Pirmiausia, išsiaiškinkite savo poreikius, tuomet bus aiškiau žinoti, ko ieškoti ir išsirinkti aukso viduriuką.

Skalbimo mašinos dydis

Skalbimo mašinos pasirinkimas priklausys nuo namuose turimos vietos:

  • 66–54 cm gylio erdvė idealu iš priekio įkraunamai skalbyklei;
  • 48–34 cm gylio erdvė tilps siaura, iš priekio įkraunama skalbyklė;
  • 40 cm pločio erdvė rekomenduojama rinktis iš viršaus įkraunamą skalbyklę;


Turint mažai vietos, verta iš karto pagalvoti apie skalbykę-džiovyklę viename. O jei turite ar planuojate džiovyklę ir skalbyklę atskirai, sutaupyti vietą padės specialus rėmelis, kuris leis ant skalbimo mašinos saugiai uždėti džiovyklę.

Skalbimo mašinos talpa

Visuomet rekomenduojama statyti didesnės talpos skalbyklę (jei tokia telpa), naujos technologijos skalbimo mašinai suteikia funkciją automatiškai paskaičiuoti skalbimo laiką ir vandens sąnaudas, net jei bus skalbiamas mažas kiekis rūbų, pavyzdžiui 9 kg talpos skalbyklėje. Tad visuomet geriau turėti didesnę talpą, jei yra vietos namie, taip prireikus išskalbti didesnį kiekį, nereikės skalbti kelis kartus, o ateityje nusipirkę ir džiovyklę (to paties gamintojo), galėsime ją drąsiai pastatyti ant skalbyklės viršaus.

Skalbimo mašina

Skalbimo mašinos variklio tipas

Skalbimo mašinose naudojami dviejų tipų varikliai: inverterinis ar asinchroninis (universalus).
Inverterinis variklis veikia tyliau, yra ilgaamžis. Gali veikti tiek mažomis apsukomis, tiek didelėmis. Vartoja mažiau energijos. Skalbimo mašinos būgną gali sukti į abi puses, taip geriau sumaišo audinius, juos išpurena. Inverterinis variklis gerokai pranašesnis už asinchroninį (universalų) variklį.

Maksimalus apsisukimo greitis

Kuo greičiau drabužiai sukasi juos skalbiant, tuo daugiau drėgmės pašalinama. Skaičiuojami būgno apsisukimai per minutę: 800, 1200, 1400. Šiai dienai maksimalus apsisukimų skaičius skalbyklėse yra 1600 apsisukimų per minutę. Kad džiovinama būtų trumpiau, rinkitės skalbyklę su didesnėmis apsukomis. Kuo daugiau apsukų skalbimo mašina turi, tuo garsiau ji dirbs.

Skalbimo mašinos funkcijos bei technologijos

Būgno įkrovos svėrimas

Skalbimo mašina automatiškai nustato įkrovą ir pagal tai parenka reikiamą skalbimo laiką, vandens sąnaudas ir kt. Ypatingai naudinga, kai skalbiame ne pilnai užkrautą skalbyklę. Vienos skalbyklės turi integruotas būgno svarstykles. Kitoms skalbyklėms įkrovą padeda nustatyti inverterinis variklis, kuris per pirmas 30 sekundžių nustato įkrovą ir taip apskaičiuoja skalbimo laiką. Kiti modeliai laiką apskaičiuoja, kai būgnas prisipildo vandens iki tam tikro lygio. Tai užtrunka apie 10-15 min.

Skalbimas panaudojant garus

Ši funkcija tapo atradimu, kai po skalbimo drabužiai buvo gerokai mažiau suglamžyti. Mėgstu lininius drabužius, po skalbimo panaudojant garų funkciją, drabužius palieku džiūti ir po to jų nebereikia lyginti. Skalbyklė, kuri turi garų funkciją, turėtų turėti ir drabužių atkūrimo funkciją. Ji skirta drabužio tekstūrai, spalvai atkurti. Kai drabužiai nėra purvini, tačiau jau kartą dėvėti ir nesinori jų kabinti atgal į spintą, garų funkcija drabužius atgaivins. Taip pat ir išlygins audinį, jis taps mažiau susiglamžęs.

