Įsigijus drabužį parduotuvėje, konsultantė informuoja apie priežiūros rekomendacijas. Pirkdama apatinį trikotažą suklusau: skalbkite rankomis ar naudojant švelnią skalbimo mašinos programą ir nenaudokite audinių minkštiklio. Pasidomėjau, kodėl, ir tapo aišku. Perkant vėjui bei lietui nepralaidžią striukę kitoje parduotuvėje, konsultantė vėl informuoja, kad nenaudočiau minkštiklio.

Pasikapsčiau akyliau ir pateikiu septynetuką tų audinių bei gaminių, kuriems minkštiklis nėra geriausias draugas.

1. Mikropluoštas. Mikropluošto siūlas lyg pasišiaušęs ežys. Tokia siūlo struktūra padeda geriau surinkti bei atgal ant paviršiaus nepaleisti nešvarumų. Minkštiklis siūlo ežiukus padaro glotniais. Mikropluoštas praranda savo funkciją ir prasčiau surenka nešvarumus, mikroorganizmus. Iš mikropluošto gaminamos šluotės, grindų plovimo šluostės, rankšluosčiai.

2. Sportinė apranga. Daugelis sportinių drabužių turi technologiją, kuri sugeria prakaitą, leidžia odai kvėpuoti. Sportiniai drabužiai sportuojant greitai džiūva. Jei šiems drabužiams naudosime minkštiklį, audinys praras funkciją gerai ir greitai išdžiūti.

3. Rankšluosčiai. Audinių minkštiklis gali sumažina kilpinio audinio ir kitų purių audinių sugeriamumą. Ilgainiui rankšluosčiai nesugeria taip gerai vandens, kaip buvo nauji.

4. Vandeniui atsparūs drabužiai. Šie drabužiai yra impregnuoti. Minkštiklis, minkštindamas audinį po truputį nuo jo atlaisvina impregnantą. Ir striukė ar paltas, kuris yra nepralaidus drėgmei, ilgainiui praranda šią svarbią savybę.

Toma Šokelė

5. Ugniai atsparūs drabužiai. Audinių minkštiklis ilgainiui paveikia audinio atsparumą ugniai. Pasirodo, didžioji dauguma vaikiškų pižamų yra pagamintos būtent iš tokio audinio.

6. Gaminiai, turintys elastano. Taip, tai apatinis trikotažas, tamprės, aptempti džinsai, kojinės, pėdkelnės bei kiti rūbai, ant kurių etiketės galime matyti vienokį ar kitokį procentą elastano. Audinių minkštiklis suminkština audinį, taip ilgainiui sumažindamas audinio elastingumą.

7. Nailonas. Pirma mintis - pėdkelnės. Kad jos neprarastų savo tamprumo savybių, audinių minkštiklio geriau vengti.

Audinių minkštiklio tiesiai ant drabužių nepilkite. Gali likti riebių vaškinių dėmių, kurias bus sunku pašalinti. Plaunant įsitikinkite, kad neperkraunate skalbimo mašinos, kad vanduo galėtų cirkuliuoti ir praskiestų bei paskirstytų minkštiklį ir skalbiklį visame skalbyklės būgne.

Natūralesnės alternatyvos audinių minkštikliui yra:

- Džiovinant - vilnos džiovinimo kamuoliukai;
- Skalbiant - baltasis actas.

SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)