Norint turėti gražią ir tvarkingą veją, jos priežiūrai reikia skirti nemažai laiko. Tą žinau ne iš vadovėlio, o mūsų pačių patirties. Pavasarį ir rudenį veją gali tekti pjauti rečiau. Tačiau vejos pjovimas vasarą, mūsų namuose, kassavaitinis darbas. Tiesa, liepos mėnesį pajūryje neturėjome nei vienos lietingos dienos ir žolė ilgą laiką buvo skurdžiai gelsva. Tačiau šią savaitę mus kaip reikiant merkė lietus ir veja „ant akių” atsigavo. O tai reiškia, kad reikia eiti pjauti veją.

Vejos robotą, kaip ir bet kurį kitą prietaisą, į savo namus rinkomės išsiaiškinę savo poreikius. Rinkoje pasiūla vis auga, taigi aptarkime, kas svarbu renkantis vejos robotą.

Atsakyti į mums kilusius klausimus sutiko vienos vejos robotų prekyba užsiimančios bendrovės „STIHL” profesionalų komanda. Prieš pasirenkant tikslų vejos roboto modelį, į mūsų namus, įvertinti pjaunamo vejos ploto būklę bei reljefą, atvyko vienas jų atstovų.

– Nuo ko pradėti vejos roboto paiešką?

– Vienas svarbiausių rodiklių, pagal ką yra pasirenkamas vejos roboto modelis yra vejos plotas, kuriame įrenginys turės dirbti. Vejos robotų pasirinkimas itin platus. Yra modelių, pritaikytų pjauti plotus iki 5000 kv.m. Robotai gali įveikti įkalnes net iki 45 proc. Pagal savo vejos plotą bei tipą pasirenkame ir vejos roboto galimybes. Mes visuomet rekomenduojame susitikimą šeimininkų kieme, kuris įvertins sklypo formą, sudarys individualų vejos pjovimo planą. Apsitarsite ribojančios vielos ribas.


– Kaip vejos robotas veikia?

– Įsigytą robotą reikalinga instaliuoti. Tą gali padaryti jo įmonės atsatovas, kuris kartu su namų šeimininku suprogramuos vejos pjovimo planą bei įrenginį įjungs darbui. Vejos robotą galima instaliuoti ir patiems. Labai svarbu parinkti tinkamą krovimo stotelės vietą. Reljefas jai turėtų būti kuo lygesnis ir netoli elektros tinklo. Taip pat turėtų būti pakankamai vietos robotui apsisukti ir keisti kryptį, todėl šalia šios lokacijos esantys medžiai ar krūmai turėtų būti nutolę ne mažiau nei 1 m atstumu.

Šiuolaikiniai vejos robotai yra automatizuoti. Tai reiškia, kad būdami bet kurioje vietoje galite nustatyti roboto pjovimo planą: nustatytame aktyvumo laike įrenginys pats nuspręs, kada geriausia pjauti veją, kad ji atrodytų nepriekaištingai. Reguliuoti pjovimo planą galima per valdymo skydelį arba mobiliuoju įrenginiu.

– Kaip vejos robotas pasikrauna?

– Vejos robotai turi automatinį įkrovimą. Išmanioji įkrovimo sistema užtikrina optimalią pusiausvyrą tarp darbų atlikimo ir akumuliatoriaus įkrovos. Robotas automatiškai grįžta į įkrovimo stotį ir pasiekia optimalų, vejos pjovimui reikalingą įkrovimo lygį.

– Kaip vejos robotas yra valdomas?

– Pažangūs vejos robotų modeliai gali būti valdomi išmaniaisiais įrenginiais, balso komandomis arba integruojami į išmaniųjų namų sistemas.

– Kur vejos robotas deda nupjautą žolę?

– Vejos robotai ne tik pjauna, bet ir prižiūri veją. Speciali mulčiavimo sistema susmulkina nupjautą žolę, kuri sukrenta prie vejos šaknų. Tai tampa puikia vejos trąša, prisidedančia prie jos grožio. Šis pliusas ypač aktualus, nes nereikia rūpintis, kur padėti nupjautą žolę.

– Ką daryti jei ima lyti lietus?

– Išmani sistema papildyta ir lietaus jutikliais – pasipylus lietui robotas grįžta atgal į įkrovimo stotelę. Vejos robotas dirbs tik esant sausoms oro sąlygoms, taip tausodamas velėną. Šiuos jutiklius labai lengva nustatyti. Esant poreikiui, daviklį galima išjungti ir robotas dirbs bet kokiu oru. Pačiam įrenginiui lietus nekenkia.

– Kaip tinkamai prižiūrėti vejos robotą?

– Akumuliatoriniai įrenginiai reikalauja gerokai mažiau priežiūros, nei įrenginiai, naudojantys vidaus degimo variklius. Tačiau nuo visų vejos pjovimo prietaisų peilių reikia kartas nuo karto nuvalyti žolės likučius su šepečiu, taip užtikrinamas švaresnis pjūvis ir tylesnis įrenginio veikimas.

Pjovimo peilį užtenka pakeisti kartą per sezoną – maždaug kas 200 darbo valandų. Verta pasidomėti, ar vejos robotas turi galimybę apie tai pranešti automatiškai. Dažniausiai vejos roboto pjovimo peiliai keičiami be jokių papildomų įrankių. Tai – vienintelis aptarnavimas per sezoną ir jis kainuoja nuo 15 iki 19 eurų.

– Namuose turime ir bezininę vėjapvoję. Kaip tinkamai prižiūrėti kitus vejos pjovimo įrenginius?

– Benzininių vejapjovių ir vejos traktorių priežiūra reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio. Žinoma, jiems reikalingas kuras. Būtina pasirūpinti reikiamu alyvos kiekiu. Taip pat laikas nuo laiko aštrinti peilius, keisti žvakes ir oro filtrus. Akumuliatorinei vejapjovei nepamiršti įkrauti akumuliatoriaus. Rekomenduojama turėti du akumuliatorius, tuomet galima dirbti nenutraukiamai – kol su vienu akumuliatoriumi dirbama, kitas kraunasi. Siekiant maksimalaus vejos pjovimo įrenginio tarnavimo laiko ir geriausių rezultatų, prieš sezoną rekomenduojama atlikti serviso patikrą pas autorizuotą atstovą.

– O kaip vejos roboto saugumas?

– Nežinojimas argumentuoto atsakymo į šį klausimą, dažnai tampa susilaikymo nuo didesnės investicijos į savo sodą priežastimi. Bijoma, kad turima technika gali būti pavogta. Dėl išmanių technologijų, vejos robotai įvairių jutiklių pagalba yra apsaugoti nuo vagystės.

– Ar vejos robotas atpažįsta kliūtį?

– Vejos robotai puoselėja sodo saugumą, mat, puikiai atpažįsta kliūtis. Gėlynai, medžiai ir kitos stacionarios kliūtys nuo pat roboto įdiegimo pradžios apjuosiamos perimetro vieta, todėl yra apsaugotos. Netikėtos kliūtys, kurios atsirado jau po roboto įdiegimo, taip pat yra saugios. Vejos pjovimo robotas savo kelyje sutikęs kliūtį jutikliais ją aptinka. Tačiau smulkius daiktus, pavyzdžiui vaikų žaislus, reikėtų patraukti nuo vejos, kad jie nebūtų sugadinti, o vejos roboto ašmenys nebūtų pažeisti. Robotas nuolat atnaujina turimą žemėlapį, tad lengvai apvažiuos visas kliūtis, o jūs galėsite vis atnaujinti sodą ir jame esančių daiktų vietą.

– Benzininės vejapjovės veikia gana garsiai. Kaip veikia vejos robotas?

– Vejos robotai išsiskiria itin tylia veikla: tokie vejos robotai nesudarys nepatogumų nei darbuojantis anksti ryte, nei naktį. Net jei robotas pjaus veją prie atidaryto miegamojo lango . Jis nebus negirdimas, tačiau niekaip negali priminti mums įprasto vejapjovės burzgiančio garso. Svarbu ir tai, kad šie robotai neskleidžia jokio kvapo.


– Kokie dar būtų vejos roboto privalumai?

– Vejų, kurias prižiūri vejos robotai, nemėgsta kurmiai. Jų savo sklype neturėtume sulaukti. Svarbu, kad vejos robotas turėtų galimybę pasirinkti norimą vejos pjovimo aukštį. Vyraujant šiltiems ir saulėtiems vidurvasario orams, paprastai yra rekomenduojamas maksimalus vejos pjovimo aukštis, taip dirva neišdžius. Puikus pavyzdys ši vasara.

#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!

Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.

Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)