Prieš savaitę dalyvavau „Krata tavo kieme“ renginyje Vilniuje, kurį inicijavo pelno nesiekianti organizacija „Žaliasis taškas“, užsiimanti prekinių pakuočių atliekų tvarkymo koordinavimu. Renginio metu viename Vilniaus kieme buvo išversti plastiko rūšiavimo konteineriai ir ieškoma, kiek rūšiavimo klaidų padaryta. Tad pamačiau dažniausiai žmonių daromas rūšiavimo klaidas. Surinkau svarbios informacijos, padėsiančios atliekas rūšiuoti geriau.

Lietuvoje rūšiavimo sistema labai draugiška žmonėms – mums nereikia būti perdirbimo ekspertais, nereikia ieškoti ir domėtis, ar pakuotė tikrai gali būti perdirbta. Mūsų pareiga – rūšiuoti, o specialistai likusį darbą padarys už mus.

Kaip tinkamai rūšiuoti?

Taigi, prie namų galime rasti: stiklo, plastiko, popieriaus bei mišrių buitinių atliekų konteinerius. Viskas atrodo paprasta, bet kai imi domėtis plačiau, tampa klaidu. Todėl noriu kuo paprasčiau papasakoti pagrindines atliekų rūšiavimo taisykles.

Taisyklė paprasta – jei nusipirkote supakuotą produktą, net jei tai maistas išsinešimui, tokią pakuotę reikėtų rūšiuoti.

Visos stiklinės pakuotės – stiklainiai, buteliai, stikliniai kosmetikos indeliai, turėtų būti metami į stiklui skirtą konteinerį.

Visos popierinės ir kartoninės dėžutės bei popierinai maišeliai – į popieriaus konteinerį. Į šį kontenerį taip pat galima mesti ir kitą makulatūrą – laikraščius, žurnalus, lankstinukus.

Į plastiko, dar kitaip vadinamą pakuočių konteineriu, turi keliauti visos likusios pakuotės, t.y. tos, kuriose buvo supakuoti daiktai ar produktai.

Visgi į plastiko konteinerį negalima mesti žaislų, įvarių buities reikmenų Taip pat svarbus NE įvairiems su higiena susijusiems daiktams: dantų šepetėliams, skutimosi peiliukams, sauskelnėms, higieniniams įklotams. Šie keliauja į mišrių buitinių atliekų konteinerį.

Ne viskas, kas dūžta, yra stiklas: nereikėtų į stiklo konteinerį mesti keramikos, porceliano, krištolo indų, taip pat negalima mest veidrodžių, langų stiklo – šiuos daiktus reikėtų vežti į stambių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Popieriaus konteineryje ne vieta servetėlėms, wc popieriui, popieriniams rankšluosčiams. Taip pat svarbu – kavos išsinešimui puodeliai nėra vien popieriniai. Juos reikėtų mesti į plastiko konteinerį. Picos dėžę galima mesti į pakuočių konteinerį ar popieriaus konteinerį, jei ji yra visiškai tuščia ir nepermirkusi maisto likučiais. Jeigu tik ištepta – tokią dėžę tikrai galima rūšiuoti.

Nuo siuntinių likusias dėžes svarbiausia išlankstyti, jei reikia – prieš išmetant supjaustyti. Priešingu atveju konteineris užsipildys itin greitai. Lipnios juostos nuo dėžių pašalinti nereikia, atskirti reikėtų lengvai atskiriamas dalis, jei tą padaryt sunku – palikti.

Gyvenantiems individualiose valdose, taip pat daugelyje Lietuvos miestų nėra atskirų konteinerių popieriaus atliekoms – jos rūšiuojamos taip pat į plastiko, dar vadinamą pakuočių atliekų konteinerį, pažymėtą geltona spalva. Po atliekų surinkimo, šio konteinerio turinys dar kartą perrūšiuojamas, popierius atskiriamas.

Mitai apie atliekų rūšiavimą

Tikriausiai esate girdėję ne vieną mitą apie atliekų rūšiavimą. Noriu pasidalinti populiariausiais, kurių paneigimas, tikiuosi motyvuos rūšiuoti labiau:

MITAS: Viskas suverčiama į vieną šiukšlių mašinos sekciją.

