Lietuvoje visuomenėje gajas standartines biuro taisykles nutarusios sulaužyti šalies bendrovės džiaugiasi tokiu sprendimu, o jų darbuotojai tvirtina pasisėmę itin vertingos patirties.

Visų pirma, tiek remiantis įvairiais tyrimais, tiek ir darbuotojų pastebėjimais, gyvūnai padeda skatinti socialumą. Mat darbo vietoje esantys gyvūnai aktyvina jais susidomėjusių kolegų bendravimą ir tuo pačiu skatina stipresnės komandos bei draugiškesnės darbinės atmosferos kūrimą.

Kad tokie maži dalykai visgi veikia ir teikia daug naudos, pastebi ir tarptautinės informacinių technologijų sprendimų bendrovės „Nortal“ padalinio Lietuvoje personalo valdymo partnerė Kristina Berulienė. Anot jos, pavyzdys, kad galima atsivesti augintinius į darbą, buvo perimtas iš Estijos sostinėje Taline esančios įmonės būstinės.

„Tai labai sena tradicija, kuri vis populiarėjo, o dabar darbe būnančių darbuotojų gyvūnai jau yra kaip šeimos nariai. Šių darbuotojų kolegos mato, kad augintiniams čia patinka, juos visi myli, tad ir patys susivilioja idėja vestis savo gyvūnus į darbą“, – pasakoja K. Berulienė.

Padeda atsipalaiduoti

Būtent šunų santykis su kitais augintiniais, tiek ir pačių darbuotojų bendravimas su gyvūnais ir jų šeimininkais, padeda formuoti stiprią, draugiškais ryšiais paremtą komandą, kas taip pat skatina darbuotojų lojalumą bei mažina jų kaitą.

„Tokia praktika padeda išsivaduoti nuo požiūrio, kad darbas biure yra griežtas, jog jo metu negali būti jokių papildomų trikdžių. Biuras yra tokia pati vieta kaip ir namai, tad gyvūnai ar kiti dalykai, kurie, atrodytų, gali būti tik namuose, kaip tik palengvina, skatina laisvesnį bendravimą, ryšių užsimezgimą“, – apibendrina „Nortal“ padalinio Lietuvoje personalo valdymo partnerė.

Kitas itin svarbus aspektas, į kurį atkreipiamas dėmesys – gyvūnai mažina streso lygį. Žmonės, kurie atsiveda augintinius į darbą, jaučia kur kas mažiau streso nei tie, kurių gyvūnai liko namuose. Taip pat atskirai dirbantiems, savo nuosavus kabinetus turintiems žmonėms tai padeda kovoti su galinčiu užplūsti vienišumo jausmu.

Su tuo visiškai sutinka „Nortal“ dirbantis programuotojas Danielius. Tiek jis, tiek kitoje įmonėje dirbanti jo žmona noriai vedasi šunį Pokį į darbą.

„Jis yra pripratęs prie buvimo biure. Be to, didžiąją laiko dalį jis pramiega, tad jam kaip ir nėra labai svarbu, kur miegoti. O kalbant apie aktyvų laiką, manau, kad jam labai smagu čia, nes žmonės jį pakalbina, su juo pažaidžia. Tiek man, tiek bendradarbiams pagrindinis privalumas yra tas, kad šuns buvimas biure turi antistresinių savybių – dirbame įtemptą protinį darbą, tad augintinis leidžia prasiblaškyti, kas netgi padeda produktyvumui“, – šypsosi programuotojas.

Nebereikia nerimauti dėl augintinio

Kaip pastebi „Nortal“ darbuotojai, biure esantys gyvūnai padeda ir produktyvumui, našumui. Mat esant galimybei atsivesti savo augintinius į darbą, darbuotojams nebereikia nerimauti, ar būnant vienam namuose jam nieko blogo neatsitiks, kas ypač aktualu šalį užplūdus karščiams. Tad galima koncentruotis tik į darbą.

Tai puikiai supranta nuolat dešimties mėnesių amžiaus Dipį į darbą atsivedanti atrankų specialistė Jurgita. Ji teigia, kad šuns vedžiojimas padeda daryti reikalingas pertraukėles nuo sėdėjimo prie kompiuterio. Be to, nereikia nerimauti dėl savo juodo cvergšnaucerio.

„Jis yra visų draugas – ar namuose, ar gatvėje, ar biure. Jis itin socialus, jam malonu būti prie žmonių, taip pat labai mėgsta žaisti, būti su kitais šunimis. Todėl jis būna itin neramus, kai lieka vienas namuose, gali net pridaryti daug betvarkės. Vienąkart net sugraužė elektroninę knygų skaityklę“, – dabar iš tokių šuns išdaigų juokiasi mergina.

Tai, kad tokia praktika padeda ne tik darbuotojams, bet ir jų augintiniams, pastebi ir „Nortal“ programuotojas Dmitrijus. Nors jo pusantrų metų šuns Nero charakteris yra kiek piktesnis, tačiau buvimas su kitais šunimis padeda susidraugauti ir keisti būdą.

„Jis yra labai paklusnus – Nero net du kartus baigė dresiravimo mokyklą. Jis itin mėgsta žaisti su kitais, pamažu susidraugauja su kitais šunimis. Tad itin naudinga ir smagu, kad Nero galima atsivesti į biurą“, – teigia Dmitrijus.

Jam antrina ir tokio sprendimo nauda įsitikinęs „Nortal“ programuotojas Vaidas, kuris dažnai į biurą atsiveda ketverių metų Pepę.

„Ji labai mėgsta ateiti į mano darbo vietą, čia pasivaikščioti, pakelti kitiems nuotaiką“, – patirtimi dalinasi pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)