Kaip gerai pasiruošti nuotoliniam pokalbiui dėl darbo, patarimais dalinasi startuolio, internetinių svetainių kūrimo įrankio „Zyro“ personalo vadovė Ingrida Barienė.
Ingrida Barienė

Pataria būti savimi ir nebijoti klausti

Pasak jos, gyvame ar nuotoliniame darbo pokalbyje žmonėms verta būti savimi ir papasakoti savo istoriją: dalintis sėkmėmis ar išmoktomis klaidomis, įgyvendintais projektais. Nereikia pamiršti, kad net ir per kompiuterio ekraną patyrę atrankų specialistai jaučia netikrus, išmoktus atsakymus. Todėl personalo specialistė pataria atsipalaiduoti, orientuotis į savo stiprybes, pabrėžti norą prisijungti prie įmonės bei apgalvoti mėgstamiausius mokymosi būdus. Galbūt lankote nuotolinius kursus arba dalyvaujate knygų klubuose? Gal mėgstate skaityti arba turite ekspertų ratą su kuriais galite pasitarti? Visa ši informacija darbdaviui padės jus geriau pažinti.

I. Barienė sako, kad darbuotojams reikėtų nebijoti atvirai užduoti rūpimų klausimų: „Nepasilikite abejonių. Kažkas atrodo neaišku ar keista? Klauskite. Jeigu neišsiaiškinsite, ar sutampa jūsų ir įmonės vertybės, vėliau bus sunku sėkmingai dirbti ir pritapti. Klauskite apie produktą ir kokią problemą jis sprendžia, pasidomėkite apie jo aktualumu rinkoje, tai leis įsivertinti profesinio augimo galimybes. Klauskite apie poziciją, į kurią kandidatuojate, kokie lūkesčiai jai keliami, domėkitės įmonės artimiausiais tikslais, egzistuojančiomis problemomis.

Taip pat pasidomėkite apie jau dirbančius žmones, pakalbinkite juos, nes tai leis išgirsti nešališkas nuomones ir suprasti, ar vyraujančios vertybės ir darbo aplinka jums yra tinkama. Jei ieškote laisvės veikti ir autonomijos, pasidomėkite kiek erdvės tam suteikiama”.

Anot personalo ekspertės, kai kurie kandidatai mažiau jaudinasi nuotolinio nei gyvo pokalbio metu. Tačiau ji tikina, kad atrankų specialistai yra pratę matyti skirtingas emocijas ir žino, kas padeda suvaldyti jaudulį, todėl visada stengiasi padėti žmonėms nurimti, atsipalaiduoti.

Nuotolinius darbo pokalbius pavertė kasdienybe

„Darbo pokalbius vien tik nuotoliniu būdu vykdome jau daugiau nei dvejus metus. Mums tai pasiteisino, todėl prie tradicinio samdymo būdo negrįžome net pagerėjus epidemiologinei situacijai. Žinoma, jei kandidatai nori po pokalbio gyvai apsilankyti mūsų biure, mielai priimame, parodome, kur geriame kavą, kur jaukiausia vieta knygai paskaityti ar gražiausias vaizdas pro langą. Nuotolinis darbas mūsų įmonėje vyrauja visur ir esame prie to pripratę. Net ir priimtus naujokus apmokome, supažindiname su įmone bei komanda pirmiausia nuotoliu“, – sako I. Barienė.

Anot jos, nuotoliniam darbo pokalbiui gerai pasiruošti turi ne tik kandidatas, bet ir darbdavys. „Per trumpą susitikimą darbdaviai turi gebėti palikti malonią ir draugišką atrankos patirtį, kartu perteikti komandos kultūrą, darbo principus ir sunkumus, pažinti ir įvertinti kandidato tinkamumą. Daugelis dalykų gyvame interviu, kai kandidatai ateidavo į biurą, pasimatydavo natūraliai, o dabar reikia daugiau planuoti ir ieškoti kūrybingų sprendimų“, – pastebi I. Barienė.

Vienas tokių pavyzdžių yra tai, kad nuotoliniuose darbo pokalbiuose siūlome virtualiai išgerti kavos su keliais galimos komandos nariais. Taip kandidatas gali pasikalbėti su įmonės darbuotojais, užduoti jiems klausimų, pajusti vidines nuotaikas, būtent įmonėje dirbantys žmonės jas geriausiai atskleidžia.

„Tiesą sakant, suorganizuoti tokį gyvą pabendravimą prieš įsidarbinant mums sunkiai pavyktų, nes dalis kolegų šiuo metu yra ne Lietuvoje: kažkas derina darbą su keliavimu po Ispaniją, kažkas laisvu metu gaudo bangas su burlente Atlanto vandenyne“, – sako I. Barienė

Techninės ir kitos detalės, į kurias reikia atkreipti dėmesį

Ne mažiau svarbu prieš nuotolinį pokalbį skirti laiko techninėms detalėms patikrinti: kaip veikia internetas, kamera, mikrofonas, ar yra tinkamas apšvietimas, ar bus patogu sėdėti, ar turėsite po ranka stiklinę vandens. Jei iškyla problemų ir dėl techninių trukdžių negalite prisijungti arba vėluojate, specialistė pataria būtinai informuoti galimą darbdavį ir sutarti dėl naujo laiko.

„Darbo pokalbiuose kartais tenka virtualiai susipažinti su kandidatų naminiais gyvūnais, išgirsti, kaip už sienos juokiasi žaidžiantys vaikai. Jeigu tai neblaško paties pokalbio dalyvio dėmesio ir netrukdo jam susikaupti, nereikėtų dėl to stipriai nerimauti, nes mums tik smagiau, kai pokalbis tampa mažiau formalus, galime artimiau susipažinti“, – teigia I. Barienė.

Anot jos, įvairios nuotolinio darbo pokalbio detalės kandidatui taip pat turėtų padėti susidaryti tikslesnę nuomonę apie galimą darbdavį. Pavyzdžiui, jei norite dirbti dinamiškoje ir greitus sprendimus priimančioje įmonėje, atkreipkite dėmesį į atrankos proceso lankstumą, kaip sekėsi rasti abiem pusėms tinkamą laiką susitikimui, o prireikus – jį perkelti.

„Jeigu darbdavys sako, kad vertina laisvę, o realybėje to nepastebėjote, vertėtų detaliau pasidomėti, kaip įmonė vykdo atskirus procesus ir kaip dažnai juos pritaiko individualioms situacijoms.

Nuotolinio darbo pokalbio metu turite jaustis gerai ir išeiti iš jo puikiai nusiteikę, turėdami atsakymus į visus klausimus, kurie jums padės apsispręsti, ar radote svajonių darbą“, – sako personalo vadovė.

Taip pat ji prideda, kad nevertėtų nuleisti rankų, jei pokalbis nebuvo sėkmingas bei ragina gauti grįžtamąjį ryšį, pasimokyti iš klaidų, atsižvelgti į silpnąsias puses ir bandyti dar kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)