Netiesa. Šiukšliavėžės turi kelias sekcijas, tad atliekos viduje nesusimaišo.

MITAS: Vis tiek kartu metame plastiką, metalą, o visko kartu neįmanoma perdirbti.

Netiesa, nes po mūsų išrūšiavimo, atliekos dar kartą perrūšiuojamos pagal rūšis ir perdirbimo galimybes.

MITAS: Niekas neperdirbama.

Netiesa. Geriausias pavyzdys – stiklas, kuris gali būt perdirbamas neribotą kiekį kartų. Lietuvoje visas išrūšiuotas stiklas yra perdirbamas – turime šalyje stiklo perdirbimo gamyklų, tad toli vežti šių atliekų nereikia. Ko gero, nė nereikia sakyti, kad taip pat sėkmingai perdirbamas ir popierius. Tikrai visi esame matę daiktų, pagamintų iš perdirbtų plastiko pakuočių, pavyzdžiui, dažnai iš antrinių žaliavų gaminami šiukšlių maišai. Mitas – paneigtas!

Rūšiavimo atmintinė

Tvaresni pasirinkimai

Svarbu rūšiuoti visas pakuočių atliekas, net jeigu šiandien dalies jų perdirbti nepavyks. Pakuotės, kurias perdirbti sudėtinga, panaudojamos energijai gauti, taigi nenugula sąvartynuose, bet panaudojamos dar kartą. Taip pat nereikėtų galvoti, kad perdirbimo galimybės stovi vietoje – mokslininkai dirba ieškodami sprendimų, kaip panaudoti visas atliekas, tad, jei to nepavyksta padaryti šiandien – galbūt turėsime sėkmės istorijų ateityje.

Jeigu kalbėtume apie tvaresnių pakuočių pasirinkimus – geriau, kad pakuotė būtų vienspalvė, pagaminta iš vienos rūšies medžiagos, o plastikas idealiu atveju turėtų būti skaidrus. Šiuo metu pakuočių ženklinimas, informuojantis apie medžiagą, iš kurios jos yra pagamintos, nėra privalomas, tačiau dalis gamintojų vis tiek nurodo medžiagos tipą. Daugiau apie žymėjimus ir pakuočių tipus informacijos galima rasti ČIA .

Jei prie jūsų namų nėra atliekų rūšiavimo konteinerių ir stovi tik mišrių buitinių atliekų konteineriai, reikėtų kreiptis į savivaldybę – būtent jos yra atsakingos už atliekų tvarkymo sistemos tinkamą funkcionavimą, taip pat už konteinerių poreikio identifikavimą.


Kaip veikia atliekų rūšiavimo sistema?

Kalbant apie tinkamą pakuočių atliekų sutvarkymą, svarbu suprasti, kaip veikia visa sistema. Verslai yra atsakingi už išleidžiamų į rinką pakuočių tinkamą sutvarkymą ir šią užduotį patiki pakuočių atliekų tvarkymo organizacijoms. Na, o šios, bendradarbiaudamos su visomis savivaldybėmis ir atliekų tvarkytojais, užtikrina sklandžią pakuočių atliekų sutvarkymo sistemą. Taip pat šių organizacijų atsakomybė – visuomenės švietimas tinkamo atliekų tvarkymo klausimais, taigi pakuočių atliekų rūšiavimo skatinimas – viena svarbiausių užduočių.

Itin svarbi atliekų rūšiavimo grandis esame mes, galutinis produkto vartotojas. Mums, žmonėms, nereikia rūpintis, ar pakuotė bus perdirbama, svarbu ją rūšiuoti. Likusį darbą padarys specialistai. Pakuočių nebūtina plauti, tačiau PRIVALOMA pašalinti visą turinį ir maisto likučius, išpilti skysčius, o jei pakuotė stipriai užteršta, rekomenduojama ją praskalauti vandeniu.

#SUSITVARKYK ir rūšiuok teisingai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)