Drabužių skalbimą ir džiovinimą derinu prie savo dienotvarkės. Kadangi drabužius džiovinu džiovyklėje, stengiuosi juos susilankstyti dar šiltus, ką tik išdžiūvusius. Po džiovinimo džiovyklėje, audinys būna suminkštėjęs, šiltas. Jį sulanksčius nelieka džiovinimo raukšlių. Tik lankstymo linkiai.

Sulankstytus drabužius dedu į didelį krepšį, su kuriuo keliaudama per rūbų komodas į vietas sudedu drabužius. Taip vaikai drabužių krūvos nenuverčia ant žemės, ji neapsivelia augintinių plaukais.

Drabužius lyginu ne visada. Naudojuosi džiovyklės garų funkcija, tokią funkciją galima rasti ir tam tikrose skalbimo mašinose. Prieš keliaujant iš namų, rūbus įdedu į džiovyklę, pasirinkusi reikiamą garų kiekį, po dvidešimties minučių turiu išlygintus ar atšviežintus drabužius. Per tą laiką į darželį suruošiu vaikus ar susiruošiu pati. Visi žinome, rytais papildomos minutės tikrai svarbios. Jau ne kartą pagalvojau, kad pakitus elektros kainoms, tiksliau joms šoktelėjus gerokai aukštyn, lengviau atsidūsta namų šeimininkai, turintys aukštesnės energetinės klasės buitinę techniką. Ieškantiems naujos džiovyklės, rekomenduoju rinktis su garų funkcija ir energetiškai taupiausią, t. y. A+++ klasės.


Jei išlyginti reikia tik vienus marškinėlius, naudojuosi drabužių garintuvu. Šis su manimi važiuoja ir į keliones ar komandiruotes. Kompaktiškas, užima mažai vietos ir, svarbiausia, sugeneruoja didelį kiekį garų.

Susikaupusias didesnes švarių skalbinių krūvas imuosi lyginti lygintuvu. Būna, nesulankstau dar šiltų iš džiovyklės, būna ir drabužio audinys toks, kuris be lyginimo atrodo prastai.

Trumpai pasidalinu, kokie parametrai man buvo svarbūs renkantys lygintuvą.

Lyginant drabužius jau kurį laiką geriausias padėjėjas yra garai. Todėl renkantis lygintuvą ar lyginimo sistemą atkreipiau dėmesį į garų purškimo intensyvumą, kuris matuojamas gramais. Mano turimas lygintuvas sugeneruoja 250 g garų. Turi vandens minkštinimo sistemą. Todėl į lygintuvą vandenį galima pilti ir iš čiaupo. Lygintuve esanti vandens minkštinimo kasetė susitvarko su vandenyje esančiais jonais, kurie toliau nepatenka į lygintuvo vidų ir neužkemša prietaiso. Taip pat yra ir savaiminio išsivalymo funkcija. Lygintuvas informuoja, kada reikėtų tai atlikti. Turintiems džiovyklę patarimas – susikaupusį vandenį, likusį po džiovinimo, perpilti per sietelį, jis būna pridėtas prie džiovyklės. Taip bus pašalinami nuo audinių likę plaušeliai. Tokį vandenį galima pilti į lygintuvą bei drabužių garintuvą. Jei naudojate distiliuotą vandenį, rekomenduojama jį skiesti paprastu vandeniu dėl geresnių garų savybių, santykiu 1:1. Kadangi distiliuoto vandenes dažnai nenaudoju, nukalkinimo bei savaiminio išsivalymo funkcija buvo labai svarbi.

Inovacijos neaplenkė ir lygintuvų. Integruota priekinė lemputė turi išmanųjį termostatą, kuris užtikrina tinkamą temperatūrą bet kokiam audiniui. Taip drabužiai apsaugomi nuo jų sugadinimo pasirinkus netinkamą lyginimo temperatūrą. Nors vandens purškimo funkciją naudoju retai, nes naudojuosi garais, smulkus purškimas lygiai sudrėkina audinį.

Drabužių lyginimas

Nemažiau svarbios detalės. Pavyzdžiui, laido ilgis. Daugelio buitinės technikos gamintojų lygintuvų laidai yra trys metrai. Elektros lizdas tikrai ne visuomet būna lyginimui patogioje vietoje. Reikia apsiraizgyti ilgintuvu, kuris patogumo procesui tikrai nesuteikia. Lyginimas galimas ne tik horizontalus, ant lyginimo lentos, bet ir vertikalus. Taip galima garais išlyginti ant pakabo pakabintus marškinius ar kabančias užuolaidas.

Didesnėms rūbų krūvoms neabejotinai aktuali vandens talpa. Mano lygintuvas yra 370 ml talpos. Lygindama didesnį drabužių kiekį, šalia pasistatau ąsotį su vandeniu ir prireikus papildau. Nors lyginti patinka, tačiau ne visuomet susikaupia didelė drabužių krūva ir lyginu ne visus rūbus. Todėl pasirinktas lygintuvas, kuris skaičiuos jau antrus metus, idealiai atitinka mano poreikius. Jei lyginčiau daugiau, nuo kojinių iki patalynės, visus šeimos drabužius, rinkčiausi lyginimo sistemą. Lyginimo sistemoje vandens galima pripildyti ir 1200 ml. Garų sugeneruojama net 460 g. Sakyčiau, tobulas lyginimo fano pasirinkimas. Galbūt ir pati būčiau tokią sistemą pasirinkusi, tačiau ji užima kiek daugiau vietos. Maži mūsų namai kol kas negali pasigirti didelėmis erdvėmis, pagal erdvės dydį renkamės ir buitinių prietaisų gabaritus, netgi drabužių lyginimo prietaisus.

Tad pabaigai, lygintuvą ar garintuvą renkamės pagal savo poreikius, lyginame daug ar mažai. Lyginame visą drabužių krūvą iškart ar po vieną drabužį prieš išeinant iš namų. Kokio audinio drabužius dažniausiai lyginate? Kaip visuomet, užduokite sau klausimus ir rasite atsakymus.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją