To priežastis, anot ekspertų, nebūtinai yra poilsio stygius ar būtinybė keisti pabodusį darbą – pakanka netinkamos biuro oro temperatūros bei nekokybiško patalpų mikroklimato ir darbuotojų veiklos efektyvumas staiga kris. Kaip tai pakeisti?

Produktyvumas auga dešimtadaliu

Biuro patalpose esanti oro temperatūra tiesiogiai veikia darbuotojų motyvaciją, produktyvumą ir darbo efektyvumą. Šį faktą įrodė ne vienas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje atliktas mokslinis tyrimas. Remiantis jais, darbuotojai geriausiai jaučiasi dirbdami kambario, maždaug 22 laipsnių temperatūroje. Tuo metu vėsesnis oras biure įprastai mažina motyvaciją bei pasitenkinimą, nors neturi tokios didelės įtakos darbo kokybei. Priešingai nei karštis: 28 laipsnių ir aukštesnė temperatūra itin neigiamai veikia gebėjimą dirbti efektyviai.

Įvairūs tyrimai taip pat rodo, kad biuro temperatūra tiesiogiai susijusi su darbuotojų savijauta, gebėjimais, net bendravimo įgūdžiais. Kartu ji lemia ir kitus veiksnius: atmintį, skaičiavimą, dėmesio išlaikymą. Todėl ideali temperatūra biure turėtų siekti 20-22 laipsnius šilumos.

„Ir tai patvirtina Danijos technikos universiteto mokslininkų Pavelo Wargockio ir Deivido P. Wyono studija. Jie tyrė, kaip temperatūros skirtumai veikia studentus ir biurų darbuotojus. Nustatę 25 ir 20 laipsnių temperatūras patalpose, mokslininkai stebėjo darbo efektyvumą. Paaiškėjo, kad dirbant vėsesnėmis sąlygomis rezultatai būna daugiau nei dešimtadaliu geresni už vidurkį. Vadinasi, prasidėjęs rugsėjis, kuris dar būna tikrai šiltas, yra puikus metas susirūpinti kokybišku mikroklimatu biuruose ir mokslo įstaigose“, – akcentuoja stogo langų ir jų priedų gamintojo pasaulyje „Velux“ vadovas Baltijos šalyse Dmitrijs Astašonoks.

Būtina reguliuoti tinkamai

Kodėl karštis neigiamai atliepia darbo efektyvumą? Tai vyksta dėl fizinės energijos perteklinio naudojimo, sako ekspertai. Susidūrę su aukšta temperatūra, žmonės turi pastarąją skirti kylančiam mieguistumui bei organizmo diskomfortui įveikti. Taip visas dėmesys sutelkiamas į pasipriešinimą karščiui, bet ne į užduočių sprendimą.

Aukšta temperatūra atsiliepia ir sveikatai. Perteklinis karštis biuruose, tikėtina, pasireikš akių, nosies, gerklės dirginimo simptomais. Jis taip pat gali lemti pykinimą, nualpimą, padidėjusį kraujo spaudimą, būti pavojingas sergantiems širdies, kitomis lėtinėmis ligomis, vyresniems darbuotojams, turintiems antsvorį, vartojantiems vaistus, nėščiosioms.

Ekspertai teigia, kad temperatūrą biuruose būtina reguliuoti tinkamai, nes tai lemia ir darbuotojų nuotaikas, ir sugebėjimą visapusiškai išnaudoti savo profesinius gebėjimus. „Efektyvus darbas tiesiogiai susijęs su verslo rezultatais. Tik jausdamiesi komfortiškai ir kokybiškai, darbuotojai gali pasiekti norimų tikslų. Todėl akivaizdu – biuruose optimalus temperatūros mikroreguliavimas yra labai svarbus“, – tikina D. Astašonoks.

Pasirūpinti kokybe lengva

Anot pašnekovo, kokybiško mikroklimato šiuolaikiniuose biuruose užtikrinimui pasitelkiamos išmaniosios sistemos. Jos leidžia padidinti arba sumažinti temperatūrą tam tikrose zonose – pavyzdžiui, vienokią nustatyti visame aukšte, kitokią – atskiruose kabinetuose. Taip pat moderniuose pastatuose išmaniosios sistemos pačios reguliuoja patalpų vėdinimą, atsižvelgdamos į darbuotojų skaičių.

„Visgi labai svarbu, kad į biurą patektų ir gryno lauko oro. Jis mažina patalpų drėgmės lygį. Be to, pakeičia jose nusistovėjusį vidaus orą. Taip pat patalpų langus, išdėstytus pietų pusėje, reikėtų dengti nuo saulės. Jos išspinduliuojama šviesa ir šiluma stipriai padidina biuro temperatūrą“, – teigia D. Astašonoks.

Anot eksperto, uždaras biurų patalpas vertėtų tinkamai kondicionuoti ir vėdinti. Perteklinei šilumai darbo vietose pašalinti turėtų būti naudojami natūralūs būdai.

„Kokybišką biuro mikroklimatą sukuria oro temperatūra, santykinė jo drėgmė ir judėjimo greitis. Visi šie parametrai reguliuojami kondicionieriais. Pastarieji turėtų būti įrengti atokiau nuo darbuotojų, nustatyti taip, kad oro srovė nebūtų pučiama tiesiai į juos. Tuo pasirūpinus, biuro aplinka bus kokybiška, produktyvi ir motyvuojanti, o šių privalumų siekia kiekvienas verslas“, – reziumuoja pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)