„Kiekviena įstaiga gali rasti būdą, kaip tapti daug jaukesne savo darbuotojams“, – pasakoja Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės direktoriaus pavaduotojas strategijai ir valdymui Danas Bakša kartu su komanda jau kelis metus įgyvendinantis vieną iš įstaigos strateginių krypčių „Trokštamiausias darbdavys“.

Kai geras oras, darbuotojai sportuoja lauke

Kelti darbo užmokestį – dar ne viskas

Beveik dvigubai – tiek vidutiniškai per du metus kilo darbo užmokestis Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės medicinos darbuotojams ir tai – vienas didžiausių šios kategorijos augimų visoje Lietuvoje. Vis dėlto, ne vienerius metus sveikatos priežiūros sektoriuje vadybos procesus analizuojančio ir optimalių sprendimų ieškančio D. Bakšos teigimu, net stipri finansinė motyvacija negali tapti vienintele darbuotojų paskatinimo priemone. „Tai ypač aktualu sveikatos priežiūros įstaigose, kur personalas atiduoda daug emocinių ir fizinių jėgų. Būtent jas ir siekiame padėti atkurti ne vienkartiniais paskatinimais, o kasdien: juk kaip ligoninė tam turime ir žinių, ir resursų“, – pranešime žiniasklaidai sako D. Bakša.

Įstaigos kineziterapeutai veda net dvi mankštas per dieną

Pirmas žingsnis – sveikatinimas

Minimi ligoninės resursai – įdirbis rūpinantis pacientų sveikata. Tas pačias žinias, praktiką, priemones įstaiga panaudoja ir darbuotojų sveikatinimui: štai norintys sveikai maitintis, gali tai pradėti ligoninės kavinėje, kur kiekvienas patiekalas įvertintas ligoninės dietologų – apskaičiuota ne tik jo maistinė vertė, bet ir kalorijos. Ieškantiems aktyvesnio gyvenimo būdo, taip pat yra puiki galimybė: patyrę įstaigos kineziterapeutai veda net dvi mankštas per dieną, o kartais mankštas pakeičia ir nuotaikingos zumbos pamokos. „Šiltuoju sezonu mankštoms išnaudojame ligoninę supantį parką – taip irgi vienas iš ligoninės „resursų“. Juk būtent sveikatinimo tikslais jis kadaise ir buvo sodintas“, – pasakoja D. Bakša.

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės kavinės meniu

Tarp kitų įstaigoje siūlomų sveikatinimo priemonių: skiepai nuo gripo, erkinio encefalito, kompensacija supervizijoms ar priemonėms, kurios padeda atsisakyti žalingų įpročių (pavyzdžiui, rūkymo), reguliarios šviežių vaisių ir daržovių vaišės ar net parama norintiems pailsėti sanatorijoje ilgalaikės ligos atveju. „Būtent šias naudas sukūrėme derybų su ligoninės Visų darbuotojų profesine sąjunga metu. Derybų metu dar kartą pasitvirtino, kad visuomenė vis labiau orientuojasi į sveikatingumo tendencijas, taigi ir paskatinimo priemonės susijusios su sveikatinimu tampa ypač aktualios. Tikimės, kad šios ir daugelis kitų pridėtinę vertę iššaukiančių iniciatyvų padės dar labiau stiprinti mūsų jau minėtą strateginę kryptį „Trokštamiausias darbdavys“, – sako D. Bakša.

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės kavinės meniu

Svarbu griauti stereotipus apie tokias įstaigas

Dar vienas žingsnis po finansinės motyvacijos ir sveikatinimo – jaukesnės aplinkos, geresnio mikroklimato kūrimas. „Mūsų specialistai: gausus psichologų būrys, skyrių vadovai ar pats įstaigos vadovas prof. dr. Arūnas Germanavičius reguliariai analizuoja įstaigos mikroklimatą ir taiko konkrečias terapines ar motyvacines priemones skirtas būtent sveikatos priežiūros specialistams. Vis dėlto, šalia viso to nusprendėme imtis ir visiškai neformalių priemonių, kurios gerintų ne tik ligoninės mikroklimatą, bet ir tokių įstaigų įvaizdį apskritai. Taigi modernus laisvalaikio kambarys, sėdmaišiai, kavos automatas, stalo tenisas ar atpalaiduojanti muzika – artimiausia ir beveik įgyvendinta mūsų svajonė“, – pasakoja D.Bakša. Tokiais, nebūtinai tradiciniais sprendimais, ligoninė siekia griauti ir nusistovėjusius stereotipus apie būtent psichikos sveikatos priežiūros įstaigas. „Niekas daugiau nei mes patys šių stereotipų nesugriaus. Kaip tai padaryti? Tiesiog imti ir kurti kitokią, modernią, šiltą, atvirą atmosferą, kurioje brauktume brūkšnį ir kurtume naują pradžią“, – teigia D. Bakša.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)