Programa turintiems alergijų

„Anti-Allergy“ programa dėl skalbimo fazės, kurioje kelias minutes palaikoma aukštesnė kaip 60 °C temperatūra, iš skalbinių pašalina ir sunaikina mikroorganizmus, bakterijas.

Garai su papildomo skalavimo ciklu garantuoja tinkamą skalbiklio likučių ir žiedadulkių/alergenų pašalinimą. Taip pat ši programa itin tinkama baltiems skalbiniams. Puikiai tiks ne tik drabužiams, bet ir patalynės, rankšluosčių skalbimui.

Toma Šokelė

Skalbiklio dozavimo programa

Skalbimo mašinoje yra atskiras rezervuaras, kuris pagal mūsų pasirinktus parametrus automatiškai dozuoja skalbiklį:

• pagal užkrovos dydį;
• vandens kietumą;
• skalbinių užterštumą;
• pagal skalbiklio gamintojo dozavimo rekomendacijas.

Skalbimo priemonių sumaišymas ir efektyvus panaudojimas

Priemonės iš anksto sumaišomos ir ištirpdomos vandenyje patenka į skalbimo būgną. Skalbiama žemesnėje temperatūroje greičiau ir efektyviau. Programa trunka mažiau nei valandą, kruopščiai išskalbia 30 °C temperatūroje ir sutaupo 30 proc. daugiau energijos, palyginus su 40 °C medvilnės skalbimo programa.

Vandens minkštinimo programa

Jau esu minėjusi, kietas vanduo kenkia tiek skalbimo mašinai, tiek skalbiniams. Technologiškai labiausiai pažengusios skalbimo mašinos turi atskirą rezervuarą, į kurį yra pilama druska. Panašiai, kaip į indaplovę. Ta druska skalbime nedalyvauja ir drabužiams nekenkia, o skalbimo metu filtras surenka kalcio magnio jonus ir skalbimas vyksta naudojant minkštą vandenį.

Programų pavadinimai

Svarbu atkreipti dėmesį į skirtingus programų pavadinimus. Programa atlieka tą pačią funkciją, tačiau skirtingi prekiniai ženklai naudoja skirtingus pavadinimus. Pavyzdžiui, kad ir vienai kompanijai priklausantys Electrolux bei AEG prekiniai ženklai. Dažnu atveju turi identiškas programas, tačiau kitais pavadinimais, UltraWash“ (Electrolux)/ „ÖKOPower“ (AEG) tai yra ta pati skalbimo priemonės sumaišymo funkcija, tačiau skirtingais pavadinimais.

Todėl renkantis skalbimo mašiną vertėtų lyginti ne programų pavadinimus, o funkcijas, kurias ta skalbimo mašina atlieka. Ir ar ta funkcija jums bus ar yra reikalinga.

Dar keletas svarbių dalykų

• Energetinė klasė nusako, kiek resursų skalbimo mašina naudos. Informaciniame lipduke galite rasti šią informaciją. Primenu, nuo š.m. kovo mėnesio yra pasikeitęs buitinių prietaisų energetinis ženklinimas. Apie tai plačiau galite paskaityti anksčiau publikuotame straipsnyje ČIA.

• Garsas. Kuo daugiau apsukų turi skalbimo mašina, tuo garsiau ji dirbs. Skalbimo mašina su inverteriniu varikliu dirbs tyliau.

• Žinoma, naujausios technologijos, skalbimo mašinas galima valdyti išmaniaja programėle prisingus prie Wi-Fi tinklo. Programėlėje galima suvesti informaciją apie skalbinius, ji automatiškai parinks geriausią skalbimo programą: laiką, temperatūrą, apsukas ir kt.

Techninių specifikacijų lapas

Jei norite būti tikri ar skalbimo Mašina atitiks jūsų poreikius, ieškokite techninės specifikacijos lapo, kurį galimai rasite gamintojo internetinėje svetainėje prie pasirinkto gaminio. Techninės specifikacijos lape yra pateikti svarbiausi duomenys, kuriuos galima palyginti su kitais gaminiais. Taip išsirinksite jūsų poreikius labiausiai atitinkančią skalbyklę.

Padariau techninės specifikacijos lapą, į kurį galėsite surašyti skirtingų skalbyklių duomenis ir vizualiai palyginti technines charakteristikas. Nemokamai atsisiųsti galite ČIA.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)