2019 m. liepos mėnesį CV-Online vykdė Lietuvos dirbančiųjų pasitenkinimo darbu apklausą. 1 tūkst. apklausos respondentų iš visos Lietuvos dešimtbalėje sistemoje vertino 16 išorinių pasitenkinimo darbu veiksnių, pradedant mikroklimatu įmonėje, darbo įdomumu ir baigiant – atlyginimu. Bendras pasitenkinimo darbu vidurkis Lietuvoje siekia 6,05 balo.

Pagrindiniai išoriniai pasitenkinimo darbu veiksniai:

• Darbo užmokestis;
• Darbo turinys ir pobūdis;
• Vadovas;
• Bendradarbiai;
• Darbo sąlygos.

Apklausoje šie veiksniai buvo išskaidyti dar smulkiau ir kiekvieną iš jų šiuo metu dirbantys turėjo įvertinti nuo 1 (visiškai nepatenkintas, netinkamas, blogas) iki 10 (visiškai patenkintas, teisingas, tinkamas, atitinkantis lūkesčius) balų.

Apibendrinti apklausos rezultatai rodo, kad darbuotojai mažiausiai patenkinti karjeros galimybėmis – 3,97 balo, motyvacinėmis priemonėmis – 4,29 balo, bei galimybėmis užsidirbti – 4,49 balo. Beje, atlyginimas įvertintas vidutiniškai – 5,4 balo.

Tuo tarpu darbovietės lokaciją darbuotojai įvertino geriausiai iš visų 16 veiksnių – 7,55 balo. Kolektyvas sulaukė 7,1 balo, darbo priemonės – 7,08 balo, o darbo pobūdis – 7 balų.

Pasitenkinimas darbu pagal pareigų sritį

Pagal užimamų pareigų sritį, labiausiai patenkinti savo darbu žiniasklaidos / ryšių su visuomene, teisės, bankų/draudimo, švietimo, farmacijos ir paslaugų sričių darbuotojai.

Pasitenkinimas darbu pagal pareigų lygį

Tyrime buvo nagrinėjamas darbuotojo užimamų pareigų lygio ir pasitenkinimo darbu ryšys. Vadovų pasitenkinimo darbu vidurkis – 6,74, specialistų – 5,84, o nekvalifikuoti darbininkų – 4,44 balo.

Didžiausi skirtumai (didesnis nei 2 balų skirtumas) tarp aukščiausio ir žemiausio lygio darbuotojų išryškėjo vertinant šiuos veiksnius: darbo priemones ir įrankius, darbo sąlygas, darbo vietovę, vadovus, karjeros galimybes, motyvacines priemones, galimybes tobulėti, galimybes užsidirbti, atlyginimą, darbo pobūdį.

Tarp vadovų ir specialistų ryškesni skirtumai (bent 1 balo skirtumas) buvo užfiksuoti vertinant šiuos veiksnius: vidinę komunikaciją, darbo priemones ir įrankius, galimybes mokytis ir tobulėti, galimybes užsidirbti ir darbo krūvį.

Pasitenkinimas darbu pagal amžiaus grupes

Pagal amžiaus grupes labiausiai patenkinti savo darbu yra darbo rinkos naujokai. 18–25 metų amžiaus darbuotojų pasitenkinimo darbo vidurkis siekia 6,17 balo. Mažiausiai darbu patenkinti 48–59 metų amžiaus darbuotojai – 5,4 balo.

Labiausiai 18–25 ir 48–59 metų amžiaus grupių darbuotojų nuomonės išsiskyrė vertinant šiuos veiksnius: galimybę užsidirbti, karjeros galimybes, vadovus, kolektyvą, darbo priemones ir įrankius, vidinę komunikaciją, pagarbą. Jaunesnieji darbuotojai šiuos veiksnius vertino daug pozityviau ir vidutiniškai 1 balu geriau, nei vyresnieji kolegos.

26–35 metų amžiaus darbuotojų pasitenkinimo darbu vidurkis – 5,74, jie labiausiai patenkinti kolektyvu ir darbo vieta. 36–47 metų amžiaus darbuotojų pasitenkinimo darbu vidurkis – 5,76, jie labiausiai patenkinti darbo pobūdžiu ir darbo vieta. Abi šios amžiaus grupės mažiausiai patenkintos motyvacine sistema ir karjeros galimybėmis.

Vyresnių nei 60 metų darbuotojų pasitenkinimo darbo vidurkis 5,98, jie labiausiai patenkinti darbo vieta, darbo sąlygomis bei darbo priemonėmis ir įrankiais.

Pasitenkinimas darbu pagal lytį

Vyrų pasitenkinimo darbo vidurkis – 5,6 balo, moterų – 5,77. Rezultatai pagal lytį gan panašūs ir didelio atotrūkio vertinant atskirus veiksnius nepastebėta.

25 proc. respondentų aktyviai ieško naujo darbo, o net 57 proc. apklausos dalyvių darbo aktyviai neieško, tačiau nuolat tikrina naujausius darbo pasiūlymus ir domisi naujo darbo galimybėmis.
Aktyviai ieškantys darbo labiausiai yra nepatenkinti dabartiniame darbe esančiomis karjeros galimybėmis ir motyvacine sistema, taip pat jų netenkina atlyginimo dydis, bei galimybių mokytis ir tobulėti stoka.

Net 75 proc. apklausoje dalyvavusių dirbančiųjų mano, kad jų darbas yra nuvertinamas ir jie gauna per mažą atlyginimą. Respondentai mano, kad teisingas atlygis už jų darbą turėtų būti 50 proc. didesnis už dabartinį gaunamą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)