buvo 230 „fintech“ įmonių, kuriose dirbo 4.000 žmonių. Ta yra 18% daugiau nei 2019 m. Dėl sparčiai augančio šio sektoriaus, didėja ir paklausa žmonių, galinčių padėti „fintech” įmonėms augti greičiau.

Prognozuojama, kad iki 2022 m. bendra „fintech” sektoriaus vertė turėtų išaugti iki 309,98 mlrd. dolerių.

Labiausiai reikalingi įgūdžiai

Kaip teigia vienas iš „fintech“ pionierių Lietuvoje, įmonės „CreditOnlne“ įkūrėjas ir vadovas Juozas Rupšys, šiuolaikiškoms finansų bendrovėms reikalingi žmonės, turintys įvairių įgūdžių.

„Pats žodis „fintech“ leidžia suprasti, kad šiame sektoriuje visų pirma reikalingi žmonės, kurie geba sukurti naujovišką finansinę programinę įrangą. Todėl programuotojo darbas yra ganėtinai platus ir įdomus. Pavyzdžiui, galėsite prisidėti prie skaitmeninio banko ar sutelktinio finansavimo internetu platformos kūrimo. Finansų ir duomenų analitika – taip pat yra kertiniai įgūdžiai be kurių „fintech“ įmonė yra neįsivaizduojama. Tad šias kompetencijas turintys žmonės irgi yra labai laukiami. Besidomintys kibernetiniu saugumu taip pat lengvai atras sau vietą šiame sektoriuje. Nereikėtų pamiršti, kad „fintech“ ašis yra klientas, todėl čia reikalingi žmonės turintys ir „minkštų“ kompetencijų – komunikabilumo, kruopštumo,“ – teigia J.Rupšys.
Juozas Rupšys

Įmonės vadovas taip pat akcentuoja, kad „fintech“ įmonėms reikia žmonių, mokančių daryti pardavimus, kurti ir auginti prekinį ženklą.

Kaip atrodo darbas „fintech“ įmonėse

Pasak elektroninių pinigų įstaigos licenciją turinčios įmonės „Guru Pay“ bendraįkūrėjo ir vadovo Aleksandro Karpickio, „fintech“ yra besiformuojantis sektorius, todėl rutinos ar monotonijos būna labai mažai.

„Mūsų rinka nauja, vadovėlių, kaip veikti ir dirbti nėra, tačiau galimybės milžiniškos. Dažnai tenka su kolegomis „džiazuoti“, t.y. susitaikyti, kad kiekvieną dieną lauks vis kitas iššūkis, ir tuo mėgautis. Dirbant yra įprasta daug bendrauti ne tik su Lietuvos, bet ir su užsienio klientais ir partneriais. Verta paminėti, kad daugelis „fintech“ įmonių kiekvienam darbuotojui suteikia tam tikrą laisvę dirbti pagal savo darbo stilių. Pavyzdžiui, skirtingos darbo valandos, darbas iš namų ar kitos šalies ir pan. ,“ – pastebi A. Karpickis.
Aleksandras Karpickis

Kaip pradėti karjerą

Juozo Rupšio nuomone, studentams, jauniems specialistams, galvojantiems apie karjerą „fintech“, visų pirma rekomenduotų pradėti nuo praktikos. Tokiu būdu galima geriau pažinti įmonę, jos viziją, kuriamo produkto specifiką ir galimybes. Su Lietuvoje esančiomis „fintech“ įmonėmis galime susipažinti Lietuvos banko internetinėje svetainėje arba „fintech“ asociacijose, kurių mūsų šalyje yra dvi. Taip pat išvysti įmonių atstovus galima kiekvienais metais organizuojamoje „Fintech Inn“ konferencijoje.

Aleksandras Karpickis pridurdamas teigia, kad „fintech“ įmonės mėgsta darbo skelbimus kelti socialiniame tinkle „LinkedIn“. Todėl jis rekomenduoja ieškantiems darbo peržiūrėti įmonių paskyras. O jeigu darbo skelbimo ten nėra – Aleksandras siūlo parašyti asmeninę žinutę įmonės vadovui. „Fintech“ įmonės labai vertina iniciatyvumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)