Rūbų parduotuvėse kabantys drabužiai dažnai atvyksta iš kitų šalių. Nukeliauja tolimą kelią ir pereina per daug rankų, kol atsiduria mūsiškėse. Taigi, pirmoji priežastis, kodėl verta plauti naujai nusipirktus drabužius yra ta, kad parduotuvėje jį galimai pasimatavo ne vienas žmogus. Jame gali būti palikta bakterijų, odos dalelių ar net gyvūnėlių, pavyzdžiui utėlių. Oj, tikrai būtų labai nemalonu. Tikriausiai, ne kartą esate pastebėję ir ant žemės besimėtančius drabužius, kurie pakabinami atgal ant pakabos, o vėliau glaudžiasi prie mūsų kūno.

Kita priežastis, kodėl verta plauti naujai pirktus drabužius yra ta, kad naujų drabužių paviršiuje dažnai lieka dažų kiekis, kuris nebuvo absorbuojamas dažymo metu. Jei naujai nusipirkto rūbo neišplausite prieš jį dėvėdami, likę dažai gali persiduoti ant odos ar kitų drabužių. Jautresnę odą turintiems likę dažai gali sukelti bėrimus. Ypač vaikams, kurių oda yra jautri bet kokiems cheminiams dirgikliams. Todėl vaikų bei kūdikių naujus drabužius būtina išskalbti. Jei audinys tai leidžia 60 laipsnių ar aukštesnėje temperatūroje. Mikroorganizmus naikina ne tik skalbimas 60 laipsnių temperatūroje, bet ir skalbinių džiovinimas džiovyklėje. Arba senas ir geras metodas – lyginimas.

Toma Šokelė

Trečioji priežastis, kodėl svarbu išplauti naujai nusipirktus drabužius yra tai, kad gamybos metu nauji drabužiai gali būti apdorojami įvairiausiomis cheminėmis medžiagomis ir taip apsaugotų juos gabenant. Cheminės medžiagos apima dėmių repelentus, spalvų tvirtinimo priemones, minkštumą gerinančias medžiagas ir kt. Kai drabužiai siunčiami dideliais atstumais, gamintojai netgi gali juos apdoroti medžiaga, kuri padeda išvengti pelėsio susidarymo ant audinio.

Naujus drabužius, jei įmanoma, skalbkite vienus. Tai neleis cheminėms medžiagoms ir puriems dažams pereiti ant kitų skalbinių. Nepamirškite rankšluosčių ir patalynės. Reikia skalbti ne tik naujus drabužius, rankšluosčiai bei patalynė taip pat turėtų būti plaunami! Naujų rankšluosčių plovimas gali pagerinti jų sugeriamumą pašalinant apsaugines paviršiaus dangas.

Taip pat nuplaukite, nuvalykite ir naujus daiktus. Daiktai paprastai valomi prieš juos parduodant, tačiau juos parsinešus į namus, verta nuplauti. Vėlgi, galimai juos lietė daugybė rankų.

Toma Šokelė

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)