Renkantis indų ploviklius svarbu atkreipti dėmesį į ženklinimą ir sudėtį bei laikytis principo – naudosime mažiau, naudosime atsakingiau. Pripažinkime, paprastiems vartotojams suprasti indų ploviklių sudėtis yra kietas riešutėlis. Pabandykime jį išgliaudyti pasitelkę profesionalus. Kalbinu jau dvidešimt septynerius metus švaros prekėmis prekiaujančios įmonės „Manjana”, administracijos ir kokybės vadovę Ingą Talačkienę.

– Vartotojui skaityti buitinės chemijos sudėtis yra sudėtinga, tačiau norime namams įsigyti saugių valymo bei plovimo priemonių. Į ką atkreipti dėmesį, renkantis indų ploviklį?

– Saugiausia rinktis ECO ženklu paženklintus produktus. Tik reikia nepamiršti, kad net ECO ženklu paženklintus produktus reikia naudoti atsakingai, nes jie saugūs, tik naudojant pagal paskirtį. Ekologiško produkto išskirtinumas – mažesnis neigiamas poveikis aplinkai nei kitų tos pačios rūšies produktų. Tai reiškia, kad sudėtyje gali būti tų pačių medžiagų, kaip ir pavojingumo ženklu paženklintuose produktuose, tik tų sudėtinių medžiagų koncentracija mažesnė. Net ECO ženklu paženklintas produktas gali pakenkti, jei naudosime neprotingai. Tad reikia laikytis visų atsargumo priemonių. Jei norite saugiausio aplinkai indų ploviklio, ieškokite, kad būtų paženklintas ne tik sertifikuotu ECO ženklu, bet ir pagamintas iš augalinės kilmės, natūraliai atsinaujinančių ingredientų. Patekę į nuotekas jie 100 proc. biodegraduoja.

– Ilgai plaunant indus ir naudojant indų ploviklį, išsausėja rankų oda. Kodėl taip yra?

– Indų ploviklio paskirtis – pašalinti organinius nešvarumus nuo plaunamų indų. Tą patį poveikį jis turės ir mūsų rankų odai. Jei ilgą laiką plauname indus rankomis, patartina dėvėti apsaugines pirštines, net jei priemonė paženklinta EKO ženklu, o priemonės pH 5-7 (sveikos odos pH 5,5, vandens pH 7).

Indų plovimas (Rimvydo Slavyko nuotr,)


– Kokias didžiausias klaidas pastebite naudojant indų ploviklį?

– Labai svarbu ne tik teisingas produkto pasirinkimas, bet ir saikingas jo naudojimas. Didžiausia ploviklių naudojimo klaida ir bėda – „PERDOZAVIMAS”. Indų ploviklių sudėtyje yra paviršiaus aktyvios medžiagos (PAM), kurios sumažina tirpalo paviršiaus įtempimą ir atskiria nešvarumus nuo plaunamo paviršiaus. Todėl nereikia didelio kiekio indų ploviklių, kad jis atliktų savo darbą. Svarbu ne tik švariai plovikliu nuplauti nešvarumus, bet dar svarbiau – gerai nuskalauti tekančiu vandeniu (10-15 sek.), kad priemonių likučių neliktų lėkštėje.

– Kaip patartumėte mažiau sunaudoti priemonių plaunant indus rankomis?

– Mažiausiai ploviklio sunaudosime, jei indus plausime kriauklėje paruoštame tirpale (1 - 2 g priemonės / 1 litrui vandens), nuskalausime tekančiu vandeniu ir paliksime natūraliai nudžiūti. Taip naudoti rekomenduoja dauguma profesionalių produktų gamintoju. Tik kas iš mūsų taip plauna indus?

Dauguma spaudžiame koncentratą tiesiai ant indų ar kempinės ir taip plauname indus. Keliems indams išplauti, sunaudojame perteklinį kiekį priemonės, kuri nepanaudota išleidžiama į kanalizaciją ar nenuskalauta lieka ant indų.

1. Jei nenorime plauti tirpale: iš koncentruoto indų ploviklio pasiruošiame tirpalą buteliuke (1:2; 1:4, 1:5 santykiu priklausomai nuo koncentrato).

2. Naudoti priemonę, kuri turi dozatorių, formuojantį putą (dozatoriaus paspaudimu iš oro ir chemijos priemonės suformuojama puta), taip plovimui sunaudojamas minimalus kiekis chemijos. Gamintojas paskaičiavęs, jog 0,475 L dydžio buteliukas gali sugeneruoti 594 paspaudimų. Viena viena dozė - 0,8g. Šios vienos dozės užtenka 3 rinkiniams išplauti (3 šakutės, 3 peiliai, 3 lėkštės, 3 stiklinės). Vienu 0,475 L dydžio buteliuku galima išplauti apie 1700 rinkinių indų.

Indų plovimas (Rimvydo Slavyko nuotr,)

– Indų plovimui ne visuomet reikia indų ploviklio. Indai švariai išsiplauna ir naudojant karštą vandenį. Ar visuomet pakanka karšto vandens indams išplauti?

– Taip, pakanka, jei indai nėra stipriai apsinešę riebalais. Riebalus yra labai sunku nuplauti vandeniu, nes vanduo netirpina riebalų. Indų ploviklių sudėtyje esančios paviršiaus aktyvios medžiagos (PAM) sumažina tirpalo paviršiaus įtempimą bei nešvarumų (pvz. riebalų) dalelių paviršių paverčia giminingu vandeniui. Tokiu būdu riebalai atkabinami nuo plaunamo paviršiaus. Su nuskalaujamu vandeniu, suskaidyti nešvarumai patenka į nuotekas. Jei riebalai plaunami tik karštu vandeniu, be plovimo priemonės, atrodo, riebalai lyg ir ištirpo, bet keliaudami vamzdynu kartu su šąlančiu vandeniu ima stingti ir atsideda ant vamzdyno sienelių formuodami sunkiai tirpstančius darinius. Tuomet už jų kliūva vamzdynu keliaujantys maisto likučiai, kavos tirščiai, plaukai, kiti nešvarumai. Vamzdynai siaurėja ir ima kištis.

Beje, didžiausias toks darinys buvo aptiktas Londone ir svėrė daugiau nei 130 tonų (nuoroda į straipsnį). Tuomet jau reikalinga stipresnė buitinė chemija susidariusiam kamščiui ištirpdyti arba belieka naudoti tik mechanines priemones. Todėl itin riebaluotus indus geriau plauti su indų ploviklio lašu, nei be jo.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją