1. Pradėkite prieš pradėdami.

Vykdymo konsultantas Michaelas Watkinsas pataria pasirinkti konkrečią dieną ir laiką, kai vizualizuosite, kaip perimate naująjį savo vaidmenį. Sunku veržliai pradėti, kai žmogaus savęs vaizdinys įstrigęs praeityje. Mintyse įsivaizduodami, kaip „tampate“ nauju žmogumi, dar prieš įžengdami pro duris jau įsuksite vyksmą. Tai itin pravartu vadovams.

Pasak buvusio Harvardo profesoriaus Ramo Charano, bene sunkiausia pereiti iš siauros srities specialisto į bendras problemas sprendžiančio vadovo kėdę. Kai mąstysite apie naujas savo pareigas, neužmirškite įsivaizduoti, kaip jos susijusios su bendresne situacija.

Pavyzdžiui, kalbant apie sudėtingiausią naują darbą, JAV prezidento postą, tyrimai parodė, kad vienas patikimiausių prezidento sėkmės rodiklių yra tai, kaip anksti prasidėjo perėjimas ir kaip sėkmingai jis buvo įvykdytas.

2. Tegul rezultatai kalba už jus.

Naujas darbas gali gąsdinti, nes reikalauja įsitvirtinti organizacijos hierarchijoje. Nemažai žmonių persistengia, bando atsverti pradinį nervingumą verždamiesi per greitai ir per anksti įsitvirtinti. Tai ne visada produktyvu. Kalifornijos universiteto (Los Andželas) tyrėja Corinne Bendersky tvirtina, kad laikui bėgant ekstravertai kolektyve praranda statusą.

Geriau iš pradžių susitelkite į kelis prasmingesnius laimėjimus, gerą vardą pelnykite puikiais savo, kaip vadovo, sprendimais, o tada pamažu stiprinkite pozicijas.

3. Prikaupkite motyvacijos atsargų.

Pirmą dieną naujame darbe jausitės kunkuliuojantis energija. Na, o kaip trisdešimtą? Gal jau mažiau. Motyvacija atsinaujina pliūpsniais. Štai kodėl Stanfordo psichologas B. J. Foggas rekomenduoja pasinaudoti „motyvacijos bangomis“, kad įstengtumėte ištverti „motyvacijos sausrą“.

Jei esate naujas prekybininkas, pasinaudokite motyvacijos bangomis − užmegzkite naujus kontaktus, mokykitės naujų metodų. Tuomet nuslūgus entuziazmui galėsite leisti sau prabangą dirbti tiesioginį savo darbą, nesijaudindami dėl šalutinių, ne tokių įdomių užduočių.

4. Palaikykite nuotaiką mažais laimėjimais.

Gal ir negalima lyginti naujo darbo su išgijimu nuo priklausomybių, tačiau tokios programos kaip anoniminių alkoholikų pasiūlo ir naudingų patarimų. Jos nariams nenurodoma išlikti neapsvaigusiems iki gyvenimo pabaigos, ne, jie raginami ištverti „dvidešimt keturias valandas“.

Panašų dalyką pabrėžė Karlas Weickas savo pamatiniame veikale apie „mažus laimėjimus“. Jam pritaria Harvardo profesorė Teresa Amabile. Ji išnagrinėjo 12 tūkst. kelių šimtų darbuotojų
kasdien rašomo dienoraščio įrašų ir teigia, kad svarbiausias motyvuojantis veiksnys yra prasmingas darbas. Laimėjimai neturi būti dideli, kad būtų prasmingi. Užėmę naują poziciją, apsibrėžkite „didelės tikimybės“ siekinius, o juos pasiekę, švęskite. Tai suteiks jums motyvacijos ir energijos vėliau imtis didesnių iššūkių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją