Padėkite komandai įvertinti vieniems kitų pasiekimus

ISM Vadovų mokyklos taikomosios organizacijos psichologijos modulio vadovės Margaritos Pilkienės teigimu, vienas iš darbuotojus ir komandas labiausiai motyvuojančių veiksnių yra žinojimas, kad jų pastangos yra pastebimos ir vertinamos ne tik vadovų, bet ir kolegų.

„Pasak psichologų, tiriančių žmonių motyvaciją darbe, galios, susietumo ir pasiekimų poreikiai yra vieni svarbiausių, tad bent vieno jų, pavyzdžiui, pasiekimų, pripažinimas reiškia vieno iš bazinių poreikių patenkinimą ir didina asmens motyvaciją. Todėl net ir paprasta darbuotojui padėką išreiškianti žinutė gali veikti darbuotojų įsitraukimą, pasitenkinimą darbu“, – komentuoja M. Pilkienė.

Vienas pavyzdžių, kaip organizacijoje galima stiprinti komandinę dvasią ir įsitraukimą per pozityvų grįžtamąjį ryšį, yra bendrovės „TransferGo“ įgyvendinama kudos iniciatyva. Naudodamasis specialia vidine platforma kiekvienas įmonės darbuotojas bet kuriam kitam gali nusiųsti kudos – pripažinimą ir padėką už pagalbą, nuveiktus darbus, įdėtas pastangas siekiant tikslo. Kaip pasakoja įmonės vyresnioji personalo partnerė Greta Geidrichė, tokia padėka yra automatiškai išsiunčiama visiems darbuotojams el. paštu ir paskelbiama įmonės kanale.

„Taip visi komandos nariai sužinome apie konkretaus darbuotojo pastangas, galime reaguoti ir patys prisidėti prie padėkos. Ši iniciatyva apima komunikacijos, atpildo ir sužaidybinimo elementus, kurių kiekvienas yra svarbus telkiant komandą. Darbuotojai noriai padėkoja už kolegų nuveiktus darbus, atkreipia kitų darbuotojų dėmesį į vieno ar kito žmogaus pastangas. Tai padeda puoselėti vieni kitų palaikymo kultūrą ir suteikia papildomą galimybę darbuotojams jaustis vertinamiems“, – sako G. Geidrichė.

Skatinkite priklausymo jausmą

Anot M. Pilkienės, priklausymas tam tikrai bendruomenei yra vienas fundamentalių žmogaus psichologinių poreikių. Čia „žaidžia“ jau minėtas susietumo poreikis. Dėl to organizacijos taip pat turėtų pasistengti padėti darbuotojams burti tiesiogiai su darbu nebūtinai susijusias bendruomenes. Viena priemonių tam yra darbuotojų išteklių grupės, kurios gali jungti tam tikroms socialinėms grupėms priklausančius ar panašių interesų ir pomėgių vienijamus darbuotojus. Tokių grupių svarba ypač išryškėja nuotolinio darbo sąlygomis.

Pavyzdžiui, internetinė bendrovė „Reddit“ darbuotojų išteklių grupes laiko viena esminių priemonių kuriant įtraukią darbo aplinką ir skatinant priklausymo jausmą darbe. Bendrovė palaiko ir skatina darbuotojų iniciatyva kuriamas išteklių grupes, kurios veikia kaip savitarpio pagalbos tinklai ir platformos, leidžiančios dalytis aktualia informacija, patirtimi bei patarimais. Bendrovėje yra susibūrusios juodaodžių, Azijos, Lotynų Amerikos kilmės, LGBTQ+ ir daugelio kitų darbuotojų išteklių grupės. Jos leidžia darbuotojams organizacijoje megzti ir plėtoti socialinius kontaktus bei ryšius, padeda gimti įvairioms iš darbuotojų kylančioms iniciatyvoms, suteikia palaikymą.

Darbuotojų išteklių grupės gali įgyti įvairius pavidalus, pradedant internetiniais komunikacijos kanalais, atviromis diskusijomis, klausimų bei atsakymų sesijomis ir baigiant bendrais pietumis, dalijimusi žiniomis ir patirtimi neformalioje aplinkoje.

Suteikite progų darbuotojams bendrauti ir susitikti

Gyvo žmogiško kontakto svarba įsigalėjus nuotoliniam darbui didėja. Dėl to organizacijoms, siekiančioms komandinės darnos ir kiekvieno nario įsitraukimo, svarbu sudaryti sąlygas darbuotojams atsitraukti nuo kompiuterių ir turėti galimybių bendrauti gyvai.

Nuotolines komandas samdančios organizacijos gali skatinti darbuotojus bent kuriam laikui atitrūkti nuo įprastos darbo aplinkos namuose ir iškeisti ją į suteikiančią daugiau galimybių socializuotis – pavyzdžiui, bendradarbystės erdves ar kavines. Nuotoliniu būdu dirbantiems darbuotojams padėti neprarasti gyvo bendravimo siekia ir nuotolinio įdarbinimo platforma „Deel“, kuri leidžia įmonėms samdyti nuotolinius darbuotojus bei aprūpinti juos visais reikalingais darbui sprendimais. Pavyzdžiui, įdarbinamiems nuotoliniams darbuotojams suteikia galimybę naudotis lanksčių darbo erdvių tinklu.

Tiesa, kai kurios įmonės, kurios darbus organizuoja ne tik nuotoliu, šiandien pasirūpina, kad, norint drauge pramogauti ir leisti laisvalaikį, iš biuro darbuotojams niekur vykti nereikėtų. Pavyzdžiui, mobiliųjų vaizdo žaidimų studijos „Estoty Vilnius“ vadovas Arnoldas Žvinys pasakoja, kad komanda savo biure yra įsirengusi nuosavas kino ir sporto sales, kurios yra atviros ir nemokamai prieinamos visiems darbuotojams: „Laikas kartu jose leidžia stiprinti darbuotojų ryšius, o komandos formavimo veiklas vykdyti, kada panorėjus.“

Pasirūpinkite, kad komanda galėtų gerai leisti laiką drauge

ISM Vadovų mokyklos taikomosios organizacijos psichologijos modulio vadovės M. Pilkienės teigimu, kaip ir asmeniniuose santykiuose, bendros veiklos ir pramogos darbinėje srityje stiprina žmonių ryšius, didina jų tarpusavio pasitikėjimą. „Juk komandose svarbūs yra galios ir statuso dalykai, taip pat emociniai ryšiai, susiklostę tarp darbuotojų. Neformalus bendravimas leidžia nusiimti statuso ir galios kaukes, pasijusti lygiems ir taip stiprinti ryšius tarp žmonių. Taip pat emociniai ryšiai gali sustiprėti arba užsimegzti naujai. Kad ir kiek girdėtume kritikos apie privalomą neformalių renginių organizavimą, pasitelkusios organizacijų psichologijos žinias ir išmonę organizacijos gali sėkmingi jį taikyti“, – komentuoja M. Pilkienė.

G. Geidrichė pasakoja, kad tokioms „užklasinėms“ veikloms įmonė yra nusimačiusi specialų pramogų biudžetą. Kiekviena komanda gali jį naudoti įvairiausioms komandos formavimo ir laisvalaikio veikloms. Jos papildo didesnes, visos organizacijos mastu vykdomas, iniciatyvas, tokias kaip kasmetis vasaros vakarėlis, kalėdinis renginys ar gimtadienių minėjimai.

„Manau, komandos formavimo veiklos organizacijai nebūtinai turi brangiai kainuoti ar pareikalauti ilgo planavimo – komandos ryšius sustiprinti ir darbuotojams prasiblaškyti gali padėti net ir paprasčiausias stalo žaidimų vakaras. Svarbu, kad tokių veiklų netrūktų, jos būtų artimos patiems darbuotojams, jie mielai jose dalyvautų ir patys jas inicijuotų“, – komentuoja G. Geidrichė.

Įtraukite komandos narius į sprendimų priėmimą

Tam, kad darbuotojai būtų pasiryžę drauge siekti sėkmės, svarbu, kad jie jaustųsi įgalinti. Vienas pagrindinių būdų tai padaryti – įtraukti komandos narius į grupinį sprendimų priėmimo procesą. Matydami, kad jų idėjos yra svarbios, kad į jas atsižvelgiama, žmonės bus gerokai labiau pasiryžę siekti užsibrėžtų tikslų.

Anot organizacijų psichologės M. Pilkienės, darbuotojų įtraukimas į sprendimų priėmimo procesą taip pat sukuria naujų galimybių bendradarbiauti ir mokytis vieniems iš kitų. Be to, skirtingos darbuotojų patirtys ir kompetencijos gali pagerinti sprendimų kokybę, kartu komandos rezultatus ir padidinti motyvaciją siekti dar aukštesnių tikslų.

Sprendžiant tam tikrus klausimus ir į sprendimo priėmimo procesą norint įtraukti darbuotojus gali būti naudingos bendros idėjų generavimo sesijos, komandos narių apklausos. Taip pat svarbu sukurti atvirus kanalus, kuriais darbuotojai bet kuriuo metu galėtų teikti savo pasiūlymus. Žinoma, būtina, kad visos pateiktos idėjos būtų peržvelgiamos ir vertinamos be išankstinių nuostatų.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Karjera“ projekto ciklo „HR žvilgsnis“ dalis. Ankstesnį ciklo tekstą rasite ČIA. Ciklas skirtas perteikti personalo vadovų, žmogiškųjų išteklių specialistų įžvalgas dėl gerovės darbuotojams sukūrimo ir patarimus, kurie gali praversti ieškant darbo ar keliant kvalifikaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją