Jaunimo nedarbas Lietuvoje

Jaunimo įsidarbinimas ir verslumas yra didelė problema visoje Europoje. Nuo pandemijos pradžios išaugo bedarbių skaičius, ir nors dabar situacija Lietuvoje gėrėja, jaunimui trūksta motyvacijos imtis verslumo ar išlikti darbo vietoje ilgesnį laiką.

„Užimtumo tarnybos duomenimis, šiuo metu jaunimas turi bene idealiausias sąlygas įsidarbinti, lyginant su kitomis amžiaus grupėmis. Tačiau ryškėja tendencija, kad darbus jie keičia kas kelis mėnesius ar net kelias dienas. Tai įvardinčiau kaip didžiausią kliūtį, nes formuojamas nepatikimo darbuotojo įvaizdis“, – teigė Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Gytis Darulis. Jaunų žmonių iniciatyvos trūkumas matomas tiek samdomam darbui, tiek savo paties verslo kūrimui ar dalyvavimui mokymuose.

Oficialios statistikos portale pateikiama 2021 metų statistika, kurioje pavaizduotas jaunų vyrų ir moterų nedarbas Lietuvoje. Nuo 15 iki 24 metų nedirbančių, nesimokančių ir mokymuose nedalyvaujančių vyrų ir moterų skaičiai siekia 10,9 procentus, o nuo 15 iki 29 metų siekia 12,3 procentus. Pastebėtina, jog pandemijos metu šiek tiek kilę skaičiai, panašūs buvo dar iki pandemijos pradžios.

„Social BUZZ“ rezultatai

„Daugiausia dėmesio bus skiriama nepasiturinčių jaunuolių poreikiams gauti stabilias pajamas“,- sako „Aktyvus jaunimas“ projektų vadovė Sophia Raineri. Kaip rodo Eurostato statistiniai duomenys – mažiau galimybių turinčiam jaunimui sunkiau gauti stabilias pajamas, nes sunku įsidarbinti arba tapti verslininkais dėl patirties ir žinių trūkumo.

Pagrindiniai projekto rezultatai – „Social BUZZ“ vadovas: tai metodinė sistema skirta padėti jaunimo darbuotojams tobulinti savo įgūdžius ir kompetencijas darbui su jaunais verslininkais, kurie turi ribotas galimybes mokytis ir tobulėti verslo sektoriuje. Planuojama sukurti socialinio verslo internetinę platformą, kurioje bus talpinama jaunų žmonių verslo idėjų veiksmų planai. Taip pat bus ruošiama socialinio verslumo programa, kuri apims mokymus jaunimo darbuotojams, mentorystės programą ir darbo metodiką, kurios pagrindinis dėmesys bus skiriamas verslo ugdymui.

Organizacijų gausa

„Social BUZZ“ projektas įgyvendinamas kartu su organizacijomis iš Lietuvos, Kroatijos, Turkijos bei Rumunijos, ir yra finansuojamas Europos Sąjungos per Erasmus+ jaunimo bendradarbiavimo programą.

Pradedamas jau 2022 m. vasario 1d., per dvejus metus projektas įgyvendins daugybę tarptautinių veiklų Rumunijoje, Lietuvoje, Kroatijoje ir Turkijoje. Laukia jaunimo darbuotojų mokymo kursai, trys tarptautiniai susitikimai (vienas iš jų nuotoliniu būdu) bei keturi su projekto tema susiję renginiai, po vieną kiekvienoje organizacijoje.

Bendradarbiavimas jaunimo ir visuomenės sektoriuose yra Erasmus+ programos prioritetas bei asociacijos „Aktyvus jaunimas“ tikslas. „Aktyvus jaunimas“ nuo organizacijos įkūrimo pradžios, jau yra įgyvendinęs daugiau nei 70 projektų susijusių su jaunimu, ir keliskart tiek, bendradarbiaujant su kitomis organizacijos. Asociacija kviečia jaunimą prisijungti prie vykdomų veiklų, kurias galite rasti mūsų renginių kalendoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)