Kamado kepsninių istorija prasideda dar senovėje, prieš daugiau nei 3000 metų, tolimuosiuose Rytuose. Nedidelis apvalus molinis puodas, kuriame keptas maistas įgaudavo ypatingų aromatų, sultingumo ir skonio, buvo iki tol nematytas gaminimo būdas. Molinis puodas ilgainiui neliko nepastebėtas ir paplito Amerikoje, Europoje, kur amatininkai ėmėsi tobulinti ir taip molinis puodas tapo dabartinio kamado tipo kepsninių protėviu.

Nuo vaikystės laikų ant žarijų keptas maistas asocijuojasi su šašlykine ar laužaviete iškilų su šeima metu. Šašlykai, ant laužo keptos bulvės folijoje. Šiais patiekalais ir apsiribodavo mano vaizduotė grilintam maistui. Tuomet į areną įžengia kamado kepsninė, kurioje galima ne tik kepti ant grotelių ar iešmų. Kamado kepsninėje pavyks šaltai ar karštai išrūkyti mėsą, žuvį, iškepti picą, pyragą ar bandeles, pasigaminti gardų troškinį. Vienas prietaisas atstos orkaitę, kaitlentę, šašlykinę, pečių. Puikiausiai kamado kepsninės galimybės atspindi Jurgitos V. ir Irenos K. išleista knyga „KAMADO enciklopedija”, kurioje pateikti ne tik receptai, bet ir visa instrukcija, kaip darbui paruošti kepsninę.

Kamado kepsininės

Jei grilinimas asociacijuojasi su šašlykine ar barzdotu, rankoves pasiraičiusiu vyriškiu, tai dvi žavios knygos autorės stengiasi išsklaidyti šį stereotipą, praktiškai demonstruodamos, jog daugianfunkcine kamado kepsnine gali naudotis visi. Jurgita V. įkūrė aktyvią kamado kepsninių entuziastų grupę socialiniuose tinkluose „Kamado Grill Club”, kurioje beveik penkiasdešimt tūkstančių žmonių dalinasi patarimais, receptais ir kepimo gudrybėmis.

Kepsninių „KamadoClub.LT” bendruomenės įkūrėja Jurgita Voidatė pasidalino, kokius žingsnius reikėtų atlikti, kad kepsninė būtų švari:

  • Gera žinia, kad kamado kepsninė didelės priežiūros nereikalauja, valome ją pagal poreikį.
  • Viršutinę sklendę išrenkame ir nušveičiame nebraižančiu metaliniu šveistuku.
  • Viduje, ypač ant dangčio susikaupusius suodžius nubraukiame šepetėliu.
  • Kepsninės išorinį korpusą nuvalome šluoste ar kempinėle, nublizginame naudojant langų valiklį ir popieriniu rankšluosčiu.
  • Kepsninę įkaitiname iki 400 laipsnių temperatūros ir paliekame valandai. Viduje galima palikti deflektorių ir groteles, nuo kurių efektyviai nudegs riebalai. Grotelių šepečiu nuo grotelių nubraukiame degėsius ir šluotele iššluojame atvėsusius pelenus.
Kamado kepsininės

Renkantis kepsninę, pirmiausia, svarbu jos dydis. Mūsų šeima pradėjo nuo mažiausios. Vėliau ją išaugome. Vienu kepimu nebepakako vietos iškepti maisto visai šeimai. Iškepus mėsą, ji šaldavo, atskirai tekdavo grilinti daržoves. Jos privalumas buvo tas, kad kartkartėmis į iškylas keliaudavo kartu su mumis. Vasarą dažnai sulaukiame draugų bei giminaičių, todėl kitas mūsų pasirinkimas buvo 59cm skersmens kamado kepsninė ant tvirto stovo su ratukais. Dvigubos keramikos kepsninė sveria 120 kg, todėl ratukai itin reikalingi norint pakeisti jos lokaciją terasoje ar namų kieme.

Kamado kepsininės

Nemažiau svarbūs ir kepsninės priedai. Prie mūsų kamado kepsninės buvo pridėta didžioji dauguma priedų ir įsigyti jų atskirai nereikėjo. J. Voidatė pažymi, kad įsigyjant kepsninę svarbus ne tik gražus gaminio aprašymas, bet ir kokybę patvirtinantis gamintojo įsipareigojimas pirkėjui, pavyzdžiui neribota garantija visam keraminiam korpusui, nemokamas draudimas. Prieškalėdinis metas yra pats tinkamiausias laikas dairytis kamado kepsninės ar trūkstamų priedų. Prekybininkai serviruoja patrauklius pasiūlymus. Kadangi kepsninės svoris iš tiesų didelis, svarbus dangčio atidarymo mechanizmas. Naujausios kartos kepsninės turi patentuotą lėtą dangčio nusileidimo sistemą, patvarų užraktą, atidarantį kepsninę vos vienu piršto paspaudimu. Rankena ir šoninės lentynos pagamintos iš aukštos kokybės, kepsninės spinduliuojamam karščiui atsparaus HDPE plastiko. Padidintas viršutinis dangtis padidina kepimo tūrį. Ypač tvirta, aplinkos poveikiui, net 540 laipsnių temperatūrai ir riebalams atspari stiklo pluošto tarpinė, kurios sudedamojoje dalyje yra plieno, apsaugo nuo mechaninių pažeidimų bei maksimaliai sumažina oro nutekėjimą. Įdiegtas Premium klasės kepsninės termometras, padeda itin tiksliai sekti kepimo temperatūrą. Aukštos kokybės, dviejų krypčių, iš korozijai atsparių medžiagų pagaminta viršutinė sklendė, leidžia efektyviai kontroliuoti temperatūrą bei oro srautą. Ir visa tai padės iškepti gardžiausią Kalėdų antį ar vištą.

Kamado kepsininės

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkykInstagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją