Preliminariais skaičiavimais kiekvienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto, o kiekvienas lietuvis – apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Viena iš galimybių sumažinti maisto švaistymą – planuoti savaitės meniu. Kita – tinkamai organizuoti maisto produktų laikymą.


Kaip tai padaryti? Štai 6 žingsniai:

1. Stalčių ir spintelių tvarkos organizavimas prasideda nuo daiktų dėliojimo į kategorijas. Stenkitės vienoje lentynoje ar stalčiuje nelaikyti skirtingos paskirties daiktų bei labai skirtingų maisto produktų.
2. Pasitelkite dėžutes. Jos padės aiškiai suskirstyti maisto produktus bei maisto gamybos indus, įrankius į kategorijas.
3. Tiek dėžutes, tiek indelius pažymėkite, kokie maisto produktai ten apsigyvena. Bus patogu ne tik jums, bet ir šeimos nariams.
4. Jei maisto produktus supylėte į stiklainius, o šie yra stalčiuje, pažymėkite pavadinimus ant dangtelių.
5. Maisto atsargas ir naujas pakuotes laikykite atskirai, nuo jau atidarytų.
6. Prieš vykstant apsipirkti, patikrinkite atsargas ir nenusipirkite daugiau nei reikia.

Tomos Šokelės namų tvarkos gudrybės

Genda ne tik šaldytuve laikomi maisto produktai, bet ir bakalėjos kategorijai priklausantis maistas – miltai, kruopos, kava, arbata, makaronai ir kt.

Pastebiu, kad žmonės yra linkę atidarytas naujas maisto pakuotes palikti atviras. Nesandariai palikti produktai drėksta, praranda savo skonį ir turi greitesnį kelią nepageidaujamiems mažiesiems gyventojams. Sausuosius maisto produktus iš plastikinių pakuočių rekomenduojama perpilti į sandarias talpas, tai gali būti stiklainis, stilingi birių maisto produktų indai. Išvengsite erzinančių situacijų, kai miltai pabyra ant viso paviršiaus.

Tomos Šokelės namų tvarkos gudrybės

Itin universalių daiktų tvarkymo priedų galite rasti įvairiose namų prekių parduotuvėse. Kodėl universalių? Man patinka, kad kai dėžučių nebereikia vienoje spintelėje, nesunkiai galiu jas pritaikyti kitose erdvėse. Pavyzdžiui, keičiate virtuvinį komplektą ir daiktų laikymą organizuosite kitaip. Rinkdamiesi universalius priedus išvengsite pinigų ir daiktų švaistymo.

Tomos Šokelės namų tvarkos gudrybės

Jei perpilti nenorite, atidarytas pakuotes užspauskite specialiai tam skirtu spaustuku ar sąvaržėle. Jei nusprendėte perpilti į kitą talpą ir dvejojate, ar spėsite suvartoti maisto produktus iki galiojimo pabaigos, markeriu ant talpos dugno pažymėkite galiojimo datą. Arba pasinaudokite lipniomis etiketėmis.

Tomos Šokelės namų tvarkos gudrybės

Kai maistą laikome sandariai arba perpilame, imame geriau pastebėti, kiek kokių maisto produktų turime. Vienu metu neatidarome kelių to paties produkto pakuočių. Maisto produktai nepasislepia vieni už kitų.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją