Galbūt jau pasakojau, kad iš buities prietaisų namuose orkaitę įsigijome paskutinę. Ne todėl, kad ji nereikalinga, tiesiog norėjome sutaupyti. Mažai atsirastų tų, kurie pakeltų ranką paklausti, ar mėgsta valyti orkaitę, naudoti stiprius valiklius bei gremžti sunkiai nuvalomus degėsius Todėl svarbus pasirinkimo aspektas buvo savaiminio išsivalymo funkcija – pirolizė.

Pirolizės metu orkaitė įkaitinama iki 500 laipsnių temperatūros. Tokioje temperatūroje orkaitėje esantys degėsiai paverčiami pelenais, kuriuos tereikia nubraukti drėgna šluoste. Dėl saugumo pirolizės metu durelės užsirakina ir atsiblokuoja tik tada, kai jai pasibaigus, temperatūra nukrenta žemiau 300 laipsnių.

Orkaitės valymas

Nors pats pirolizės procesas yra gana paprastas, noriu su jumis pasidalinti, ką verta žinoti, prieš ją atliekant:

1. Dėl itin aukštos temperatūros prieš atliekant pirolizę iš orkaitės išimame skardas bei groteles, jas išvalysime atskirai.
2. Jei orkaitėje yra likusių maisto likučių ar išbėgusių padažų, juos nugremžiame gremžtuku, kad pirolizės metu neužsidegtų.
3. Visi orkaitės stiklai lieka vietoje. Vidinį stiklą gausiai sudrėkiname vandeniu.
4. Kol vyksta pirolizė, naudodama plieno vilnos kempinėlę nusivalau groteles ir skardas.
5. Pasibaigus pirolizei palaukiame, kol orkaitė atvės, likusius pelenus nuvalome drėgna šluoste arba gremžtuku.

6. Išimame orkaitės stiklus, nuvalome muiluota šluoste, jei yra prikepusių nešvarumų, galime panaudoti plieno vilnos kempinėlę, gerai nuskalaujame.
7. Tiek stiklų blizginimui, tiek išoriniam orkaitės korpusui nuvalyti naudoju blizginimo šluostę. Išorinį paviršių prieš tai nuvalau muiluota mikropluošto šluoste ar langų skysčiu. Svarbu žinoti, kad ant orkaitės išorės negalima naudoti stiprių valiklių, ypač orkaitės degėsių valiklio, kuris gali pažeisti paviršių.

Orkaitės valymas

Mūsų orkaitėje yra trys pirolizės programos. Pagal orkaitės užterštumą pasirenkame vieną iš jų. Nors orkaitę valome pagal poreikį, nereikėtų pamiršti jos reguliariai prižiūrėti. Kepimo skardų priežiūrą palengvina tinkamas jų pasirinkimas. Jau antrus metus naudojame skardą su nelimpančia danga. Joje kepant nereikia naudoti kepimo popieriaus, po maisto kepimo – gremžti degėsių.

Jei įsikuriate naujus namus ar norite pakeisti senąją orkaitę, pasidalinu mūsų orkaitės mėgstamiausiomis savybėmis:

1. Jau minėta pirolizė yra orkaitės karalienė ir ramybės oazė namų šeimininkams.
2. Kepimas keliais lygiais. Kepimo metu konvekcinėse orkaitėse karštis tolygiai paskirstomas, todėl vienu metu galima naudoti kelias kepimo skardas.

Orkaitės valymas

3. Išimami durelių stiklai. Tai būna didžiausia naujiena orkaičių savininkams, kad durelių stiklai taip lengvai išsiima ir lengvai nusivalo susikaupę nešvarumai.
4. Greito įkaitinimo funkcija puikiai taupo laiką, kai pamirštu laiku ją įjungti.
5. Didelis programų pasirinkimas – nuo maisto atšildymo iki picos kepimo programos.

Džiaugsiuosi, jei tekstas buvo naudingas. Linkiu gražių, ramių bei jaukių švečių! Atsisveikinu iki kitų metų.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją