Dar 2020 m. visoje „Danske Bank“ grupėje buvo priimtas sprendimas suteikti tradicinių šeimų garantijas ir LGBT+ šeimų nariams. Jau tais pačiais metais šia teise pasinaudojo viena tos pačios lyties darbuotojų šeima, antroji šeima dėl galimų garantijų kreipėsi šių metų pradžioje.

Šiais metais ir „Bitė Lietuva“ „įteisino“ heteroseksualių ir homoseksualių porų partnerystę įmonės viduje. Tai reiškia, kad nuo šiol įmonės darbuotojai, kurie nėra susituokę, gali pasinaudoti tokiomis pačiomis naudomis, kaip ir santykius įteisinusios šeimos.

Kodėl verta įmonėje „įteisinti“ partnerystę?

„Idėja „įteisinti“ partnerystę įmonės viduje kilo iš pokalbių su darbuotojais. Mes šeima laikome žmones, kurie laisva valia siekia sukurti bei puoselėti tarpusavio santykius, grindžiamus glaudžiu emociniu ir turtiniu ryšiu, tarpusavio pagalba, atsakomybe, savanorišku sprendimu prisiimti tam tikras tarpusavio teises ir pareigas. Tai reiškia, kad šeima laikome ir poras, kurios nėra formaliai, įstatymiškai įteisinę savo santykių“, – pranešime žiniasklaidai detalizuoja ryšių kompanijos Žmonių ambasados atstovė Eglė Staniulionė.
Eglė Staniulionė

Banko žmogiškųjų išteklių vadovė Indrė Sakalauskienė pasakoja, kad šeima yra labai svarbi pamatinė vertybė daugumai žmonių, todėl, kai darbo aplinka ir požiūris į šeimą ir jos poreikius yra palankus, tai labai stipriai prisideda ir prie emocines gerovės užtikrinimo, žmonės būna gerokai produktyvesni darbe ir laimingesni namuose.

„Tie etapai, kai turėjome aiškias ribas tarp darbo ir namų, liko praeityje. Šiuo metu norime subalansuoto gyvenimo, kuris leistų augti profesinėje srityje ir būti arti šeimos – augančių vaikų, tėvų, ar pan.“, – teigia Sakalauskienė.

Nuo ko pradėti?

E. Staniulionė sako, kad pokytį organizacijoje įgyvendino greitai ir lengvai, nes idėja sulaukė daug palaikymo organizacijos viduje.

„Pirmiausia apsibrėžėme, kokias naudas galime pasiūlyti, ieškojome geriausio būdo, kaip jas aiškiai iškomunikuoti darbuotojams. Taip pat papildėme organizacijos Lygių galimybių politiką. Norint gauti susituokusioms šeimoms tenkančias naudas ir partnerystėje gyvenantiems darbuotojams, pakanka tokio žmogaus sąžiningo deklaravimo įmonės žmonių ambasados darbuotojams. Jokių partnerystės registravimo užsienyje ar bendrai auginamų vaikų, motinystę ar tėvystę patvirtinančių dokumentų neprašoma – pasitikime darbuotojais“, – pasakoja E. Staniulionė.

I. Sakalauskienė priduria, kad naujovės įgyvendinimas Lietuvoje buvo sudėtingesnis nei Skandinavijoje, nes ten motinystės ar tėvystės išmokas moka darbdavys, o Lietuvoje – „Sodra“. Taigi, tiesiog reikėjo sugalvoti kaip „dokumentuoti“ darbuotojų naudas.
Indrė Sakalauskienė

Kokias naudas suteikti?

Deja, bet šiandien nesusituokusios heteroseksualios ar homoseksualios poros dažnai gauna mažiau naudų nei formalius įžadus davusios poros. Pavyzdžiui, jei du partneriai augina vieno iš partnerių vaiką, kitas neturi teisės gauti laisvadienio.

„Įteisinus“ partnerystę, vaikus auginantiems partneriams suteikiame mamadienius, tėvadienius, laisvadienius rugsėjo 1 d. proga, taip pat apmokame pirmąjį mėnesį gimus ar įsivaikinus vaiką, suteikiame galimybes nemokamai naudotis vaikų kambariais biuruose ir kitas naudas“, – dalijasi Staniulionė.

Bankas savo darbuotojams suteikia teisę į vaiko priežiūros atostogas, papildomas atostogų dienas. Be to, partneriams nusprendus susituokti, suteikia apmokamą laisvadienį, sveikatos draudimą ir draudimą nuo nelaimingų atsitikimų išskirtinėmis sąlygomis. Šios sąlygos galioja tiek homoseksualioms, tiek heteroseksualioms poroms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją