Visgi svajoti vertėtų atsargiau. Darbas iš namų turi ir tamsiąją pusę, ir tikrai yra dalykų, kuriuos iš jūsų atima. Maža to, nuolatinis darbas iš namų gali apriboti ar netgi pakenkti jūsų karjerai, rašoma tinklalapyje forbes.com.

Visų pirma, nenuvertinkite socialinės izoliacijos žalos. Kolumbijos universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu analizavo 226 tūkst. 638 žmonių iš Šiaurės Amerikos, Europos ir Azijos patirtį. Visuose regionuose užfiksuotas nerimo sutrikimų ir depresijos paūmėjimas. Šios bėdos tiesiogiai siejamos su prastėjančiais santykiais ir nuotoliniu bendravimu, su kuo tenka susidurti nuo pat prieš daugiau nei metus prasidėjusios pandemijos pradžios. Darbas – ta vieta, kur galime bendrauti ir mėgautis santykiais su kolegomis, tad viso to prievarta atsisakyti tikrai nelengva. Ir, nors iš pradžių taip ir neatrodo, itin žalinga.

Yra daugybė kitų priežasčių, kodėl nuolatinis darbas iš namų tikrai nėra geriausias pasirinkimas tiek jūsų karjerai, tiek asmeninei laimei ir išsipildymui.

Kolegos

Neretai paklausus žmogaus, kodėl jam patinka jo darbovietė, kaip vieną iš priežasčių jis pamini ten dirbančius žmones. Tie, su kuriais tenka dirbti, sudaro nemenką dalį to, kaip konkrečią darbo vietą vertina darbuotojas. Kolegų pagalba, sąmojis, bendros veiklos, pasitempti verčiantys vadovų reikalavimai ir iššūkiai – štai dėl to darbas mums teikia džiaugsmą. Nors palaikyti santykius su kolegomis galima ir nuotoliniu būdu, jie tikrai savo gyliu ir kokybe neprilygsta gyvam bendravimui.

Nuolat dirbant iš namų, neabejotinai sumažės ryšių. Yra žmonių, su kuriais nesimatote, nes gerai jų nepažįstate, tad nusiųsti jiems trumpąją žinutę – dar nėra santykiai. Nors žmones galima pažinti ir virtualiai, tai tikrai ne tas pats, kaip su jais bendrauti neoficialiai. Nuolat dirbdami iš namų, netenkame galimybės kartu išgerti kavos per pertraukėlę ar netyčia lifte susidurti su daugybę metų nematytu kolega iš ankstesnės darbovietės.

Jūsų socialinis kapitalas – darbovietėje užmegzti santykiai – yra tarsi jūsų banko sąskaita. Galbūt prieš pandemiją jos skaičiai ir džiugino, bet atsirado nenumatytų išlaidų, ir suma sumažėjo, tad reikia pasukti galvą, kaip situaciją pagerinti.

Naujos žinios ir įkvėpimo šaltiniai

Yra nemenka tikimybė, kad namuose galiausiai ims darytis nuobodu. Juk visas gyvenimas apsiriboja vien namais – namuose ir valgote, ir sportuojate, ir apsipirkinėjate, ir dirbate. Tik tai, kad galite tai daryti, dar nereiškia, kad taip ir turėtumėte daryti. Darbas biure žymiai labiau stimuliuoja ir paįvairina mūsų dieną. Vystate į darbą, garaže arba lifte sutinkate kolegų, einate pietauti, prasilenkiate konferencijų salėse, susitinkate kavos. Nors tokie dalykai ir atrodo savaime suprantami, be jų darbo diena praranda žavesį – namie kiekvieną dieną matydami tik savo kompiuterio ekraną to niekada nepatirsite.

Be to, šalia kitų žmonių žymiai lengviau mokytis ir tobulėti. Ir ne vien profesinėje sferoje. Biure galite netyčia išgirsti pokalbį apie problemas, pavyzdžiui, tiekimo grandinėje ir tai, kaip jūsų kolegos jas sprendžia. Arba pokalbis virtuvėlėje prie kavos, kaip elgtis su itin įnoringu klientu, ir kaip jūsų bendradarbis geba suvaldyti neigiamas emocijas ir konstruktyviai reaguoti. O kur dar kolegės pasakojimas apie kursus, kuriuos neseniai baigė ir labai džiaugiasi įgytomis žiniomis. Tokios galimybės sužinoti naujų dalykų, pasidalinti patirtimi ir rasti įkvėpimo tiesiog būtinos laimingam profesiniam ir asmeniniam gyvenimui.

Darbo našumas

Iš namų tikrai galima nuveikti daug, greičiausiai niekas negalėtų kaltinti prastais darbo rezultatais. Bet svarbu nemeluoti sau ir nebijoti prisipažinti, kad darbas iš namų toli gražu ne idealus. Remiantis keliais moksliniais tyrimais, sudėtingesnės darbo užduotys ar tos, kurias būtina spręsti skubiai, reikalaujančios bendradarbiavimo, namuose atliekamos ne taip gerai, kaip kad būtų įmanoma kitomis sąlygomis. Taigi, jeigu turite galimybę vieną ar kitą užduoti atlikti akis į akį dirbdami kartu su kolegomis, nepraleiskite jos, neleiskite galimybei dirbti namie su šlepetėmis iš jūsų atimti galimybę gauti naudos karjerai.

Ribos

Dar vienas darbo iš biuro privalumas – namų ir darbo erdvių ribos. Dauguma žmonių per karantiną skundžiasi, kad pasidarė sunkiau išjungti darbo režimą. Nešiojamasis kompiuteris ant virtuvės stalo bado akis ir darosi labai sunku atskirti darbą ir asmeninį gyvenimą. Jeigu tokia būsena tęsiasi ilgą laiką, gali ištikti pervargimas ar perdegimas. Darbas biure savaime tokios darbo ir likusio gyvenimo atskirties negarantuoja, tačiau neabejotinai padeda užsitikrinti bent jau šiokį tokį atstumą (tiek tiesiogine, tiek netiesiogine to prasme), o tai savaime į naudą.

Darbas iš namų

Priminimas apie save

Kad ir kaip vadovai ir darbdaviai stengtųsi to vengti, tiesa ta, kad, jeigu nesirodote biure, jus gali tiesiog užmiršti. Straipsnio autorius teigia pažinojęs vieną vadovę, kuris labai stengėsi neužmiršti nuotoliniu būdu dirbančios savo komandos, tad ant kompiuterio ekrano prisiklijavo lapelių su jų vardais. Tai buvo jos strategija, kaip nepamiršti nematomų žmonių. Kad ir kaip ten bebūtų, faktas tas, kad žmonės koncentruojasi į tai, ką mato prieš akis, ir nors galima išmokti pastebėti ir menkiau matomus dalykus, tam jau reikia papildomų pastangų.

Tai labai svarbu tiek jūsų darbui, tiek karjeros galimybėms. Liūdna tiesa ta, kad, jeigu jūsų nėra biure, galite likti be svarbaus projekto ar naujos galimybės. Nors darbas iš namų vertinamas vis palankiau, nuotoliniu būdu dirbantieji kažkodėl vertinami prasčiau nei tie, kurie tą patį darbą dirba iš biurų. Arba kai vadovas formuoja naują komandą, jis gali tiesiog apie jus nepagalvoti vien todėl, kad nepamena, kada jus matė gyvai. Nors tokios situacijos žalingos, ir bendrovės stengiasi bet kokia kaina jų išvengti, bent jau kol kas realybė būtent tokia.

Tikslas

Vienas iš dalykų, suteikiančių mums jausmą, jog darome kažką svarbaus, yra darbe matoma prasmė. Ir bėda ta, kad dirbdami iš namų, galite nebesijausti nei tokie svarbūs, nei tokie reikalingi, kokie buvote dirbdami biure. Komandos jausmas siekiant bendro tikslo – labai galinga jėga. Gyvai žymiai lengviau pajusti, kaip jūsų pastangos atsiperka, prisideda prie bendro tikslo ir galiausiai rezultato.

Taigi, jokiais būdais nevalia nuvertinti komandos energijos ir motyvacijos. Jausmas, jog mūsų darbas yra svarbus, vienas iš geriausių, kokius tik galima patirti profesiniame gyvenime, ir kompiuterio ekranas jo tikrai neperteiks.

Ir pabaigai...

Žinoma, darbas biure toli gražu nėra idealus. Kaip ir darbas iš namų. Idealiausias variantas greičiausiai būtų hibridinis darbas, renkantis, koks darbo formatas priimtinesnis vieną ar kitą dieną. Lankstumas darbe – vienas iš didžiausių ir svarbiausių šiuolaikinės darbovietės privalumų. Svarbiausia – pusiausvyra, kai nenukenčia nei karjera, nei sveikata, nei gyvenimas už darbo ribų. Juk nenorite visiems laikams užsidaryti namuose ir vieną dieną skaudžiai suprasti, kiek daug netekote santykių, naujų žinių, pasitenkinimo darbu ir karjeros galimybių klausimais?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)